Polgári életérzés a rakparton

Polgári, de mégis modern belvárosi otthonra vágytak vendéglátóink. Igényeiknek megfelelően a Belgrád rakparti 84 négyzetméteres, 19. század végi lakást a lakberendezők úgy alakították át, hogy a múlt és a jelen karöltve jelenjen meg benne.

polgarieleterzesarakparton 720

Vendéglátóink igazán pazar környezetben vásárolták meg jövőbeli otthonukat. A klasszikus belvárosi polgári épület a Duna közelében, a Belgrád rakparton épült, arrafelé sok a csinos kis üzlet, a nyüzsgés, a kulturális program egyaránt. Éppen megfelel a környezet egy harmincas, még gyermekáldás előtt álló pár igényeinek. A tulajdonosok egy olyan teret szerettek volna kialakíttatni a lakberendezőkkel, Fülöpné Csikos Andreával és B. Tóthné Biró Andreával, amelyben egyszerre érvényesülnek a régi építészet értékei, például a nagy belmagasság és a szép nyílászárók, valamint a kortárs kényelem, a funkcionalitás. A 84 négyzetméteres lakás ennek a célnak tökéletesen megfelelt. A meglévő tereket a lakberendezők alapvetően újragondolták. Lényeges szempont volt a tágas közösségi tér, ezért a nappali-étkező- konyha egy légtérbe került. A régi konyha helyére egy kisméretű hálót terveztek, az egykori kamra pedig zuhanyzóként funkcionál. A nappaliban dominál a fehér falfestés és burkolat. A padló hidegebb márványmintájának ellensúlyozására találták ki a tervezők, hogy a bútorok meleg hatású faborítást kapnak, a barna árnyalatával kellemes és barátságos érzést nyújtanak. Ugyanez a faminta és szín vonul végig a konyha munkalapján, a nappali polcrendszerén és a nagyobb hálóban lévő sminkasztal feletti tükör háttérvilágításán is.

A nappaliban a lágy vonalú, modern ülőbútorok remek egységet alkotnak a klasszikus formavilágú kandallóval és a kényelmes fotelekkel. A nappali egyedi tervezésű polcait és a tévészekrényt asztalos készítette, utóbbi ajtókon fémet és parkettát használtak fel. „Sok fejtörést okozott a kivitelezés során az, hogy minden csomópont szép legyen” – mondja a lakberendező. A konyha-vécé-fürdőszoba ablakai egy lichthofra nyílnak, ami nagyon praktikus, mert a fényt és szellőztetést is megoldja. A nagyobb hálószoba tervezésénél szempont volt a gardrób elhelyezése, és az, hogy a hangulatvilágításokat az ágyból is lehessen irányítani. A nagyobb hálószobából az erkélyen keresztül egyedi látvány nyílik a Dunára. Az a szerencsés helyzet adódott, hogy a kisebbik hálóból egy erkélyt is nyertek a csendes belső folyosón. Mára a család birtokba vette új otthonát, és alig várják, hogy újra nyüzsgő élet töltse meg az utcákat, induljanak a kulturális programok, és esténként sétálhassanak a Duna-parton.

  

A megrendelő igényének és a lakás adottságainak egységbe rendezése mellett olyan harmóniát teremtünk, amely stílusában egyedi, megjelenésében különleges, ugyanakkor hétköznapian élhető és kellően otthonos.

polgarieleterzesarakparton portre

B. Tóthné Bíró Andrea
Fülöpné Csíkos Andrea

lakberendezők


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop