Takarítás mobiltelefonnal?

Néhány évtizeddel ezelőtt még a sci-fi kategória szereplői voltak a háztartási robotok, ma viszont mindenki számára hozzáférhető eszközök. A mobiltelefonunk és egy applikáció segítségével meghatározhatjuk a takarítás idejét és módját akár a távolból is; hazaérkezve mindig tiszta lakás fogadhat bennünket. Kell ennél több? Bemutatkoznak a robotporszívók.

A robotporszívók használata rendkívül egyszerű. Aki elboldogul egy mobiltelefonnal, annak a robotporszívó használata sem fog gondot okozni. Noha a legtöbb készülék esetében kalibrálásra van szükség az alkalmazás felületén, ennek elvégzése után gyakorlatilag csak igen-nem kérdésekre kell válaszokat adnunk. A jobb készülékek önműködő módon képesek feltérképezni a lakást, így gyakorlatilag döntést hoznak arról, szükséges-e a takarítás.

Érdemes tudni azt is, hogy a robotporszívók kifejezetten csendes működésre képesek, legalábbis a hagyományos porszívókhoz képest. Igaz, ennek nincs túl sok jelentősége, ha távollétünkben dolgoznak. Viszont hasznos tulajdonság abban az esetben, ha a lakásban tartózkodunk. A kisebb zajszintnek köszönhetően nyugodtan dolgozhatunk vagy pihenhetünk akkor is, ha a készülék épp takarít.

A robotporszívók gyakorlatilag mindenféle felületen alkalmazhatók, de a tisztítás hatékonysága eltérő lehet. Szilárd burkolat esetén könnyedén elvégzi a rábízott munkát, a padlószőnyegekkel azonban meggyűlhet a baja. Ez természetesen elsősorban motorteljesítmény és szívóerő kérdése, de általánosságban elmondható, hogy a robotporszívók a speciális keféknek köszönhetően hatékonyan tisztítják a vékonyabb, rövidebb szálú szőnyegeket, ám a hosszúszőrű szőnyegek tisztítása kihívást jelenthet számukra. Az alapos tisztítás érdekében időnként hagyományos porszívózásra lehet szükség. Vagyis ez alapján elmondható, hogy a robotporszívó abban az esetben tekinthető teljes értékű megoldásnak, ha a lakásban nincsenek hosszúszőrű szőnyegek, amelyekkel a kisebb szívóerő nem képes megbirkózni.
A jobb robotporszívók képesek önállóan meghatározni a takarítási területet, így nem nincs szükség manuális irányításra. Ez a valóságban azt jelenti, hogy a készülék önműködően térképet készít saját maga számára, amit a jövőben követhet.

Ha úgy döntünk, robotporszívót szeretnénk vásárolni, ne feledkezzünk meg a legjellemzőbb tulajdonságokról. Fontos lehet a portartály mérete; az alsó- és középkategóriás készülékek esetében a tartály ürítését rendszerint nekünk kell elvégeznünk, ezért egyáltalán nem mellékes, mekkora maga a tartály. Válasszunk legalább akkorát, amivel egy takarítási kör elvégezhető. Ez kisebb lakások esetében 3-4 deciliteres, nagyobb lakásoknál 5-8 deciliteres kapacitást jelent.

Természetesen nem feledkezhetünk meg a készülékek áráról sem. Noha az utóbbi években jelentősen csökkent az áruk, illetve megjelentek a kifejezetten olcsó készülékek, a jobb gépekért még ma is komoly összegeket kell kicsengetni. A belépőkategóriás készülékek ma már akár 25 ezer forinttól elérhetők, de inkább 40-50 ezertől kezdődnek, legalábbis azok, amelyek megbízható működésre képesek. A középkategóriás robotporszívók ársávja 70-120 ezer közé tehető. A felsőkategória készülékei ennél is drágábbak, de esetükben sokszor olyan extrákat kell megfizetni, amelyek hasznossága megkérdőjelezhető. Igyekezzünk megtalálni a legjobb ár-érték aránnyal rendelkező változatokat!

Kép forrása: pixabay.com


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop