Mi a gond a penésszel?

Takarítsunk bár a legalaposabban, falainkon a sötét penészfoltok nemcsak esztétikai érzékünket zavarják, de elhanyagoltságot is sugároznak, nem is szólva egészségügyi ártalmairól. Sajnos, a takarítás kevés, az igazi ok megszüntetéséhez kulcsfontosságú a hőmérséklet, a páratartalom és a légmozgás.

miagondapenesszel 720

Van más gond is azon kívül, hogy a penész látványa zavarja a szemünket, orrunkat? A válasz nem magában a foltokban keresendő. A penész tulajdonképpen különböző gombafajták összefoglaló neve, és legnagyobb veszélyét nem is a gombás foltok jelentik, hanem a szaporodásuk. Azaz a gombaspórák, amelyek bekerülnek a levegőbe, és jelen vannak a helyiség minden pontján. A penészgombák szaporodását biztosító spórák mérete oly apró, hogy a levegőben lebegve, mint a füst, a penészes lakás minden helyiségébe könnyedén eljutnak, és kifejthetik egészségre ártalmas hatásukat (a legtöbb spóra nem haladja meg a 100 μm-t, de vannak 1 μm méretűek is). A penészgombák spórái erőteljesen allergizálhatnak, irritálhatják a szemet, a tüdőt, az orr nyálkahártyáját, a bőrt és a torkot is, még akkor is, ha egyébként nem küzdünk a modern kor kórságával, az allergiával.

Ha ott vannak mindenhol, miért nem lesz minden penészes?
Kulcsfontosságú a hőmérséklet, a páratartalom és a légmozgás. A penészgombák egyszerű tápanyagigényű gombák, amelyek magas, 70 százalék feletti relatív páratartalomban gyorsan növekednek. Sok fajtája van, legtöbbjük a hűvös, nedves, érintetlen helyeket kedvelik, de vannak egészen hidegtűrő fajták is, amelyek akár a hűtőszekrényben is képesek fejlődni. A szemmel alig látható apró spórák nem indulnak fejlődésnek, amíg nem találnak megfelelő táptalajra. Ahol hosszabb időn át magas a páratartalom – ami az alap feltétele a penészfolt kialakulásának – ott előbb vagy utóbb jelentkezik a penészfolt. Ha el akarjuk kerülni a megjelenésüket, akkor a lakásban az ideális páratartalmat 40-60 százalék között kell tartani, de igazán 50 százalékos páratartalom mellett érzi jól magát az ember. A száraz, megfelelő hőmérsékletű és jól szellőzött felületen a penészedés nem indul meg. Ha azonban bekövetkezett a baj, az említett feltételek megszüntetésével leállíthatjuk a terjedését.
Teljes mértékben szükségtelen azonnal különböző vegyszereket, penész lemosót vagy penészgátló festéket használni, mert ha a penészesedés kiváltó okait nem szüntetjük meg, csak tüneti kezelést végeztünk, a megoldás átmeneti, a vegyszer vagy festék hatóanyagának lebomlását követően a penészképződés újra megindul.

Miért nem elkerülhető a penész egy fűtött lakásban?
A légmentesen záró ablakok mára a lakások korábbi természetes szellőzését gyakorlatilag megszüntették, így a páratartalom egész magas értékre szökhet. Szinte minden tevékenységünkkel a levegőbe visszük be a nedvességet – mosás, szárítás, főzés, fürdés, takarítás –, és mi magunk is nagyon sok párát bocsátunk ki (alvás közben egy négytagú család akár másfél liternyi folyadékot is elpárologtat, azaz a lakás levegőjébe juttat). Ez a sok pára korábban az ablakok résein ki-be áramló levegővel együtt távozott, nem okozott különösebb gondot. A mai jó légzárású, modern ablakok kisebb filtrációja (légcseréje) miatt kevesebbet kell fűteni (ezért van az egész felújítás!), ám a kevesebb fűtés a falak alacsonyabb belső felületi hőmérsékletével jár: azaz bent a páratartalmat emeljük, az épület külső falánál levő falsarkok hőmérsékletét pedig csökkentjük. Nem kell magyarázni, ez a párakicsapódás meleg- (akarom mondani: hideg-)ágya.

miagondapenesszel 1

A szellőztetőrendszer csővezetékein át távozik a jól szigetelt épületből a nedvesség és a szennyező anyagok, megakadályozva a penészképződés kockázatát. Az automatikus szellőzés a helyiségeket előmelegített friss levegővel látja el anélkül, hogy a fűtéséhez külső energiát használna, ezzel is csökkentve a fűtési költségeket, allergiabarát klímát teremtve.

miagondapenesszel 2
Jó megoldás társasházi lakásban, családi házban
A jó nyílászárókhoz szükséges a jó külső falszigetelés is, mert így emeljük a falszerkezet belső hőmérsékletét, megszüntetve a hideg falsarkokat, a páratartalom szinten tartására pedig a szabályozott szellőztető rendszer ad megoldást. Kisebb és közepes méretű társasházi lakásokban az ablakokba épített páraérzékelős légbevezető és a központi (általában fürdőszobában, konyhában elhelyezett) elszívó berendezések együttes használata lehet jó megoldás. Ezzel a helyiségekbe annyi friss levegő jut be, amennyi a páratartalom szinten tartásához szükséges, a központi elszívás pedig gondoskodik a pára közvetlen elvezetéséről. Ha ezt a megoldást tudjuk kiépíteni, akkor válasszunk olyan elszívó ventillátort, amelynek van egy csökkentett fordulatú állandó működése, valamint egy villanykapcsolóról vezérelt magas légszállítása. Az alacsony fordulat szinte teljesen hangmentes, és elegendő arra, hogy biztosítsa az ablakokba beépített légbevezetők folyamatos működőképességét.
Családi házak szellőztetésére a hővisszanyerős szellőztető berendezések alkalmasak, amelyek egy központi ventilátor egységből és egy hővisszanyerőből állnak. A helyiségekbe csővezetékeken át juttatják a szükséges mennyiségű friss levegőt, amelyet az ügyes szerkezet a központi helyen elszívott levegő hőtartalmával előmelegít. Így a szellőztetéshez használt levegő felmelegítésének energiaszükségletét 80 százalékkal is csökkenteni lehet. Az így kialakított rendszerek szabályzását CO2 érzékeléssel és páratartalom-érzékeléssel is ki lehet egészíteni. Gyakorlatilag egy központi hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítésével mindig friss levegőjű a lakásunk, és a hagyományos szellőztetést akár örökre el is felejthetjük. Fontos azonban, hogy egy ilyen rendszer megtervezését szakemberrel végeztessük el, majd a tervek szerinti kivitelezés után az üzembe helyezéshez és beszabályozáshoz kérjünk mérnöki segítséget.

Tudta-e?
A gyerekek egészsége a legveszélyeztetettebb. Egy felmérés során kiderült, hogy a penészes lakásban élő gyermekek egészségi állapota – összehasonlítva a nem penészes lakásban élőkével – minden tekintetben sokkal rosszabb volt. Előbbieknél 67 százalékkal gyakoribbak az asztmás és az allergiás tünetek, míg a velük egy háztartásban élő felnőtteknél ez mindössze 37 százaléknyi volt.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop