Porzsákot választunk – mit érdemes tudnunk?

Úgy tűnik, ez egy egyszerű feladat, de még a népszerű porszívómodellek esetében is előfordulhat, hogy problémánk adódik, ha elfogyott a vásárláskor kapott porzsákkészletünk. A legegyszerűbb dolgunk akkor lesz, ha pontosan ugyanazért a modellért nyúlunk, amit a csomagoláson megjelöltek. De mi a helyzet akkor, ha nem férünk hozzá ehhez az információhoz? Lássuk, hogyan válasszunk porzsákot a porszívóhoz!

Megesik, hogy lakást bérlünk, és az ingatlannal együtt egy porszívót is kapunk. Ha azonban nem találjuk a porzsák csomagolását, és a készülék belseje is üres, akkor gondot okozhat, hogy melyik modellt válasszuk. Nincsenek univerzális zsákok, minden porszívó más és más kialakítású, eltérő tartozékokkal is rendelkezhet. Hogyan találjuk meg a megfelelőt? Az egyik módszer természetesen az, hogy a porszívó típusához illesztjük a keresést, esetleg megpróbálunk hozzáillő porzsákokat találni, például a gyártó honlapján. A legjobb azonban, ha pontosan lemérjük a porzsák elhelyezkedési profilját, és összehasonlítjuk a rátét formáját a vásárlásnál – így elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket, amikor kiderül, hogy az adott modell mégsem illik a porszívónkhoz.

Miért olyan fontos a porzsákok cseréje?

Ha úgy döntünk, hogy porzsákos porszívót vásárolunk, gondoskodnunk kell a készülékről. A vákuumzsákokat rendszeresen cserélni kell, hogy a gép megfelelően végezze a feladatát. A túltöltött zacskó hatástalanná teszi a takarítást, és a nem kívánt porszemcsék továbbra is lebegnek a lakásban. Ez az állapot kellemetlen szagot is okozhat, és legrosszabb esetben akár a készüléket is károsíthatja.

Milyen gyakran kell cserélni a porszívózsákot?

A készülékgyártók nem adják meg a napok vagy hetek pontos számát, de a rendszerességet javasolják. A csere gyakorisága elsősorban attól függ, hogy mennyire vigyázunk otthonunkra, és hetente hányszor nyúlunk a készülékért. Nagyon könnyű meghatározni, hogy mikor kell cserélni a porzsákot – a porszívó ekkor elveszti szívóerejét, és a tisztítás sokkal kevésbé hatékony. A porszívók egyes modelljei maguk is LED-ekkel jelzik a zsák cseréjének szükségességét. Érdemes megjegyezni, hogy a nagyobb szennyeződések miatt a zacskó gyorsabban megtelik. A csere nem bonyolult művelet, de jó, ha ügyelünk a biztonságra és a higiéniára: a készüléket ki kell húzni a konnektorból, mert a szennyeződés elektromos árammal való érintkezése veszélyes lehet. Gondosan zárjuk le a tasak fedelét, mielőtt kidobnánk, nehogy por kerüljön a helyiségbe.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő porzsákot?

A megfelelő porszívózsák kiválasztásakor nem csak a készülékkel való kompatibilitásra érdemes figyelni. A piacon kaphatók újrafelhasználható és eldobható tasakok is, amiket a felhasználók nagyra értékelnek könnyű használatuk miatt – egy ilyen zacskó behelyezése és cseréje nagyon egyszerű. A szintetikus műanyag zacskókat jobb gazdasági és műszaki paraméterek jellemzik: rugalmasabbak, illetve több szennyeződést tudnak tárolni, mint papír társaik. Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai is. Az eldobható zacskók elsősorban a használat kényelmét szolgálják, mert azonnal kidobhatók, nincs szükség a szennyeződéssel és porral való érintkezésre. A készülék gyakori használata viszont nagy mennyiségű hulladékot termel, ami tartósabb megoldást kíván, viszont egyes műanyagokból készült zacskók nem környezetbarátok. Az újrafelhasználható porzsákok használata meglehetősen nehézkes – rendszeresen ki kell mosni az anyagot, és manuálisan ki kell üríteni a port. Ökológiailag jó megoldás, de allergiások számára elfogadhatatlan.


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop