Trendek a fürdőszobában

Mindennapi életünkben a fenntarthatóság fontos szemponttá vált, a jövő szempontjából létfontosságú a takarékosság, gyermekeink számára nem kérdés a Földünk védelme, ám a felnőtt korosztály számára nagyon nehéz a lemondás. A lakások átlagos mérete egyre nő, a kihasználtságuk csökken. Úgy tűnik, Európában teljesen új helyzetet teremt a háború, az erőforrásokkal való takarékosságot háttérbe szorítva. Trendek a fürdőszobában.

Technika

A takarékos a trend. Ebből következik, hogy az óriási szürke, rideg vizes helyiségek kimennek a divatból, és velük együtt a szobaméretű fürdőtereket igénylő szabadon álló kádak sem lesznek trendik. Viszont a régi komód pont jó lesz az idén mosdószekrénynek, pláne, ha lefestjük egy szemet gyönyörködtető olívazöldre. A vécék terén is a hagyományos megoldások jönnek divatba, egyre több helyen tradicionális, falon kívüli, míves tartály kerül a klasszikus földön álló csésze mögé. A csaptelepekben is változás történt, az eddig divatos feketét felváltja a sokkal hagyományosabb arany és a különféle színes változatok. A kinézet csak az egyik fele a fürdőszobai megoldásoknak, a berendezések minőségében továbbra is az energiatakarékos és környezettudatos a legnépszerűbb. Mivel az energiaárak többé nem lesznek azon a szinten, mint az elmúlt években, ezért még fontosabb lesz házunk alacsony energiafogyasztása.

Az épített zuhanytálca előnye a könnyű takaríthatóság

Kád helyett zuhanykabin, épített zuhanytálca

A fürdőre a kikapcsolódás és a megújulás helyszíneként tekintünk. Sokan vágynak zuhanyra, főleg idősebb korban kényelmesebb, mint a magas falú fürdőkád, és a fenntarthatóságot is jobban szolgálja a gyors fürdés. A fürdőkád eltávolítását követően a rendelkezésre álló helyen lehetőség van tágas zuhanykabin beállítására, ám az ajtó nélküli besétálós, padlósíkkal egyező épített zuhanykabin kialakítására nem minden felújításnál van lehetőség. Gondosan meg kell tervezni, hogy a lejtésviszonyok a padlóösszefolyó felé vigyék az összegyűlt vizet, szakembernek kell eldöntenie, hogy az adott lefolyórendszer szintje milyen vízelvezetést enged meg. Az óriási zuhanykabinok nem igénylik az ajtót, ha elég hosszú (150 cm-nél kezdődően), nem fröcsköl ki a víz. Az épített zuhanytálca előnye a könnyű takaríthatóság, kabinszerkezet híján nincs, ami elromolhat, nem reped meg, így nincs beázás, ráadásul egyedi megjelentést ad.

Az épített zuhany vízelvezetése történhet egy ponton vagy vonalmenti kivitellel, a legváltozatosabb divatos megoldások közül válogathatunk, amelynek beszerelése, karbantartása és tisztítása rendkívül egyszerű. A zuhanyfülkéhez többféle szerelvénnyel a 8 mm vastag edzett üvegek közül választhatunk, akár vízlepergető nano bevonattal, ami nagymértékben javítja a tisztán tarthatóságot, s mivel száradás után nem látszanak a vízcseppek az üvegfelületen, esztétikai szempontból is előnyös. A zuhanycsaptelep elengedhetetlen tartozéka az esőztető zuhanyrendszer, amely ma már praktikusan kézi zuhannyal kiegészülve kapható. Számos zuhanyfajtánál a zuhanyzás végeztével visszamaradt víz manuálisan leengedhető, így nincs utólagos csepegés.

Praktikus megoldás a higiéniai célra szolgáló kézi zuhany

Praktikus megoldás a higiéniai célra szolgáló kézi zuhany, ha nem fér el bidé a fürdőszobában. A kisméretű kézi zuhanyban gyengéd a vízsugár áramlása.

Világítás, szellőztetés

A fények is a minél tökéletesebb kikapcsolódást, a nyugalom megteremtését szolgálják, és további játékosságot, színt vihetünk fürdőszobánk hangulatába. Egy modern fürdőszoba terébe minden további nélkül kerülhet fényerőszabályzós kapcsoló, csalafintán elrejtett LED-csíkok és egyéb hangulatvilágítások, nem is szólva a világító peremű, páramentesített tükrökről, amelyek ékszerei lehetnek fürdőszobánknak. A pára kézbentartásához elengedhetetlen a szellőzés. A hővisszanyerős lakásszellőző berendezések már nem jelentenek újdonságot, lassan a megszokott gépészeti berendezések közé tartozik. A fürdőszobához kapcsolódva itt leginkább a páraelvezetés a cél. A ház lakóhelyiségeiben a befúvás dominál, a vizes blokkban pedig az elszívás, ezzel jól átöblítve az egész otthont.

Padlófűtés, nem csak télen

A fürdőszoba barátságos, hívogató hangulatának megteremtéséhez óriási szükség van arra, hogy mezítláb járva is kellemes meleg legyen a padló. Így a padlófűtés napjainkban a fürdőszobában szinte már elengedhetetlen, és nem is kell nélkülöznünk, bármilyen fűtésmegoldásunk is van. Radiátoros fűtéshez is jól illeszthető, a legmodernebb hőszivattyú pedig kifejezetten igényli, és nyáron sem kell a meleg padlót nélkülözni. Ha a betonba kerülő padlófűtést a burkolat alá fektethető elektromos fűtőszőnyeggel kombináljuk, akkor meleg lehet a talpunknak akkor is, ha a házban már kikapcsoltuk a fűtés, vagy ha éppen csak vizes helyiségben melegebb hőmérsékletet szeretnénk. Ezzel a megoldással csak akkor kapcsol be az elektromos rásegítés, ha valamiért a padlófűtés nem dolgozik.

Burkolatok, színek, növények, textíliák

A kevés sokszor több, ez különösen igaz 2022. burkolataira. A trendi fürdőszobában csak ott van csempe, ahol az funkciója szempontjából elengedhetetlen, vagyis a zuhany és a kád körül, és a mosdónál egy kevés. A természetes fa felületeket idéző burkolatok továbbra is divatosak, a fürdőszoba festett falai leginkább világos, pasztell színűek, a csempék aprók, sokszor 3 dimenziós formavilágúak, amelyek játékosságot, egyedi textúrákat eredményeznek. Az elmúlt évek karanténokkal tarkított időszakaiban sokan rádöbbentek arra, hogy a nagy fehér felületek szépek, de túlságosan sterilek. Az év egyik színe a zöld, emellett szintén a természetet idéző mélykék tónusok, valamint a földes, terrakotta árnyalatok lesznek a nyerők. A természetes anyagok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, a fa felületek reneszánsza nem most kezdődött, de ebben az évben sem szorulnak a perifériára a meleg fahatású felületek.

Az igazán trendi az igazi fa használata, és ma már lehet a természetes fát úgy kezelni, hogy az ellenálló legyen a vízzel szemben. A természetes anyagok mellett a szobanövények is helyet kapnak a fürdőszobában. Ha több is elfér, akár egy egész kis botanikus keretet alakíthatunk ki párakedvelő növényekből, amelyek szintén a természet szeretetét, Földünk tiszteletének szemléletét jelképezik. Az idei divat a textilekkel kapcsolatban is sokkal inkább megengedő. A hangsúly a barátságos, meleg hangulaton van, még ha olyan darabot is találunk, ami alapvetően nem is a fürdőszobába készült, így például egy régi kézi szövésű szőnyeg fantasztikusan mutat az aprócska fürdőszobában is.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop