Szegélykövek a térkövezésben

Magyar dizájnerek sikere Milánóban
Mit jelent az energetikai szakreferens-szolgáltatás?
A vidéki CSOK fokozza az ingatlanvásárlási kedvet

Sokszor merül föl a kérdés térkövezéskor: vajon mindenképp szükséges-e a burkolat lerakásakor térkőszegélyt is használni, vagy enélkül is megállja a helyét? A válasz egyértelműen nem, a szegélykövek nem csak dekorációs elemként szolgálnak a burkolat mellett. Cikkünkben azt vesszük górcső alá, hogy milyen szerepe van a térkőszegélynek a kertben vagy az udvaron.

Megakadályozza a térkövek elmozdulását
Bár a szegélykő nem kötelező eleme a kőburkolat elkészítésének, de erősen ajánlott. Elhagyható például egy füvesített, kötött feketeföld határolta burkolat körül, ilyenkor nem kell aggódni a térkövek elmozdulásától, de erre szegélykő nélkül nincsen semmiféle biztosíték. Garanciát arra, hogy a gyalogos forgalomra használt burkolat elemei idővel ne mozogjanak össze-vissza, mindenképp érdemes azokat szegélyezni. A gyalogos forgalom számára épített térkövek kisebb-nagyobb elemekből épülnek fel, amelyek a megfelelő szegély nélkül biztosan nem maradnak meg egymás mellett. Erős keret hiányában egy laza, homokos talajon nincsen ugyanis semmi, ami a szélső köveket a helyükön tartaná – azokat pedig követik a beljebb lévő elemek is. Ha egy térkőre rálépve az elmozdult, nagy eséllyel legközelebb is kifordul. A gyalogos forgalomnál használt térköveknél tehát egy megfelelően kiépített szegélyköves oldaltámasz sok fejfájástól megszabadít bennünket.
Akár összehegesztett szögvasakból is lehet eszkábálni szegélyt a burkolatnak, azonban, mint tudjuk, olcsó húsnak híg a leve. Ha igazán tartós megoldást szeretnénk, érdemes minden esetben minőséget választani. Tipp: a STAR STONE kompozit anyagból készült szegélykövei a természetes köveknél háromszor magasabb élettartammal rendelkeznek, miközben tökéletesen imitálják azok megjelenését. Ha hazai viszonylatban keresünk megbízható forgalmazót, náluk mindenképp érdemes körülnézni.

A szegélykő megfelelő lerakása
Miután kijelöltük a burkolat pontos helyét, ássuk ki az alapot körülbelül 20-30 cm-rel nagyobb területen. Erre az extra helyre fogjuk ugyanis majd helyezni a szegélyköveket. Inkább többször mérjük le a burkolat helyét, nehogy utóbb derüljön ki, hogy rossz helyre betonoztuk a szegélyt. Érdemes egy sort lerakni belőlük, hogy pontos és esztétikus legyen a végeredmény, és ne kelljen fölöslegesen vagdosni a térköveket.
A burkolat szélén ássunk egy 10-15 cm mély árkot, majd rakjuk a térkőszegélyeket betonágyba. Fordítsunk fokozott gondot a szegélykő magasságára, mivel egy szintben kell lennie a burkolattal. Igazából 1 cm-rel alacsonyabban érdemes lerakni a térkőszegélyt, mivel maga a burkolat is legalább ennyit süllyed az elhelyezés után. Ha azonban a térkő alacsonyabban van a körülötte levő szintnél, akkor a szegélyt is magasabbra rakjuk – így a föld nem mosódik rá esős időben a burkolatra.
Mint láthatjuk, a szegélykő nem csupán dekorációs elemként funkcionál, hanem fontos feladatot lát el a burkolat mellett, ezért a gyalogos forgalomra használt út mentén mindenképp érdemes alkalmazni.

Nyitókép: Google CCI

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop