Szeglemezes tetőszerkezet szigetelése

A mai épületekkel szemben támasztott egyik fontos követelmény a könnyen átrendezhető, flexibilis terek kialakítása, ami építészetileg gyakran csak nagy fesztávú lefedésekkel oldható meg. Ezekre az igényekre fejlesztették ki a szeglemezes fatartókat, a tetőszerkezet alsó síkjára pedig gipszkarton álmennyezet kerül. Hőszigetelésre szinte kizárólag a fújható szigetelés a megoldás, tekintettel a gipszkarton borítás kis terhelhetőségére, és a rálépés (sérülés) veszélyére.

A szeglemezes tetőszerkezet-kialakítás lehetővé teszi, hogy az épület belső tere könnyen variálható, szabadon berendezhető maradjon, így nincs szükség belső teherhordó falra sem. A szeglemezes tető egyik alapvető épületszerkezetként kettős funkciót lát el: egyszerre födém és tetőszerkezet. A rácsostartók alsó öve adja az álmennyezet tartószerkezetét, ezáltal kiváltható a szilárd födém. Bizonyos esetekben – például alacsony hajlásszögű, mediterrán típusú tetőszerkezeteknél – statikailag csak ilyen vagy ehhez hasonló mérnöki szerkezetek alkalmazhatók. Az ilyen fedélszékekben a hagyományos ácsszerkezetekhez képest ráadásul kisebb a faanyagigény, kisebb a tető önsúlya, költséget takarít meg azáltal, hogy az előregyártás, az építés, összeszerelés helyszíni ideje is töredékére csökken. Mivel a rácsostartóknak köszönhetően nem kell szilárd (beton) födémet építeni, nem kell közbenső teherhordó falakat sem építeni. Ez az építészek számára kötetlen belső téralakítást engedélyez, míg az építtető számára a megspórolt vasbeton födém, valamint a teherhordó falak elhagyása jelentős költségmegtakarítást eredményez, amelyből az egész tetőszerkezet megépülhet. Ilyen esetben a tetőszerkezet alsó síkjára gipszkarton álmennyezet kerül hőszigeteléssel.

A Gárdonyban a Profitrade Ingatlan Kft. beruházásában épülő társasház és üzletek – a fentiekben leírt előnyöket kihasználva – ilyen megoldással készült. Ezen esetekben a hőszigetelés készítésére szinte kizárólag a fújható szigetelés a megoldás, tekintettel a gipszkarton borítás kis terhelhetőségére, és a rálépés (sérülés) veszélyére. Az épület tetőszerkezete szeglemezes fatartóval készült, amelyen hőszigetelésként a Knauf Insulation által gyártott és forgalmazott SUPAFIL® Loft fújható szigetelőanyagot kellett elhelyezni, a munkálatot a Silver Insulation System Kft. munkatársai végezték.

A SUPAFIL® ásványgyapotból készült fújható szigetelés előnyei:

 • Kötőanyagot nem tartalmazó (virgin wool), kifejezetten fújásra gyártott termék
 • Nehezen hozzáférhető, bonyolult ácsszerkezetek, illetve nem, vagy nehezen megközelíthető felületek hőszigetelése
 • Környezetbarát technológia, mert 80%-ban újrahasznosított üvegből készül
 • A kivitelezés során nem lesznek illesztési hézagok
 • Más fújható szigetelésekkel ellentétben minimális a porképződés a munkatérben
 • Gyors, precíz munkavégzés
 • Nem éghető A1 tűzvédelmi osztályba tartozik
 • Befújásával javulnak a hőszigetelt szerkezet akusztikai tulajdonsága (hangszigetelés, léghanggátlás)

További információ:
www.supafil.hu
info.hu@knaufinsulation.com


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
  0
  Az Ön Kosara
  Your cart is emptyReturn to Shop