Saját sziget a tónál

Urbánus hangulatú, modern belső terek és lelassult, vidékies életritmus. E két, látszólag ellentétes kategóriát rendezte egy fedél alá a megrendelő és a tervező, amikor egy retró épületből korszerű második otthont alakítottak ki. Eltérő generációként, de teljes egyetértésben.

A tulajdonos, Edit, kiforrott stílusának köszönhetően a mi dolgunk csak a keretek, a határok, funkcionális elemek pozíciójának meghatározása volt. Elkészítettük a „festővásznat”, amit o maga festett meg – emlékezik vissza Daruka Gergely tervező a hat hónapig tartó munkafolyamatra, amely során nem először dolgozott megbízójával. Ezúttal egy második otthon kialakítása volt a feladat, amelynek szépsége maga a helyszín, a balatonakarattyai magas parttól pár lépésre lévő saroktelek. Kihívása pedig az itt álló, ’60-70-es évekre jellemző, jellegtelen sátortetős nyaralóépület teljes újraértelmezése, alapterületének bővítése, illetve a meglévő épületrészek térbeli elemekkel történő, s nem falakkal-ajtókkal megoldott funkcionális elválasztása volt.

„Különös szenvedélyem, hogy rendszeresen meglátom a csúnyában a szépet, és azonnal ellenállhatatlan vágyat érzek az átalakításra, felújításra. Ilyenkor komoly megtakarítást jelent egy jó tervező, aki amellett, hogy rendezi az ötleteimet, szakértelmével tovább inspirál.” – idézi a közös munka kezdeteit Edit, akinek nyitott habitusa, világlátott emberekre jellemző frissessége jó alapot adott a fiatal tervezővel való közös gondolkodáshoz. De a formabontó megoldások, a rendhagyó felületek és a látványos, egybefüggő terek kialakítását támogatta a tervező környezettudatos gondolkodása és redizájn-szemlélete is. Így a válaszfalaktól és apró helyiségektől megszabadított, majd duplájára növelt földszintből igazán nagyvonalú közösségi tér született, amelyet alupergolával fedett teraszrendszer kapcsol össze a ligetes kerttel. A régi épülettől markánsan eltérő, lapostetős, nagy üvegfelületekkel határolt új bővítmény szinteltolása finoman jelzi a funkcióváltást. Míg az intim helyiségek – hálók, vendég- és fürdőszobák – kellemes méretűek maradtak, a padlásból lett emeleti vendégtér a háborítatlan pihenést szolgálja. A hazai otthonokban ritkán látható műtárgymennyiség – Bullás József, Wahorn András, Rung András, Győri Zsolt festők, Vertel Andrea, Bódi Erzsébet szobrászok kortárs művei – a művészetpártoló tulajdonost dícséri, aki a zajos fővárosból időről-időre nyugalmat talál újjászületett vidéki otthonának falai között.

Többgenerációs tervezőirodaként empatikus hozzáállást és kész megoldásokat nyújtunk megrendelőinknek. A felelős tervezőmunka mellett mindenünk az újrahasznosításból, a rendhagyó elképzelésekből fakadó kihívás. Mert az egyediség mindenkinek jár.

Daruka Gergely

tervező

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop