Tapéta vagy festék?

Fessünk vagy tapétázzunk? Mi a divat? Hogyan keressük a minőséget? Szakértőink segítenek!1. Miért válasszuk a tapétát? 2. Miért jó a festék?3.Színek, minták, struktúrák? 4. Mi a divat? Minőségi mutatók?

 

 

 

Varga Zsuzsa
Planalto Kft. – Marburg tapéták
Podmaniczki Attila szobafestő,
a Poli-Farbe alkalmazástechnikusa

1. A fal különböző anyagokkal való borítása nem új keletű, ezért nem meglepő, hogy ma a tapéta a reneszánszát éli. A fantasztikus választék hatására egyszer biztosan mindenki dönt: fessen-e vagy tapétázzon. Miért válasszuk a tapétát? Mert a tapétával borított teret melegebbnek, barátságosabbnak érezzük, olyan, mintha egy kellemesen beburkolt közegben lennénk. A színes, klasszikus vagy modern mintájú tapéta felrakása után nincs több dolgunk. Megmutatkozik a dizájn, ami az egyéniségünket is tükrözi. Ha a festhető tapétát választjuk, akkor 3–4 évenként átfestéssel új hangulatot adhatunk a szobának, és 9–12 évig nincs gond a falra.

3. Minden stílushoz találni tapétát, legyen az barokk, klasszikus, modern, art deco vagy minimál. Ma, amikor a gyártók a tökéletes minőséget a technikai megoldások fejlesztésével érik el, új trendeket követve, neves tervezőket kérnek fel tervezésre. A MARBURG tapétagyár többek között Zaha Hadid, Luigi Colani, Ulf Moritz, Dieter Langer keze nyomán különleges effektekkel, mintákkal gyárt tapétákat. Ilyen összhatásra ma csak a tapéta képes.

4. A tapétagyártás kezdetén papír alapra nyomták a mintákat, színeket. A mai napig léteznek papír alapú tapéták (például a vinil), amelyek alá makulatúrát kell fölrakni, hogy a tapéta tapadjon a falhoz. Az új hordozó, a vlies megjelenésével szükségtelenné vált a makulatúra. A vlies cellulóz és poliészeter szálak elegye, amely kiváló tulajdonságokat kölcsönöz a tapétának: mérettartó, a sarkokban, a hajtásoknál, száradásnál nem szakad be. A vlies hő- és UV-álló, kitűnő páraáteresztő, többször átfesthető.

2. A festék védi a falfelületet a káros hatásoktól, emellett esztétikus látványt nyújt. A különböző színeknek más és más hatása van, és egy szobafestéssel akár egy-két óra alatt lecserélhetjük a színeket, vagyis alapvetően megváltoztathatjuk a szoba hangulatát. A festék, mint megoldás, nem unalmas, számos trükk és típus létezik, hogy változatosabbá, egyedivé tegyük otthonunkat, ráadásul kisebb költségekkel jár a megvásárlása, használata. Festeni egyszerű: csak néhány eszköz kell hozzá, kevesebb szaktudást igényel, mint a tapétázás.

3. Az utóbbi években leginkább a narancssárgás és barnás árnyalatok felé mozdult el a divat. A dekorfestékekkel olyan struktúrák is készíthetők bel- és kültérben, amelyek rendhagyóak, és teljesen egyedivé teszik a falakat. Népszerűek mostanság – könnyű kivitelezni is – a nonfiguratív alakzatok, minták. Divatosak a színes, tarka falak is. Sokan szeretik, ha egy helyiségben nem csak egy színnel találkoznak, hanem más színt, árnyalatot választanak minden falra, vagy mintákat festenek rá.

4. Egyre több a tudatos festékvásárló, aki az ár-érték alapján dönt, és preferálja azokat a festékeket, amelyekben kevesebb a VOC-tartalom. A formaldehidmentes (Poli-Farbe Platinum) és bababarát falfestékeket (Platinum Kid) az élhetőbb környezet jegyében fejlesztették ki, és segítségükkel biztonságosabb az otthonszépítés. Magam mindig a minőségi, magyar festékeket használom, mert ezek ugyanolyan jók, mint a külföldiek, ráadásul megvásárlásukkal segíthetem a hazai munkahelyek megmaradását is.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop