Mobilházak, konténerházak

Mi a különbség a mobilház és konténerház között? A mobilház üzemben kompletten elkészített négy évszakos lakóegység, kiszállítás után szinte azonnal lakható, mozgatható és áthelyezhető konstrukció, a konténerházat pedig a helyszínen rakják össze modulszerűen, szállítmányozási vagy irodakonténerekből, gyenge hőszigeteléssel. A kiszállítás előbbinél teherautóval és darus mozgatással vagy kerekeken gurulva történik, a konténerháznál mindez egyszerűbb, hiszen elemeit a helyszínen szerelik össze.

A mobilházat gyakran összetévesztik a készházzal. Míg a mobilház egy teljes egységként a helyszínre szállított építmény, addig a készház esetén a ház egyes elemeit előre legyártják, házhoz szállítják, és a helyszínen szerelik össze. Ezért a készházak kivitelezése egyértelműen építési munkálatnak minősül, így engedélyköteles, a felépített készház pedig egyértelműen ingatlanvagyon. Ennek megfelelően a mobilház a készházzal ellentétben egy mozgatható, áthelyezhető konstrukció, a konténerház pedig szállítmányozási vagy irodakonténerekből összeállított ház.

A mobilház szerkezete

A mobilház ugyan nem olyan, mint a lakókocsi, azonnal nem tudjuk elvontatni, de szállítása megoldható, ezért is olyan népszerű, különösen külföldön. Elterjedésének valószínűleg az az oka, hogy ha költözni kell, mert az ország vagy a földrész másik végében kapunk munkát (gondoljunk itt Ausztráliára, az Egyesült Államokra), akkor nem kell albérletet keresni új lakóhelyünkön, nem kell csomagolni, csak kerekeket „tolni” alá, és már magunkkal is vihetjük az otthonunkat. A mobilházak nemcsak lakás, de nyaraló vagy kempingekbe elhelyezett bérelhető építményeknek is kiválóan alkalmasak. Nálunk talán azért nem olyan népszerű, mivel Magyarországon egy ház felépítése egy élet műve, amit rá lehet hagyni az utódokra, és akkor az már ne „faház” legyen. A mobilház tulajdonképpen egy felépítmény, alapok nélkül. Szerkezetének magja egy acélváz, ami szendvicsszerkezetet tart: külső fala általában alumínium, a belső fal pedig műanyag vagy farostlemez, a két réteg között pedig faszerkezetet találunk.

A mobilházaknál – minőségtől függően – többféle szigeteléssel lehet találkozni, EPS hab, PUR hab, üveggyapot, kőzetgyapot. Ez a szigetelés 5-20 cm vastag lehet, megrendeléstől függően. Ha nem négy évszakos házat rendelünk, és később szeretnénk téliesíteni, akkor az épület hőszigetelését kívülről, utólag is bővíthetjük/vastagíthatjuk. Mivel a mobilházak kialakítása nem stabil, hiszen szállítható, tehát mozog, ezért bizonyos dolgokban kompromisszumokat kell kötnünk. Az alapanyagoknak, burkolatoknak alkalmazkodniuk kell ahhoz a feltételhez, hogy a ház szállítható. Padlózata lehet OSB lap vagy préselt furnérlemez, burkolatnak, ami igazodik a feltételekhez, leginkább megfelelő a PVC, laminált vagy vinyl parketta. A mobilházat instabil szerkezete miatt nem lehet lekövezni (feltöredezik a szállításnál), és a falak festése sem javasolt, viszont a faburkolat nagyon otthonossá varázsolja.

A gyártócsarnokban 8-10 hét alatt készül el egy kompletten felszerelt, azonnal beköltözhető állapotú mobilház, amely 1-2 napon belül beköltözhető a szállítás után a közműbekötéssel.

A mobilház mérete, elhelyezése

A mobilház méretét meghatározza a szállíthatósága. Egy kamion 4 mx13 m nagyságú tárgyat tud szállítani (súlyban akár nagyobbat is tudna). Ez nem azt jelenti, hogy csak ekkora lehet a mobilházunk (52 m²), hanem azt, hogy ekkora lehet egy modul. Egymás mellé, összeépítve több modult is rakhatunk (tervezéstől, igényektől függően), sőt, még a tetejére is rakhatunk modult, így emeletes is lehet a mobilházunk (természetesen ezt az igényt már a tervezésnél figyelembe kell venni. A mobilház elhelyezése, telepítése csak csekély előkészítő munkát igényel. Egyrészt a közműveket a telek megfelelő részére kell vezetnünk (ahová telepíteni akarjuk a mobilházat), másrészt meg kell építenünk a ház alapját. Itt ne gondoljunk nagy alapozási munkára, általában lemezalapot szoktak készíteni vagy talajcsavart vagy hat-nyolc „betontuskót”, utóbbiakat leggyakrabban zsalukőből. Az elhelyezés előtt egy kisebb tereprendezésre azért szükség lesz.

Az alapokat és közműveket nekünk kell elkészíteni a szerelési pontokig, majd miután kamionnal kiszállítják a házunkat, és daruval ráemelik az alapokra, jöhet a rákötés a közművekre (hacsak nem kerekeken guruló az épületünk). A lényeg, hogy a mobilház semmiféle helyszíni szerelést nem igényel, majdnem azonnal lakható, az említett közművekre (víz, csatorna, áram stb.) rákötést követően. A mobilház és a talaj között általában 45-50 cm szintkülönbség van, ahová lépcsőt kell tenni. Az épület és talaj közötti részt lezárhatjuk, de figyeljünk arra, hogy a megfelelő szellőzés biztosított legyen. A mobilházunk elé építhetünk teraszt is, ami lehet a talajszinten, de felemelhetjük az épület padlójáig is. A teraszt általában fából érdemes készíteni, mivel így a leggyorsabb.

A mobilház jó befektetés is

Mennyibe kerül egy mobilház? Ez nagyban függ a felhasznált anyagok minőségétől és az épület nagyságától. Használt mobilház már 1,5-2 millió forinttól kapható, az újak árai 200 000 Ft/m² től indulnak, teljes felszereléssel (bútorok, háztartási eszközök, hűtő, tűzhely stb.). Különleges igények esetén – lehet ez akár masszázszuhany stb. – ez az összeg akár a többszörösére is felmehet, párhuzamosan a beépített technológiai szint emelkedésével. Egy mobilház kiváló üzleti befektetés is lehet. Amennyiben anyagi lehetőségeink megengedik, és vásárolunk egy mobilházat, majd a turisták/nyaralók által kedvelt üdülőterületen felállítva bérbe adjuk, jól jövedelmezősége mellett magunk is használhatjuk. Jó, ha tudjuk, hogy a világörökség területén mobilházak, konténerek két hónapnál hosszabb időre nem telepíthetők. A mobilházak felállításához nincs szükség építési engedélyre, de mivel ez a tevékenység önkormányzatonként akár eltérő szabályozás alá is eshet, különösen a felkapott üdülőövezetben, pl. Balaton-part, a biztonság kedvéért érdemes előzetesen tájékozódni az illetékes építési osztályon.

Tudnivalók a konténerházakról

A konténerház, mint a neve is mutatja, konténerekből összeépített építmény. Hőszigetelő réteggel csekélyebb mértékben rendelkezik, mint a mobilház, ezért folyamatos téli használni esetén külön hőszigeteléssel kell ellátni, de nyáron is szükséges klímát beszerelni, mert nagyon felmelegszik. A konténerházakat az egyes konténerekből modulszerűen a helyszínen állítják össze, ezért szállításuk lényegesen egyszerűbb, mint a mobilházaké. Persze luxusházak is építhetők konténerből, hiszen ez ma már semmi mást nem jelent, mint egy korszerű, moduláris könnyűszerkezetes házat, ami teljesen testre szabható, és 100 százalékos készültségi fokban érkezik a telepítés helyszínére. A konténerház nálunk nem nagyon elterjedt, inkább csak nyaralónak, hétvégi háznak készítik, de más országokban akár szállodák is születhetnek belőle.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop