Örökmozgó várkapitányok

Szinte a semmiből teremtette újjá Sümeg középkori várát, épített lovagi arénát, múzeumot, csárdát, több száz hektáros gazdaságot, négycsillagos wellness hotelt idősebb Papp Imre, aki a nagyra nőtt cég vezetését mára már megosztja fiával és menyével. A népes családon túl Sümeg lakóinak egyhatoda is itt találja meg megélhetését. A várkapitányt kihívásokkal teli munkájáért kitüntették a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével.

 

04 

 

Ezúttal rendhagyóan nem egy kiemelkedő személyt mutat be, hanem egyszerre kettőt, apát és fiát. Az ok nem mindennapi: idősebb Papp Imre sümegi várkapitány fiával közösen irányítja cégét, és adja át fokozatosan a stafétabotot. Pappéknak otthonuk sem csak egy van, akad mindjárt legalább három: családi házuk mellett egykoron éltek a Sümeg fölé magasodó középkori várban, és munkájuk gyümölcse, a Kapitány wellness szálló is szinte otthonukká vált. Persze a három objektum karnyújtásnyira fekszik egymástól. Ritka e többlakiság, igaz, létrejötte sem hétköznapi.

Az 1950-ben született idősebb Papp Imre vállalkozási sikerének alapjait a szocializmus végnapjaiban alapozta meg. A fővárosban dolgozott villanyszerelőként, így került az egyik budai szállodába, ahol – mint fogalmaz – megfertőződött az idegenforgalommal. Visszatérve szülővárosába, szomorúan látta, hogy roskadozik a sümegi vár, ahol még egy kávét sem tudtak elfogyasztani az erődbe felkutyagoló vendégek. Ezért az egyik hétvégén gondolt egy merészet, és fiával együtt felvitt pár rekesz üdítőt a várba, kíváncsi volt, van-e kereslet a frissítőre. Volt. A sikeren felbuzdulva egy kis büfét nyitott a várfalon belül, feleségével és három gyermekével az erőd egyik tornyába költözött, majd pedig 1992-ben húsz évre szóló hasznosítási szerződést kötött az önkormányzattal. A rendszerváltás után két évvel gondolta úgy, hogy még nagyobb fába vágja a fejszéjét: megvette a vár üzemeltetési jogát, s az akkor még létező munkakönyve foglalkozási rovatába azt íratta: várkapitány.

Jó parancsnokhoz méltón gondozta várát, évről évre költött rá a saját pénzéből, hogy falairól ne hulljon alá kő, hogy az erőd biztonságosan látogatható legyen, majd a turisztikai irodák kérésének eleget téve programokat szervezett a vár udvarán, amire egyre több turista látogatott el örömmel.

A fellegvár kicsinosítását követően panziót húzott fel a Várhegy tövében, később e szálláshelyet bővítette minden igényt kielégítő négycsillagos hotellé. Összes vendégét barátként fogadja, úgy is búcsúzik el tőlük.

A sümegi vár ura ma már nem egyedül igazgatja a nagyra nőtt családi vállalkozást, felesége mellett fia és menye is kiveszi a részét a közvetlen irányításból, sőt, ma már ifjabb Papp Imre vállára nehezedik a több teher. Így például annak a több száz hektáros birtoknak az igazgatása, amelyen kétszáznál több sertést, szürke marhát, baromfit tartanak, kukoricát, búzát, zabot termesztenek, és a finomságokat a Hotel Kapitányban szolgálják fel. A vár tövében fokozatosan terebélyesedik Pappék birodalma: megnyitották kocsimúzeumukat, ahol az orosz szántól kezdve a hispán luxushintón át a postakocsiig sok csodát láthatunk. Üzemeltetik a várcsárdát, amely Kisfaludy Mór negyvennyolcas szabadságharcos otthona volt. A közelben áll a szabadtéri aréna és a Papp-ménes, a magyar lovak mellett andalúz hátasokkal. Tavaly elkészült a történelmi élménypark, 15. századi hadigépkiállítással, török ostromtáborral, vezér- és tiszti sátrakkal, kőhajító géppel, ostromtoronnyal, 4–12 évesek számára korhű játékokkal, történelmi játszótérrel.

az alapító várkapitány

Gyakran előveszem a tangóharmonikám, és játszom magamnak, a családnak, a gyerekeknek, ha megkérnek. Büszke vagyok rá, hogy járt nálam Szabó Ádám, aki a Csillag születik műsorban tűnt fel, mert nagy tisztelője vagyok a srácnak. De egyébként is sok időt töltök e helyiségben, nagyon szeretem a történelmet, az itt található könyveket gyakran forgatom, már amennyire időm engedi.

lovagi játékok

Az igazi látványosság a lovagi tornák rendezésére alkalmas stadion, amelyet a föld alá sül?- lyesztettek, így télen sem kell lemondaniuk a látványosságról a szállóvendégeknek. A harci játékok után egy ötszáz fő befogadására alkalmas, átalakított pincerendszerben fogyaszthatnak lovagi lakomát a résztvevők, ami szintén nem mindennapi élmény. A lovagi játékokba gyakran beszáll a cégvezető, de kiveszi a részét a küzdelemből a sógora is.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop