Pasztell geometria a műemlékházban

Ragyogó napfény és formatervezett csillár látványa fogadja a belépőket ebben a 47 négyzetméteres soproni műemléki lakásban, amely a jól átgondolt térkihasználás eredményeként sokkal tágasabbnak tűnik, és a felújítás során az örökségvédelem elvárásainak is sikerült mindenben megfelelni.

pasztellgeometriaamuemlekhazban 720

A belvárosi, műemléki védettség alatt álló házat a hetvenes években több, kisebb lakásra osztották fel, lépcsőházát gyönyörűen, az akkori trendek szerint fel is újították, ám a lakások alaprajza mai szemmel már élhetetlen, kis terekre tagolódott. Ennek ellenére az egyik rozzant állapotú 47 négyzetméteres lakásba új tulajdonosa azonnal beleszeretett. A teljes körű felújítás mindenre kiterjedt, és azt célozta meg, hogy a funkcionalitás szem előtt tartásával tágasabbnak tűnő tereket varázsoljanak, és a teljes értékű lakás két fő számára kényelmes otthont biztosítson, elegendő tárolóhellyel. Mivel a 70-es években felhúzott válaszfal a szomszéd irányában vékonynak bizonyult, elsőként hangszigetelő előtétfalat építtettünk eléje. A fűtéskorszerűsítés többszöri átgondolás után elektromos úton valósult meg, a gázt teljesen mellőztük: a téli hidegben kettő inverteres klíma, illetve kiegészítő elektromos panelek szolgáltatják a fűtést, míg ugyanezek a klímák nyáron hűtik a lakást. A régi padló rétegrendjét (salak, párnafák) korszerűbb, egészségbarátabb estrich alapozás váltotta fel, amire laminált parketta, illetve gres alapú járólap került. A falak közül szinte csak a tartófalak maradtak meg, a többit mind lebontottuk, így a kiindulási állapot szerinti előtér-fürdő-konyha-két egymásból nyíló szoba kombinációt felváltotta egy nagy fürdőszobából, vécéből, amerikai konyhás nappaliból és hálóból álló lakás.

Az egész lakásfelújításra 6-7 millió forintot szánt a tulajdonos, ám a végére kerek 8 millió lett, de ebben már benne foglaltatott az utolsó fogas is. Pár inspirációs kép és ötlet alapján kialakítottuk a fő irányelveket, mint pasztell, geometria, modern formavilág, fűszerezve egy csipet múlttal.
Az átépítés határidőhöz is volt kötve, így a kivitelezést nagyon ügyesen kellett megszervezni, volt, hogy az egyik szobában a villanyszerelő, a fürdőben pedig a vízvezetékszerelő dolgozott. Fejtörést okozott a nyílászárók korszerűsítése is, hogy arra az örökségvédelem is rábólintson, ám egy asztalosmester hibátlanul megoldotta a feladatot. A bútorozásnál még a fenntarthatóság is szempont volt, így került a lakásba egy még alig használt hűtőszekrény, csomagolássérült mosogatógép, magyar tervező alkotta csillár és pár antik darab az internetről. Az eredmény egy harmonikus, mégis egészen egyedi belvárosi fészek lett, amivel mindenki tökéletesen elégedett.

  

Amikor kitaláljuk a megrendelővel, hogy melyik stílusirányzatot szeretné lakásában viszontlátni, azt tanácsolom, hogy ne ragaszkodjunk hozzá minden négyzetcentiméteren. Akkor lesz igazán eredeti egy miliő, ha becsempészünk egy kis pluszt, akár egy poén, egy ’geg’, akár egy másik stílusirányzat formájában.

pasztellgeometriaamuemlekhazban portre

Kótai Eszter
lakberendező


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop