Hűtőszekrény

Az ’50-es évektől kezdve talán a hűtőszekrény volt az első tömegesen elterjedt nagyháztartási készülék, nem méltatlanul. Megtalálni a megfelelőt ma sem könnyű, de ha sorra vesszük az igényeinket, és segítonk is akad, nem tévedhetünk.

 

 

Hűtőszekrényt, de milyet?

A legfontosabb szempont a kivitel és ezzel együtt a méret (csak hűtsön a készülék, vagy legyen fagyasztórekesze, esetleg alsó, illetve felső fagyasztóval kombinált). Döntő kérdések még: Mekkora a család? Naponta főzünk? Gyakran vásárolunk mélyhűtött termékeket? Ha a mirelit árut részesítjük előnyben, a felső fagyasztós modellt válasszuk. Ha gyakran fagyasztunk le friss élelmiszert, akkor az alsó fagyasztós modell a jó választás. A tárolási igény pedig a nagyobb méretű hűtőtér felé vezet. Vegyük figyelembe továbbá a rakodópolcok számát, az ajtórekeszek kivitelét, a fagyasztótér fiókjainak számát és méretét, illetve a különleges igényeket (jegesedésmentes üzemmód, belső ventilátor, antibakteriális bevonat). Igen fontos szempont az energiafelhasználás is.

Beépített vagy szabadon álló?

A beépíthető kivitel egy konyhaszekrényelembe kerül, ami általában 60 centiméter széles. A beépíthető készülékek szélessége és mélysége csak 54-55 centiméter, hiszen a bútorelembe beépítve kell működtetni. Viszont modern és dekoratív, a rászerelt ajtólappal eltüntetjük a készüléket. A lábazati szellőzésről gondoskodjunk, és időnként ellenőrizzük az ajtóbeállítást, hogy a csukott bútorajtó tökéletesen becsukja-e a hűtő ajtaját is.

Csökkenthető az áramfogyasztás?

Az A++ és A+++ energiaosztályú készülékekkel jelentősen csökkenthető a hűtés/fagyasztás éves energiaköltsége, de van egyéb tudnivaló is. Mindig hűtsük ki az ételt, mielőtt a hűtőbe tennénk. Az ajtónyitások számát és főleg idejét igyekezzünk csökkenteni. Ha a fagyasztóból kivett ételt a hűtőtérben olvasztjuk ki, az idővel felveszi a kb. 5-6 Celsius-fok átlaghőmérsékletet, miközben leadja a -18 Celsius-fokos tárolás hidegét. Ez tiszta energianyerés.

Ételek speciális tárolása?

A vajat, sajtot, tojást a hűtő „legmelegebb” helyére, az ajtó legfelső részére, a felvágottat, halat, húsféléket a leghidegebb helyre, a zöldségtartó fölötti alsó polcra, a hátfal közelébe helyezzük. Néhány modellben van „0 Celsius-fokos” zóna a hús- és halféléknek. A könnyen romló alapanyagok (friss hal, polip, rák) a lehető legalacsonyabb hőmérsékletű helyre kerüljenek. Sok hűtőben található egy öt forintos méretű fekete pont, ami kb. 4 Celsius-fokon zöldre vált, és OK jelzést mutat a biztonságos hűtéshez.

Mit tud még a hűtő?

Mára a kezelést sok modellnél multifunkciós LCD-kijelző segíti (akár színesben is), az intelligens szenzorokról a 6. Érzék funkció jelzése árulkodik, amelyet a Fresh Control funkcióval kombinálva a belső páratartalom is ideálissá tehető. A No Frost működésű modellek keringtetett hideg levegője mindig a kívánt hőmérsékletet biztosítja, és a magával vitt párát időről időre automatikusan leolvasztva, valóban teljes jegesedésmentes üzemmódot nyújt. Az amerikai rendszerű side-by-side készülékek szűrt, hűtött ivóvizet, jégkockát, vagy tört jeget is szolgáltatnak.

Jó bornak is kell a hűtő

navox DX-143.392K háromszekciós kompresszoros borhűtőben a legjobb helyen tudhatjuk a palackjainkat. UV-szűrő üvegajtaja szép gyűjteményt, akár 143 palackot is rejthet. A luxuskivitelről a cseresznyeszínű guruló polcok, és rajtuk az acél díszcsíkok, a kék LED belső világítás, a három, digitálisan szabályozható termosztát, a belső légkeverés, a lefagyásmentes működés árulkodik. Az acél házba bújtatott fekete borhűtőt akár be is építhetjük, de kifogástalan megjelenésének köszönhetően exkluzív „bútordarabként” is kezelhetjük otthonunkban.

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop