Szószok, krémlevesek és töltelékek turmixolása, habverés, petrezselyem, bazsalikom vagy magok aprítása, szeletelés, reszelés: a lista végtelen, a menü pedig izgalmas. A Braun új botmixere, a Multiquick Professional tésztát is dagaszt, így könnyen készíthetünk édes és sós péksüteményeket, blinit, kenyeret. A dagasztóhorog a tésztát épp olyan simára dolgozza ki, mint az emberi kéz, és még a keményebb tésztákat is egy perc alatt megdagasztja.
Ezt a pirogreceptet kifejezetten a Multiquick Professionalhoz jegyezte le a Braun.
Pirog batyu
Hozzávalók:
A tésztához: 250 g fehérliszt, 10 g élesztő, 1 dl tej, 25 g vaj, 1 tojás, 1 ek. só, 1 ek. cukor, 1 felvert tojás, 1 ek. megolvasztott vaj a tészta megkenésére
A töltelékhez:1 nagy, apróra vágott hagyma, 4 keményre főzött és felvágott tojás, 1 ek. friss petrezselyem, apróra vágva, ¼ tk. só, 1 csipet frissen őrölt feketebors, 1 nyers tojás
Első lépés: A tészta elkészítése
Helyezzük a habverőt a botmixerre, és üssük a tojást a mérőedénybe. A bekapcsoláshoz nyomjuk meg a 3-as gombot, verjük fel a tojást, majd tegyük félre.Helyezzük a tésztagyúró horgot a gyúrótálba, amelybe szórjuk bele a lisztet, a sót, a cukrot és a tojást.
Csatlakoztassuk a botmixert, majd 15-ös fokozaton gyúrjuk a tésztát, folyamatosan adagolva az élesztővel felfuttatott tejet. Addig gyúrjunk, amíg a tésztából labdaforma lesz. Hagyjuk meleg helyen kelni egy órán át, amíg kétszeresére dagad. Tekerjük fóliába, és helyezzük a hűtőbe egy órára.
Második lépés: A töltelék elkészítése
Helyezzük az aprítókést a megfelelő edénybe, amelybe tegyük bele a meghámozott hagymát. Zárjuk le az edényt úgy, hogy kattanó hangot halljunk. Csatlakoztassuk a meghajtóegységet. Ellenőrizzük, hogy jól a helyére került-e, majd kapcsoljuk Turbó fokozatra. Vágjuk apróra a hagymát. Dinszteljük meg a hagymát vajon, keverjük össze a főtt tojással és a fűszerekkel.
Harmadik lépés: A batyuk összeállítása
Nyújtsuk ki a hideg tésztát és vágjuk 7,5 cm-es négyzetekre. Mindegyik négyzet közepére helyezzünk egy evőkanálnyi tölteléket, és hajtogassuk össze a tésztát háromszög alakúra. A sarkok összecsippentésével zárjuk le a batyukat, és tegyük őket fél órára hűtőbe.
Negyedik lépés: Sütés
Melegítsük fel a sütőt 200°C fokra. Helyezzük a piroski batyukat egy tepsire és kenjük meg a tetejüket egy felvert tojás és 1 ek. víz keverékével. Süssük 20 percig, vagy amíg aranysárga lesz. Melegen tálaljuk.
Jó sütést kívánunk!
Hozzászólások