Vidék és város a tetőtérben

Az élet nagy varázsló – mondják. Csörgött egyszer a telefon, és egy kedves fiatal pár elmesélte, hogy hazaköltöznének egyikük édesapjának villájába. Van ott egy üres és kihasználatlan – ám óriási – tetőtér, amiből kettejüknek kellene otthont faragni.

videkesvarosatetoteben 720

A Szentendrére vezető út mellett már vagy egy évtizede szemeztem egy szép villaépülettel. Szerettem volna látni belülről, és nem is gondoltam, hogy egyszer mindez megvalósul, ráadásul nem is akárhogyan. Párommal, Szentgyörgyi Ágotával ugyanis mi lehettünk ennek a tetőtéri lakásnak az enteriőrtervezői… A telefonbeszélgetésből lassanként kivilágosodott, hogy a tetőtér Leányfalun van, egy szép öreg villában, az út mellett… semmi kétség, az én kedvencemben. Majd megkérdezték, volna-e kedvem megtervezni a lakásbelsőt. Hát lehet erre nemet mondani?

Márton és Emese szereti az egyszerű, népművészeti, ám kényelmes és modern dolgokat, ezért elvárás volt a lakberendezéssel szemben a vidéki és városi stílus elegyítése. Mivel a tetőteret lakhatóvá kellett tenni (új szigetelést és több tetőablakot kapott) a büdzsé java része az átépítésre ment. Tudva ezt, kifejezetten költségtakarékos lakberendezés volt a cél. Csak egy dologhoz ragaszkodtak a fiatalok: egy kék, kézzel festett ládához. Ez a folklórelem egyből meghatározta az enteriőr színvilágát és a felhasznált anyagokat is.

A láda kékjével azonosra festett falra még felkerül egy nagy vászon, a projektoros tévéhez. Minden egyéb falat hófehérre „meszeltünk”, fejet hajtva a népi hagyomány előtt, így a régi tornácokat idézve keretezik a falat a barnára pácolt tartógerendák és oszlopok. A nagyszobán keresztülvágó kémény antik téglaburkolatot kapott, tovább erősítve a népies hangulatot – ide már kinéztük az öntöttvas kályhát, de még nyár van és nem sürgős…

Mivel Marci sokszor otthonról dolgozik, szükséges volt egy számítógépes házi iroda betervezése is. Ez az egyetlen függőleges ablak alkotta, alacsonyabb belmagasságú fülkébe került, amit egy férfias, abroszmintás tapétával burkoltunk. Sajnos a pénz gyorsabban fogyott, mint gondoltuk (szokás szerint becsúszott néhány nem várt kiadás az átépítés során), így a fürdőszoba átépítésére nem kerülhetett sor. S bár itt-ott még hiányoznak dolgok, Márton és Emese nagyon büszke lakberendezőkkel megterveztetett otthonukra.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop