Üveggyapot, ahogy eddig nem ismertük

A szálas szerkezetű ásványgyapottermékek évtizedek óta meghatározó szigetelőanyagai épített környezetünknek. Az ásványgyapot gyűjtőszó számos termékfajtát magába foglal, a különböző ásványi eredetű alapanyagok továbbörökítik a termékbe előnyös tulajdonságaikat. Amikor a kitűnő hőszigetelő képesség mellett szükség van jó hangszigetelési és hangelnyelési funkciókra, páraáteresztő képességre, valamint tűzállóságra is, az újgenerációs URSA TECTONIC üveggyapot kiemelkedő összteljesítményt nyújt az ásványgyapotok mezőnyében.

Az ásványgyapottermékek gyártása különböző alapanyagokból magas hőmérsékleten történő olvasztással történik, természetes vagy mesterséges gyanta kötőanyaggal. Tűzvédelmi besorolás szerint az ásványgyapotok nem éghetők, így a legszélesebb körben alkalmazhatók épületszerkezetek hőszigetelésére. A tűzgátlás mellett a tűzterjedés mértéke a másik fontos tényező, ami megfelelő nyomószilárdságú és térfogatsúlyú termékekkel biztonsággal tervezhető. Ennek megfelelően az ásványgyapotok mindegyik típusa – köztük az URSA TECTONIC üveggyapot szigetelőtáblák – az épületszerkezetek meghatározó építőelemei lehetnek.

Miért éppen az üveggyapotra tegyük le a voksunkat?

A hőszigetelő képességet mutató lambdaértékük kiváló, jellemzően 0,032–0,039 W/mK közötti. Akusztikai szempontból a hosszú, vékony, rugalmas szálakból álló a legmagasabb teljesítményt nyújtó termék – éppen, mint az üveggyapot, amely már sokszor bizonyított könnyűszerkezetes falak, gipszkartonrendszerek hangszigetelésének készítésekor. A páraáteresztést illetően is verhetetlen: bár közel hasonló tulajdonságokkal bír mindegyik ásványgyapot, de a hidrofóbizált üvegszálaknak köszönhetően még az anyagszerkezeten áthaladó pára sem okoz minőségi romlást a beépített szigetelőanyagtermékben, nem roskad össze, nem zsugorodik. És ez mind igaz nemcsak az újgenerációs URSA TECTONIC szigetelőtáblákra, hanem a régóta jól ismert sárga színű URSA üveggyapotokra egyaránt.

A százalékos arányok szerepe

Az URSA gyárai egyre nagyobb mértékben váltanak természetes, környezetbarát, egészségbarát anyagokra. Jelentős URSA fejlesztés a lignin kötőanyag folyamatosan növekvő arányú bevezetése az URSA üveggyapotoknál, az alapanyagokat tekintve pedig a felhasznált nyersanyagok tömege és az újrahasznosított, ill. frissen kitermelt nyersanyagok progresszíven javuló százalékos aránya határozza meg a környezettudatosságot.

Más, azonos műszaki teljesítményű ásványgyapotokkal összevetve, az üveggyapot gyártása kb. 30-40 százalékkal kisebb tömegű alapanyag felhasználásával történik. Az újrahasznosítottsági érték az üveggyapotok esetében körülbelül 80 százalék, tehát mindössze 20 százaléknyi „frissen kitermelt” anyagra van szükség a gyártáshoz. Elenyésző mennyiség, szinte bányászni sem szükséges, hiszen külszíni lapátolással is rendelkezésre áll. Az üveggyapot térfogatsűrűségét és újrahasznosított anyagtartalmát figyelembe véve világos, hogy az üveggyapot gyártása mintegy 90 százalékkal kevesebb természetből frissen bányászott anyagot igényel, mint egyéb ásványgyapotoké. A gyártás környezetterhelés-csökkenése jelentős mértékű, ezen felül az üveggyapottermékek életciklusuk végen teljes mértékben újrahasznosíthatók. Az alapanyagokból (üveg, kvarchomok) eredően az üveggyapot-szigetelések könnyű súlya az épületszerkezetet sem terheli meg fölösleges plusz súllyal, ami adu ász például egy felújításra váró régi és nem túl masszív tetőszerkezet esetében.

A környezettudatos lét, az újrahasznosítás nemcsak egyfajta elköteleződés, de egyéni kötelezettség is. Nem mindegy, milyen anyagokat használunk, válasszuk azt, ami minden szempontból kiváló! Az újgenerációs üveggyapot az ásványgyapotok királynője. Szigetelés egy jobb holnapért.

URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop