„Vastagabb” megtakarítás

Életünk számtalan területén találkozhatunk a polisztirol hab sokszínű felhasználásával. Ha fel kell sorolni hol, akkor a többségünknek az elektronikai eszközök védőcsomagolása, a bukósisak belseje, az autós gyermekülés vagy a fagylaltos doboz jut eszébe. Pedig legnagyobb felületen sokszor éppen lakásunkat, családi házunkat öleli körbe, így akár a komfort, az alacsony rezsi vagy a környezetvédelem is eszünkbe juthatna.

vastagabbmegtakaritas 720

Egy jól hőszigetelt, barátságos és kényelmes épület rászolgálhat az otthon fogalmára, különösen, ha akár 50 százalékkal több energiát takarít meg, mint a rosszul szigetelt társai. Ráadásul, ha a modern polisztirollal hőszigetelünk, az olyan, mintha levegővel szigetelnénk, mert e korszerű anyag sajátossága, hogy 98 százalékát levegő alkotja. Így nemcsak energiatakarékos, hanem a mai elvárásoknak megfelelően több alkalommal újrahasznosítható is.

A polisztirol hőszigeteléssel tehát jelentősen javíthatjuk komfortérzetüket, emellett folyamatosan megtérülő befektetésként tekinthetünk rá. Egy megfelelően „becsomagolt” lakásban a havi fűtési költségeink jelentősen csökkennek, ami a komfortérzetünkön túl a kedélyállapotunkat is javíthatja.
Hőszigetelés nélküli vagy gyengén szigetelt – 6-8 cm szigeteléssel borított vékony szerkezet esetén – a fal belső felületi hőmérséklete alacsonyan marad, és télen akár 12-14 fokra is lecsökken. Ez azért jelent problémát, mert az emberi test hővesztesége mindig függ a környezeti hőmérséklettől. A hőt fokozottan adjuk le a hideg felület irányába, és ilyenkor van az az érzésünk, ha nincs is huzat, de „húznak” a falak, ablakok. Ilyen felületek között hiába fűtűnk többet, mert a falak csak lassan melegednek, és amíg a lakótérben megfelelő lesz a hőmérséklet, addig a költségek emelkednek, ami viszont nem lesz arányban a komfortérzetünkkel. Jól megválasztott hőszigeteléssel viszont melegebbek lesznek a falak, és ez nem feltétlenül jelent dupla költséget. A MEPS egyesület honlapján részletesen olvashat arról, miért nem jelent dupla költség a dupla hőszigetelés.

Vastagabb hőszigetelés, vastagabb megtakarítás
Amilyen alapossággal sokan számolgatják, mikor térülhet meg otthonunk hőszigetelése, ami már a nagy és kívülről is látványos beruházás kategóriába tartozik, addig ezt soha nem tesszük meg a festés vagy burkolat-felújítás esetén. Míg ez utóbbiaknál csak esztétikumról vagy balesetvédelemről van szó, de egyértelműen csak viszi a pénzt, és értékét leghamarabb az épület értékesítésekor láthatjuk viszont. Ezzel szemben egy jól megválasztott polisztirol hőszigetelés hónapról-hónapra visszatermeli a pénzt, így nem évek, de akár egy-két téli hónap számláján már kiválóan mérhető a minőségjavulás. Mint egy tartós lekötésű betét, a jövőben az alacsonyabb rezsi formájában hálálja meg a döntést, mert a fűtésre fordított összeg jelentősen, akár 40-80 százalékkal csökkenhet. A polisztirol hőszigetelés az épület bármely részén felhasználható, és hatékony, akár utólagos hőszigetelésre is alkalmazható otthonunk energetikai modernizálására.

vastagabbmegtakaritas 1
Mérlegen az energia
A polisztirol habot a könnyű és szilárd tulajdonságokkal szokták jellemezni, emellett sokoldalúsága és hosszú élettartama megkérdőjelezhetetlen. A polisztirol hőszigetelés nemcsak a fűtési költség csökkentésében, de az épület nyári hővédelmében is szerepet játszik. Elsődleges feladata az épület védelme, a mi jólétünk szolgálata, de az épület energiaigényének csökkentésével a környezeti terhelést is csökkentjük. A régi, hőszigetelés nélküli épületek akár háromszor több széndioxiddal is szennyezték a környezetet, mint a modern, megfelelő vastagságú polisztirollal hőszigetelt házak.
Persze az energiamérleg másik oldala is érdekes: mi a helyzet az anyag előállításával?
A közhiedelemmel ellentétben az EPS gyártása és az utóélete sem jelent veszélyt Földünkre. Az EPS nyersanyaga szerves kőolaj, de a késztermék térfogatának már csak 2 százalék ténylegesen polisztirol, a többi 98 százalékot a levegő alkotja, ezért a gazdaságos méretezéssel a felhasználás során sokkal többet tehetünk a légszennyezés és energiapazarlás ellen. Persze aki kicsit is foglalkozik a klímaváltozás és a környezetvédelem kérdéseivel, az fogja először megkérdezni, hogy mi lesz, ha elhasználódik és le kell cserélni? Itt is a tudatosság a fő érv, hiszen a polisztirol megfelelő bontás és tisztítás után akár 30-40 év után is újrahasznosítható, a teljes élettartama alatt akár 7x is feldolgozható, de a hulladéklerakóban is jó helyen lehet, mert lazítja és átszellőzteti a hulladékhalmot.

Generációnk érdeke, hogy a környezetünkben használt anyagokkal nemcsak saját kényelmünket, de környezetünket is szolgáljuk.

További részletes információk: www.hoszigeteljaholnapert.hu


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop