Mire jó egy mobilház?

A mobilház külföldön nagyon népszerű, mert ha az ország vagy a kontinens másik végében kapunk munkát, nem kell albérletet keresni, nem kell csomagolni, csak „alátoljuk” a kerekeket, és már magunkkal is vihetjük az otthonunkat. A mobilház tehát nem lakóautó, de egy kis előkészítés után mobilizálható.

mirejoegymobilhaz 720

Mi, magyarok, talán túl röghöz kötöttek vagyunk, még ingázni sem nagyon szeretünk, nálunk egy ház felépítése egy élet munkája, célja, „az én házam, az én váram” jegyében. De mi is a különbség a mobilház, a konténerház és a könnyűszerkezetes házak között?

Fogalmak tisztázása
A MOBILHÁZ egy acélvázra (néha favázra) szendvicsszerkezettel készült felépítmény, amelyben a külső falborítás fa vagy alumínium, a belső falborítás műanyag, farostlemez vagy gipszkarton, ami festhető, tapétázható. A rétegek között faszerkezet és hőszigetelés található, ami általában üveggyapot, kőzetgyapot, de lehet PS hab is. Padlózata OSB lapra fektetett laminált parketta vagy PVC burkolat. A mobilház egy az egyben áthelyezhető építmény, amit kamionnal, túlméretes szállítmányként szállítanak. Amennyiben gyártótól vásárolunk mobilházat, megválaszthatjuk a belső térelválasztás mikéntjét, a padlózat típusát, színét, a nyílászárók elhelyezkedését, a keret színét, a beltéri ajtók típusát, színét, a falak színét, a világítás elrendezését, a konnektorok, kapcsolók elhelyezkedését, a csempe típusát, színét, de kérhetjük bútorozatlanul is.
A KONTÉNERHÁZ szállítmányozási vagy irodakonténerekből öszszeállított ház. Csekélyebb hőszigetelő réteggel rendelkezik, mint a mobilház, ezért folyamatos téli használni esetén külön hőszigeteléssel kell ellátni, nyáron klíma is szükséges, mert nagyon felmelegszik. A konténerházakat az egyes konténerekből a helyszínen állítják össze, ezért szállításuk lényegesen egyszerűbb, mint a mobilházaké.
A KÉSZHÁZ más kategória. Egyes elemeit előre legyártják, házhoz szállítják, és a helyszínen szerelik össze, ezért a készházak kivitelezése egyértelműen építési munkálatnak minősül, így engedélyköteles, a felépített készház pedig egyértelműen ingatlanvagyon. Közművesítés, telepítés, méretek, árak

A mobilházak nemcsak lakás céljára kiválóak, nyaralónak, kempingekben bérelhető építményként is használható (akár kiváló üzleti befektetés is lehet, ha egy turisták által kedvelt üdülőterületen telepítjük, és a bérbeadás mellett magunk is használhatjuk). Ahogy a mobilház megérkezik, ráköthető a közműcsatlakozásokra, azonnal használatba vehető. A házakban a fűtés is megoldott, ezért nemcsak szezonálisan használhatók, hanem állandó lakásra is alkalmasak. Négy évszakos használathoz mindenképpen a vastagabb hőszigeteléssel ellátott szerkezet javasolt, ezért alaposan tájékozódjunk a vásárlás előtt, mert a külföldi gyártásúak némelyike nem megfelelő a hazai hideg téli időjárási körülményekhez. Alapterületük általában 20-50 m2 között mozog, a nagyobbakban az étkező-nappalikonyhán kívül 2-3 hálószoba is található (persze ne gondoljunk óriási méretű szobákra). A falak burkolhatók, a gépészet a padlóba vagy falakba rejtett. A mobilházak telepítése viszonylag egyszerűen megoldható, csak arra kell figyelni, hogy a telek kamionnal, daruval megközelíthető legyen. Nem igényel külön alapozást, elég a megfelelően tömörített talaj, és 4-6 helyre elhelyezett betonkocka vagy talajcsavar, hogy tehermentesítsék a kerekeket. A közművekre való rákötés megfelelő előkészítés után egy nap alatt is elkészíthető. A mobilházak anyagai, szerkezetei nagyon hasonlítanak a könnyűszerkezetesekéhez, a többségük fém vagy favázas, hőszigetelt szendvicsszerkezetű, a két réteg között 5-20 cm vastag hőszigeteléssel. Milyen drága egy mobilház? Használt mobilház már 1,5 millió forinttól kapható, az újak 4-6 millió forint közöttiek teljes felszereléssel (bútorok, háztartási eszközök, hűtő, tűzhely stb.), de igény szerint akár masszázszuhannyal, légkondicionálóval, terasszal is rendelhetők.

mirejoegymobilhaz 1
Építéshatósági engedélyezés
A mobilház felállításához nincs szükség építési engedélyre, de a biztonság kedvéért nem árt tájékozódni az illetékes építési osztályon. A mobilházak ugyanis valóban alkalmasak az építési szabályok kijátszására, mert felállíthatók építési tilalom alatt álló telken, esetleg természetvédelmi területen vagy zártkertben. Vagy mégsem? A mobilház előre gyártott falakkal, tetővel, készre szerelt belsővel rendelkezik, mozgatható, áthelyezhető konstrukció, jobbára kamionnal kiszállítva a helyszínre, ezért esetében nem beszélhetünk érdemben építési tevékenységről, ezért alapvetően ellentmondanak az építményekről alkotott fogalmi kereteknek. A probléma gyökere valószínűleg éppen ebben keresendő. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény ugyanis az épület fogalmát funkciója oldaláról ragadja meg, és az emberi tartózkodás céljára szolgáló rendeltetését emeli ki. Erre tekintettel fogalmilag nem zárható ki egyértelműen, hogy a mobilház vonatkozásában a hatóság építési engedélyt írjon el, ami az építési-kivitelezési tervdokumentáció megkövetelését is eredményezheti. Fontos megemlíteni, hogy az egyes önkormányzatok helyi építési szabályzatai is jelentős mértékben eltérhetnek egymástól az ilyen jellegű épületek elhelyezését illetően, tehát minden esetben előzetesen tájékozódjunk a konkrétumokról! Nagyon sok település ugyanis kiköti a helyi építési szabályzatában, hogy lakóautót vagy lakókonténert nem lehet tartósan a területen elhelyezni.
Ha más oldaláról nézzük a dolgot, a mobilház egyértelműen épület, jármű (utánfutó) kategóriába nem sorolható, mert nincs sem gépjármű minőségű alváza, nincs fékrendszere, közúton való közlekedésre sem alkalmas. A helyszínre telepítést követően rendeltetése szerint megfelel az épület 1997. évi LXXVIII. tv. (Étv) 2. § 10. pontjában szereplő fogalommeghatározásának: „Épület: jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából.” Ha ezt vesszük figyelembe, mindenképpen kell építési engedély (egyszerű bejelentés) a mobilházra is, mert ha utóbb a helyi építésügyi hatóság szerint nem felel meg a helyi építési szabályzatnak, bontásra ítéli, vagy óriási építésfelügyeleti bírságra számíthatunk (a büntetés kiszámításánál 140 ezer forintos négyzetméterenkénti összegről indul a hatóság). A jogszabályi környezet nem egyértelmű értelmezése miatt célszerűbb építésztervezővel megrajzoltatni a kiválasztott ház felmérési tervét, meghatározni a dokumentációban az épület rendeltetését és az ahhoz kapcsolódó elvárt követelményeket (1997. évi LXXVIII. tv. 31. §, 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet OTÉK 50. §, 275/2013. (VII.16.) Kormányrendelet ).

mirejoegymobilhaz 2
CSOK, hitel, biztosítás
Végül vegyünk sorra még néhány fontos gyakorlati szempontot. Mivel a mobilházat egyetlen pénzintézet sem fogadja el fedezetként, sem lakáshitelt, sem CSOK-ot nem vehetünk fel rá. Ugyanakkor, mivel ezen építmények bekerülési költsége nem túl magas, talán szabad felhasználású személyi hitelből megvásárolhatók. Biztosítótársaságtól függ, hogy köthetünk-e rá valamilyen biztosítást, nagy valószínűséggel lakásbiztosítást nem, legfeljebb lakókocsi-biztosítást.
A pontos részletek után feltétlenül érdeklődjünk!

 

Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop