Szerelem látatlanul

Kész szerencse
Az élő Zsolnay-történelem
Álom milliméterpapíron

Az erdővel, szőlővel borított Svábhegy hangulatos villáival, vadregényes kertjeivel már a 19. században kedvelt nyaraló- és síelőhely volt. Itt élt Jókai, ma is a hegy büszkesége az Eötvös-lak. A meredek hegyoldalak később is vonzották a pesti polgárokat, a harmincas években számos villa, Bauhaus apartmanszálló épült, mint a Majestic, Mirabell, Rege, vagy a Melinda társasüdülő. Ez utóbbiba kalauzoljuk az olvasót lakásbemutatónkkal.

Ma már persze a Melinda utcai Melinda Társasüdülő apró garzonlakásai magántulajdonban vannak, de mint a Bauhaus egyik gyöngyszeme, az épület önkormányzati helyi értékvédelem alatt áll. A 34 négyzetméteres garzonba lépve azonnal a kilátást keresem. – Az ott a lábunk alatt jobbra a Gellérthegy, balra a felnőtt bokrok, fák miatt már nem látni a várost, a Dunát és a Parlamentet. A ház egyik fele szeretné, hogy eltűnjenek, de én inkább gyönyörködöm a fákban, mint a kilátásban – avat be rögtön a vitába gépészmérnök végzettségű, számos vállalkozásba bátran belefogó vendéglátóm. Állásfoglalásából érthető, mi mozgatta a lakás átalakítása, bútorozása, rendezése során: természetszeretete, erős kötődése a családhoz, bútorkereskedői múltja, zöld szemlélete, hite. Maga a történet, ahogy négy éve extrém mód megszerezte a lakást, is érdemel néhány szót. – Ha rosszul érzem magam, jöjjek fel a Melinda utcába, itt gyönyörű a kilátás, adták a tanácsot jó tíz éve, amikor a Balaton mellől felkerültem Budapestre. Hobbifotósként aztán mindig errefelé fotóztam a várost, addig-addig, míg egy netkávézóban rábukkantam az aznapra 4-5 millióval kevesebbért meghirdetett lakásra – emlékezik vissza mosolyogva Imre. Szemfülességével mindenki elől elorozta a lakást, igaz, hogy látatlanul és azonnal kellett fizetnie, de fejében már kész terv volt: tudta, hogy a csak a parkolóból látott lakást úgyis tégláig bontja.

A lakóteret semmiképp nem akarta szűkíteni leválasztott hálórésszel, pláne nem franciaággyal, ami betöltené az egész teret, viszont egy dobogóval, szintkülönbséggel mégis szeparálta a konyha-étkezőt a nappali-hálótól. Magyar térrendező tanácsára festette a falakat olívára és szürkére, és sötét padlót akart. Rusztikus hajópadló borítja a konyharész falát (a családi vállalkozásból hozott tükörsima hajópadló két napi lángszórózás és drótkefézés után néz ki úgy, mintha régi lenne), a padlóra, dobogóra kerülő részeken azonnal visszatörölték a sötétbarna fafestéket.

A bútorok sorsa is kalandos: mindent máshonnan, ügyesen, olcsóbban. A konyha-étkező rusztikus, pergő festékű asztala, kredencei, tálalója leértékelve a Goától, a komód, a gyertyatartók, fűszertartók, a fürdőszoba szaniterei egy BNV-látogatás szerencsés hozadéka, a vendégkiállító kínaiaktól szinte fillérekért. A rózsás kanapét, és ahogy vendéglátóm mosolyogva bevallja, „Valójában az egész lakást a „belső nőnek” csináltam, abban bízva, hogy majd egyszer, valaki, éppen ilyenre vágyik.”

Ma már új tervet fontolgat, családi házat építene vidéken, passzívház igénnyel, de műanyagok és túlzott gépészet nélkül.

Tippek minigarzonra

Ne halmozzuk a stílusokat, a kis térben minden látható, ezért az összhangból hamar kilóg az oda nem illő.
Jó tervezéssel anélkül érzékeltethetjük az egyes helyiségek, funkciók helyét, hogy „lyukakra” szabdalnák a lakást. Imre dobogóra emelte és különleges falborítással jelölte ki az étkező-konyha helyét. A nappali rész színes falakat és egy szép függönyt kapott, mintha csak ablak lenne.

Talpalatnyi konyhában kerüljük a fülke jelleget, és a konyhabútort még nagyobb körültekintéssel válasszuk ki. Vendéglátónk a legszebb megoldásra talált: komódot, kisszekrényeket állított a konyhába, és „eltüntette” a konyhagépeket.

Különös gonddal válogassunk bútorzatot! Az a bútor, ami épp csak befér, a zsúfoltság érzetét kelti. Azonban csupán a megfelelő mennyiségű bútorral kerülhetjük el a rendezetlenséget. A legjobb, ha az előtérben kialakítunk egy mindent elnyelő gardróbot.

Ne halmozzuk a dekorációt számolatlanul, inkább néhány szép dísztárggyal, képpel gazdagítsuk a tér látványát. Ha szépen vezetik a tekintetet, ha hosszabban időzünk egy-egy részleten, nagyobbnak érezhetjük a teret.
A franciaágy helypazarló, jó minőségű, alvásra hosszú távon is megfelelő, kihúzható kanapéval váltsuk ki.
Alig több mint harminc négyzetméteren a mindennapi luxusélményt megadhatja a kényelmes fürdőszoba. Imre itt is figyelt a stílusegységre! A mosdókagyló alá szép szekrényke került, a kád melletti tárolóbútorra egy hálószobában használatos éjjeli lámpát állított.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop