Otthonunk levegője

Sokan szenvednek különféle allergiás problémáktól, amelyet gyakran a saját házuk nem megfelelő minőségű levegője idéz elő, márpedig otthonunkban tartózkodunk a legtöbbet. Mit érdemes tudni az otthoni levegő minőségről, és hogyan javítsunk rajta?

otthonunk levegője és tisztasága egészségünk szempontjából is fontos

Térképezzük fel a szállóporgócokat!

Sokan észre sem veszik, hogy mekkora pormennyiséget keringetnek folyamatosan a saját otthonukban, ami hosszútávon allergiához és különféle légúti fertőzésekhez vezethet. Ráadásul még a porszívó vagy a szellőztetés sem segít megszabadulni a poros levegőtől. Ennek oka pontosan az, hogy bizonyos tárgyak szó szerint folyamatosan ontják magukból a port és különféle, akár gombás fertőzést is terjeszthetnek.

Mi okoz ilyen mértékű porosodást?

Nos, az elsőt mindenki ismeri, ami nem más, mint a padlószőnyeg. Ha érzékenyek vagyunk a porra, inkább cseréljük le kisebb, mosható darabokra. A másik legnagyobb problémaforrás jellemzően a ritkán mosott függönyök jelentik. Mi erre a megoldás? Vagy mossuk gyakrabban, vagy kifejezetten portaszító textilből vásároljunk függönyt. Hasonlóan kellemetlen meglepetéseket okoz a hálószobában ezer éve nem cserélt matrac is, amely elképesztő mennyiségű port képes magában tárolni, ami mozgatás során folyamatosan szennyezi a szoba levegőjét. S ha már a szobákról van szó, a gyerekszobában sem szerencsés, ha a klasszikus bolyhos plüssökkel rakjuk tele, mert ezek is erőteljesen növelik a szállóport a szobában, ártva a gyerekeknek. Az ilyen plüssöket tartsuk elkülönítve, legfeljebb minimális mennyiség legyen a szobában, de a legjobb, ha pamutból, más szöszmentes anyagból készült játékokat választunk inkább. Ha az imént felsorolt gócokat megszüntetjük, érezhetően javul az egész házban a levegő.

Hogyan javítsuk a levegő minőségét?

A leghatékonyabb levegőjavítók a szobanövények. Ezek között akad néhány olyan típus is, amely kifejezetten jól termeli az oxigént és megköti a port is. A csokrosinda (Chlorophytum) egy igénytelen és dekoratív növény, mégis a legjobb levegőfrissítők között tartják számon.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop