Fénnyel építeni?

A Daylight Talks sorozat egyedülálló betekintést nyújt a világ vezető tervezőinek világába. A napfényhez való hozzáférés kulcsfontosságú, ha élhető, szerethető és egészséges otthonok kialakításáról van szó. A koppenhágai Királyi Építészeti Akadémia előadója, Uffe Leth szerint a fény egy olyan luxus, aminek mindenki számára elérhetőnek kell lennie: az építészet új, egyre szélesebb körben terjedő megközelítése éppen ezért a természet és a fény integrálására összpontosít, és a tervezők olyan, minden érzékszervre ható épületeket igyekeznek létrehozni, ahol a fény és az árnyék manipulálásával egyedi légkört tudnak teremteni.

„Megfelelő tervezés mellett a fény szinte szilárddá válik, és – akár egy lézerpenge – belevág a meglévő falakba, és új tereket hoz létre” – jegyzi meg a dán LETH & GORI Építészeti Iroda a dán Királyi Építészeti Akadémia által szervezett beszélgetésen. Az előadáson – amely a VELUX Csoport által elindított Daylight Talks sorozat része volt – Uffe Leth és Karsten Gori a nappali fénnyel történő építészet tervezési folyamatáról is beszélt, azt a megközelítést alapul véve, hogy a napfény egy morfológiai, térbeli és eróziós erő. Leth szerint a tetőablakok fontos szerepet töltenek be a fénnyel történő tervezés során, különösen a városokban, hiszen itt nemcsak fényforrásként szolgálnak: „az átvonuló felhők látványán keresztül ezek az ablakok ott is kapcsolatot jelentenek a természettel, ahol egyébként épületek vesznek körül bennünket” – mondja az építész. A fény szerepe azonban nemcsak akkor döntő fontosságú, amikor az építészek a városi környezetben élő emberek számára terveznek: egy thaiföldi állatmentő központ például megtalálta a módját, hogy elefántok és emberek együtt lakhassanak, és az épületeiket különböző fajok számára is élhetővé tegyék azzal, hogy a fényt és az árnyékot az egyedi igényeikhez igazítják. A „Design for the Senses” című Daylight Talkban Boonserm Premthada azzal érvelt, hogy az építészet nem más, mint egy atmoszféra fizikai megteremtése, amely arra szolgál, hogy tudatosítsuk természeti környezetünket. Előadásában Premthada számos munkáját tárgyalja, figyelembe véve a fény, az árnyék, a szél, a hang és a szagok manipulációját, valamint a társadalmi-gazdasági és kulturális kereteket, és a társadalmi egyenlőség javítását célzó programokat is érinti. A Daylight Talks online design kurzusokon elismert szakemberek osztják meg gondolataikat és tapasztalataikat, melyekkel nemcsak az építészek és tervezők, de az egyetemisták számára is értékes információkkal szolgálnak az építészet új megközelítésével kapcsolatban. A beszélgetéseket a VELUX Cégcsoport szervezi az egyes építészeti iskolákkal együttműködve, a Nemzetközi Építészszövetség (UIA) és az Európai Építészeti Oktatási Szövetség (EAAE) támogatásával. A Daylight Talks a DAYLIGHT & ARCHITECTURE globális tudásmegosztó kezdeményezés része, amely a napfény építészetbe történő integrálását segíti elő.

Az online elérhető korábbi előadásokon a fény új megközelítési módjait ismerhették meg az érdeklődők – új és egyedi nézőpontot kínálva az érdeklődőknek: a szakértők ezekben kifejtették, hogy a napfény fontos része a szerkezetnek, ezért érdemes a konstrukció részeként tekinteni rá. A soron következő előadásra és az azt követő Q&A szekcióra a www.daylightandarchitecture.com oldalon lehet regisztrálni. A korábbi előadások a Daylight in architecture as a constructive spatial force (daylightandarchitecture.com) oldalon nézhetők vissza.
A diákok és a szakemberek számára tudásforrásként létrehozott DAYLIGHT & ARCHITECTURE különféle eszközökkel ünnepli a napfény fontosságát: a „Daylight Talks” előadássorozat mellett az építészhallgatók számára kétévente kiosztandó Nemzetközi VELUX Díjjal és egy ingyenes, a napfénnyel és a designnal kapcsolatos cikkekből és interjúkból álló online könyvtárral is.


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop