Otthonunk a Villa Rustica

Legyen az ember bár nagyapa vagy dédszülő, soha nem késő megtalálni a tökéletes otthont. S ha ez egy régi épület felélesztésével és jó ízlésű emberek találkozásával jár, akkor a romantikus otthonkaland az egész család életét szebbé teheti. A balatoni kúria és vendéglátóink története épp erről szól.

otthonunkavillarustica 720

A csopaki villa tornácán jókedvű társaság nosztalgiázik. János és Nóra a tulajdonosok – akik itt élő gyermekeik és unokáik miatt a Tisza-partról költöztek az eleinte nyaralónak szánt épületbe. Antal Kinga a felújítást tervező lakberendező, Kozma Gábor és Viktória hivatásos bútormentők és jómagam, mint enteriőr-Dj. Mindenkinek van élménye a kivitelezés egy évéről, a közös munka pillanatairól.
– Amikor megláttuk az ingatlant, azonnal tudtuk, hogy ezt kerestük! – kezdik a múltidézést a házigazdák. – A telek gyönyörű fekvése, a balatoni panoráma, mögöttünk a Péterhegy elnyúló erdői és a kőből épült Balaton-felvidéki stílusú, szép formájú, kellően tágas ház alkalmas lehet akár több generáció együttélésére. Másnap újra megnéztük gyermekeinkkel együtt, és már akkor eldöntöttük, hogy nem nyaraló, hanem családi ház lesz belőle. Ahhoz viszont, hogy állandó lakhelyként funkcionáljon, belül teljes felújításra volt szükség. Ennek megtervezéséhez, a belső tér egységes kialakításához szakember segítségére gondoltunk. Stílustanácsadónk, Böjtös Kinga ajánlására felkértük Antal Kinga lakberendezőt, és eljutottunk a zalai Asztalosfabrikhoz, akik régi bútorok felújításával foglalkoznak.
– Megfogott a ház hangulata, de a sötét tónusú, múltidéző beltér változásért kiáltott… – veszi át a szót Antal Kinga, aki az ökoszemléletű, értékmentő lakberendezés híve – azonban kiderült, hogy számos dolog nem menthető, így az ablakok, burkolatok cserére szorultak. Az antik bútorokat látva elhatároztuk, hogy részben a bennük rejlő értékek, részben a korábbi tulajdonosok iránti tisztelet miatt megtartunk, felújítunk, amit lehet. Az egész munkafolyamat során meghatározó volt a táj és a környezet, hiszen a Villa Rustica néven emlegetett egykori lakóház és gazdasági terület történetének, építtetőinek is utánanéztek Nóráék. Így a rusztikus miliőt megőrizve haladtunk, de a funkciók átrendezésével és személyre szabásával korszerűbb, világosabb, derűsebb otthont alakítottunk ki, külön összkomfortos lakosztállyal a dédnagymama és Jánosék részére, valamint a gyerekek és unokák fogadására.

– Régi, vastag, sötétbarna zománcfesték-rétegű gerendázat és ajtók vártak bennünket sok-sok négyzetméteren – idézik az első vizitet Gábor és Viktória, a bútorfestők –, amelyet csiszolás nélkül festettük le két réteg Annie Sloan krétafestékkel, „Original” színben. Egyszerre világos, levegős, könnyű tér született! A nappali beépített barokk stílusú bútorainál a visszafogott elegancia volt a cél, így esett a választás a „Chateau grey” tónusra, amely a fehér falakkal gyönyörű harmóniát alkot. A belső nyílászárókat „Paris greyre” festettük, majd az éleket felcsiszolgatva előhívtuk bennük a múltat. Imádtuk megrendelőink nyitottságát erre a látványos festési technikára és vagány hozzáállásukat az üde színekre.
– Felújított gyönyörű házunkban már másfél éve lakunk, és nem tudunk betelni a táj szépségével – zárja a beszélgetést Nóra, a háziasszony. – Ahogy a szőlők közötti bevezető magánúton megérkezünk a kapunkhoz, és elénk tárul a hatalmas kék tavon ringatózó vitorlások látványa, a távolban a Tihanyi Bencés Apátság … szinte hihetetlen, hogy ez a miénk! Megérte vállalni a felújítás nehézségét, az egy évig tartó utazgatást, majd a költözést a Tisza parttól a magyar tengerhez.

  

Munkáimban az értékmentő otthonteremtés és az ökotudatos gondolkodás kéz a kézben jár megrendelőim elképzeléseivel.

otthonunkavillarustica portre

Antal Kinga
lakberendező


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop