Örökzöld sövény – minden kertben jól mutat

Hangelnyelés Heraklith táblákkal
A páncélszekrény szervizelése
Korhű nyílászárók, kortárs technológiával

A sövényként ültethető növényeket — más virágokkal ellentétben — nemcsak esztétikai értékükért, hanem hasznosságukért is szeretjük. Ahhoz azonban, hogy tökéletesen el tudják látni feladatukat, sok-sok feltételnek kell megfelelniük.

sövényként ültethető növények

A sövény mindamellett, hogy szép, kizárja a külvilágot. Ehhez azonban fontos, hogy olyan növényt válasszunk, ami magas, sűrű és ellenálló a különböző kártevőkkel és az időjárás viszontagságaival szemben. Természetesen az is előnyt jelent, ha télen nem veti le leveleit, így ugyanolyan jól takar, mint a melegebb évszakokban — tehát örökzöld. Mindezek mellett pedig az esztétikát sem szabad elfelejteni: bár a választott növény kinézete ízlés kérdése, de létezik egy általános tanács, ami mindenkinek segíthet: válasszunk olyat, ami szebben mutat, mint egy kerítés!

A legszebb és legnépszerűbb örökzöld sövények

Magyarországon az egyik legnépszerűbb sövénynövény kétségtelenül a smaragdtuja. Pontosan ez okozta a vesztét is, hiszen annyira gyakorivá vált, hogy sajnos nem maradt el a kártevők megjelenése sem. Emiatt az ágai elkezdtek besárgulni, elszáradni és lepotyogni — ez alól pedig sajnos a magas, koros, több méteres növények sem kivételek.

Leylandi ciprus

1. Leylandi ciprus
Bár ezeket a tujákat nem lehet megmenteni, de szerencsére létezik egy alternatíva, ami kinézetben igen hasonló, strapabírásban azonban össze sem lehet hasonlítani az előbb említett betegeskedésre hajlamos növénnyel. Ez nem más, mint a leylandi ciprus. Elég csak ránézni ahhoz, hogy lássuk, miért válik egyre népszerűvé, nemcsak a tujában csalódott, hanem minden kerttulajdonos körében is. Gyönyörű, természetes, tartós, magas és örökzöld. A legjobb pedig az egészben, hogy a leylandi ciprus — a tujához hasonló módon — akár vastag, sűrű, átláthatatlan sövényként is ültethető!

tiszafa

2. Tiszafa
Ha már a tujához hasonló növényeknél tartunk, érdemes megemlíteni a Taxus baccata-t is, ami itthon a tiszafa nevet viseli. A tiszafáról azt érdemes tudni, hogy jól nyírható, rendkívül ellenálló és akár árnyékban is jól érzi magát. Emellett erősen hasonlít a tujához és a leylandi ciprushoz is, ám jóval sötétebb azoknál.

Végül, de nem utolsósorban egy olyan növény beültetését is érdemes lehet fontolóra venni, ami bár nem hasonlít az előbb említett fajtákra, de talán éppen ez jelenti legnagyobb előnyét.

Babérmeggy

3. Babérmeggy
A babérmeggy rendkívül szép levelekkel rendelkező, magasra növő sövénynövény, amelyet egyre több kertben látni ellenálló képességének köszönhetően. Természetes, élénkzöld leveleit télen sem veti le, ezáltal tökéletes takarást nyújt még akkor is, amikor a kert többi növénye már “téli álmát” alussza. Hatalmas előnye még, hogy a hagyományos sövény forma mellett akár gömb formára nyírva is megvásárolhatjuk, ami jól szemlélteti könnyű alakíthatóságát és formára nyírhatóságát.

Melyiket válasszuk?

  • Ha egy tujához végletekig hasonlító növényt szeretnénk választani, a leylandi ciprus lesz a megfelelő választás.
  • Ha szeretnénk megtartani a tuja formát, de egy nagyon egészséges, szívós, akár árnyékban is jól működő sövényt szeretnénk, a tiszafa lesz a mi növényünk.
  • Akiknek pedig sem a leylandi ciprus, sem a tiszafa nem tetszik, választhatnak azoktól élesen eltérő, mégis gyönyörű növényt — például az egyre népszerűbbé váló babérmeggyet.

Hol érdemes beszerezni ezeket a növényeket?

Irány a Budai Kertcentrum! A kezdetben kertépítő cégként működő, majd kertészeti árudává alakult vállalkozás mára már több mint 25 évnyi szakmai tapasztalattal a háta mögött szolgálja ki a legmagasabb színvonalon a vevőket. Ami igazán különlegessé teszi őket, hogy nem csupán egy kertészetről van szó, hiszen bemutatókertjükben a vásárlók ihletet meríthetnek saját kertjük kialakításához, de ha szeretnék profira bízni a munkát, akkor a kerttervezésben is számíthatnak rájuk.

Képek forrása: budaikertcentrum.hu

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop