Szigeteléssel az energiatudatos otthonért

Talán sose volt még olyan lelkes nyaralási láz, mint idén. A felhőtlen kikapcsolódást csak az zavarta meg, hogy a klímaválság miatti energiatakarékossági követelmények mindenkinek fejtörést okoznak: hogyan tudná ősztől lehetőleg a megszokott komfortban élni tovább az életét otthonában. A nyári reklámdömpingből kihámozott hasznos tartalom egy irányba mutat: szigetelni kell!

Egy alig szigetelt épület hővesztesége tetemes: a homlokzatán át 35 százalék hőt is veszíthet, amelyhez hozzáadva a tetőn át kéretlenül távozó további 25 százalékot, a nem megfelelő minőségű nyílászárókon át elveszített újabb 25 százalékot, valamint a padlón át távozó 15 százalék hőveszteséget, egészen elszomorító adattal szembesülünk. 2022-től pedig ezek már nemcsak tudományos számok, amelyekre legyintünk, és tovább görgetjük a híreket, hanem előhírnökei a rezsiszámláinkon látni nem kívánt hatalmas és költséges energiafogyasztásnak, mivel otthonunk eme hiányosságát kényelmünk érdekében fűtéssel kell kompenzálnunk. A ház pénztárcánk súlyában mérhető energiatakarékos működéséért elengedhetetlen, hogy körbeszigeteljük a pincefaltól, a lábazaton és a homlokzaton át a tetőig. Felújítással – viszonylag kis beruházással – akár 60 százalékkal csökkenteni lehet a ház energiafelhasználását! Első körben meg kell szüntetni a ház külső falán át kiszökni vágyó hő szabad útját, majd következik a tető vagy a padlásfödém energetikai állapotának feljavítása.

A „nejlonzacskó-effektus”

Családi házak esetében gyakori megoldás a vakolt külső homlokzati szigeteléssel ellátott épületfal. Ám itt jön az először légmentesen zárható nyílászárókkal ellátott, majd gyönyörűen körbeszigetelt – ám némileg „párafelhőbe zárt” ház esete: ha a külső falakra nem páraáteresztő anyag kerül szigetelés gyanánt, az lezárja kifelé nemcsak a hő útját, hanem a ház (és persze a benne lakók) természetes párolgását is akadályozza. A mosott ruha is párolog, és a fürdőszoba is szeretne… Ha kifelé nem megy, akkor befelé – ezzel penészesedést és kellemetlen beltéri klímaérzetet is okozva a lakóterekben. Mindez elkerülhető, ha „lélegző” szigetelőanyag felhasználásával, páraáteresztő URSA TECTONIC FP BASIC szálas üveggyapot szigetelőtáblákkal készítjük el a ház homlokzati szigetelésének rétegrendjét. A speciális, magas minőségű (ʎ=0,035 W/mK) hőszigetelő anyagok non plus ultraként kiváló hangszigetelő képességgel is rendelkeznek, amely erősebb utcai hangterhelés mellett is sokkal csöndesebbé teszi a házat.

A különlegesen gyűrt szálstruktúrájú szigetelőanyag nem éghető. A függőlegesen felrögzített, nagy testsűrűségű szigetelőtáblák esetében elengedhetetlen, hogy mind a szálak rétegelválási szilárdsága, mind az anyag nyomószilárdsága kitűnő legyen. A kiváló alaktartó és hő hatására sem zsugorodó URSA FP BASIC olyan speciális ásványgyapottábla, amely jól tolerálja a ragasztást, a dübelezést, és elbírja a vakolatot. Rendkívül előnyös, hogy érzéketlen a téli-nyári hőingadozásra, azaz nincs hőtágulása. Lábazati szigetelésként kiegészítve a fagyálló, csekély vízfelvételű, nagy mechanikai ellenálló képességű URSA XPS PLUS zárt cellás extrudált polisztirol hőszigetelő táblák alkalmazásával megoldódik nemcsak a ház külső falának téli hővédelme, de az épület belső tereinek nyári túlmelegedés elleni védelme, valamint a külső falszerkezet léghanggátlása is – mindezt a lakók maximális komfortja érdekében.

URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop