„nálamszigetelnek”

Augusztus közepén indulnak a mérési tesztek, szeptembertől pedig online is nyomon követhetjük annak a két Hajdú-Bihar megyei családnak az otthonában mért eredményeket, akiket a Knauf-Insulation Kft. szakértői teamje választott ki a „Te mire költenéd a rezsid?” energiamegtakarító kísérletén alapuló programjára jelentkező 179 családból.A kísérletben hőszigetelve résztvevő épület energetikai besorolása a jelenlegi „F” helyett a a homlokzati és padlásfödém hőszigetelésnek köszönhetően „A” lesz.

 

• 179 család jelentkezett az ország minden tájáról az energia- és rezsimegtakarító kísérletre
• „F” energetikai besorolásból „A” lesz a homlokzati és padlásfödém hőszigetelésnek köszönhetően
• Épülettől függően akár 30-50% fűtési rezsi-megtakarítás is várható

A ma Magyarországon található, energetikai korszerűsítésre szoruló épületek többségénél komplett korszerű hőszigeteléssel az éves fűtési költség akár 30-50%-a is megtakarítható. Hogy ez az arány a két a Knauf-Insulation kísérletében résztvevő épület esetén mekkora lesz, még nem lehet előre tudni, de a két épület kísérletre történő felkészítése már megkezdődött. A szomorú valósághoz tartozik, hogy a 25-30 éve épült és azóta kevés energetikai korszerűsítést megélt családi házak energetikai besorolása a kísérletre kiválasztott két épülethez hasonlóan jellemzően D, F vagy G kategória.

A 179 programra jelentkező közül kiválasztott két család csupán néhány kilométerre egymástól, Hajdúnánáson illetve Hajdúdorogon él. A döntés során a két épület közelsége is fontos szempont volt, ugyanis még Magyarország esetén is jelentős időjárási különbségek lehetnek az ország egyes területei között, így az eredmények hitelessége kedvéért ennek befolyásoló szerepét is szükséges volt minimálisra csökkenteni.
Számos ilyen és ehhez hasonló tényezőt kellett még mérlegelnie a Knauf-Insulation által megbízott szakértői teamnek: a több kör után kiválasztott épületek mérete szinte azonos (108 m2 és 110 m2), műszaki színvonalukat és kialakításukat tekintve is ideális mértékig hasonlít egymáshoz, és mindkét családban két kiskorú gyermek él.

A kísérlet érdekében hőszigetelt házban élő család hajdúnánási, míg a jelenlegi állapotában vizsgálaton résztvevő épület onnan 6 km-re, Hajdúdorogon található. Mindkét család azért jelentkezett a kísérletre, mert szeretne kevesebb rezsit fizetni. Többek között ez az oka, hogy a komplett korszerű hőszigetelés segítségével megtakarítható összeget az épület további korszerűsítésére, a tetőfelújításra szánják.

Elindult a két ház felkészítése a rezsi-megtakarító kísérletre

Már elkészült a két kiválasztott épület előzetes energetikai auditja, amely alapján a hajdúnánási épület az „F”, míg a hajdúdorogi ház „G” energetikai besorolású. Mindkét épületben zajlik a mérőműszerek beszerelése, valamint a kivitelezés előkészületei is megkezdődtek a programban hőszigetelve résztvevő hajdúnánási épületnél.

A számítások szerint a hajdúnánási család otthona a komplett, korszerű hőszigetelésnek köszönhetően „A” besorolású lesz, így vesz majd részt a kísérletben.
A mérésekért felelős Pannon Műhely Kft. szakértői csapata által kiépített online rendszer segítségével a fogyasztási, hőmérsékleti adatok valós idejű gyűjtése történik majd. A két házba beszerelt mérőműszerek segítségével a fűtési időszak alatt többek között a két család gázfogyasztását és a ház belső hőmérsékletét lehet majd nyomon követni a nalamszigetelnek.hu oldalon. Itt összehasonlítva láthatjuk majd a hőszigetelt és a hőszigetelés nélküli ház gázfogyasztása közötti különbséget, mindezt többek között forintban is kifejezve.

A házakban elhelyezett mérőműszerek a lakókat rendes életvitelükben semmilyen módon nem fogják befolyásolni. A kísérlet alaposságára ugyanakkor jellemző, hogy a külső hőmérsékleti viszonyokról a hajdúnánási ház kertjében elhelyezett meteorológia állomás szolgáltat majd adatokat, amely azonban csupán egy, a mérések hitelességét és az eredmények valódi összehasoníthatóságát szolgáló berendezések közül.

Az ezek mellett tervezett és főleg mélyebb szakmai információkkal szolgáló épületfizikai vizsgálatokban a Knauf-Insulation partnere a Budapesti Műszaki Egyetem Épületszerkezettani tanszéke, amely a kísérlet során végig szakmai felügyeletet is biztosít.

A program lezárultával természetesen a szigeteletlen házban élő hajdúdorogi család háza is korszerű hőszigetelést kap, így már ők is a tervezett következő, jelentős és szintén energiamegtakarítást célzó beruházásra, a tetőfelújításra kezdhetnek takarékoskodni.

A beruházás átgondoltsága és a megtakarítás összefüggései

Az előzetes felmérés alapján a Knauf-Insulation munkatársai meghatározták, hogy milyen vastagságú és minőségű hőszigetelő anyag használata javasolt a teszten hőszigetelve résztvevő hajdúnánási ház energiatakarékossá tételéhez. A padlásfödém és a homlokzat a 2018. január1-től életbe lépő 1246/2013(IV.30) számú Kormányhatározatban foglalt U értékeknek megfelelően lesz hőszigetelve.

„Ma Magyarországon az energiatakarékossági szempontú felújítást tervező háztulajdonosok leggyakrabban a 8-10 cm vastag hőszigetelés mellett döntenek. Mi azonban úgy döntöttünk, hogy a jelen és a közeli jövőben szükséges és indokolt termékminőséget, termékvastagságot választjuk, amely kapcsán joggal felmerülhet a kérdés, hogy ez mennyivel költségesebb, mint amit ma egy átlagos családi ház tulajdonosa megengedhet magának. Látható lesz, hogy a költségek jelentős részét nem a hőszigetelő anyag ára teszi ki, így ha már egyszer rászánjuk az időt és főleg pénzünket, érdemes hosszabb távon gondolkodni. Különben akár azzal is szembesülhetünk, hogy közel nem takaríthatunk meg annyit fűtési rezsiköltségünkből, mint amennyit lehetne. – világított rá Kanyuk László, a Knauf-Insulation Kft. marketing vezetője a költségek és az energiamegtakarítás összefüggéseire. – „A kísérlettel célunk nem csupán az, hogy rámutassunk, komplett korszerű hőszigeteléssel valóban energiatakarékosabban élhetünk, hanem az is, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy ha már nekilátunk, alaposan gondoljuk át a felhasznált anyagokkal kapcsolatos döntéseinket. Egy „energiapocsékoló” épületen lehet találni felújítandó területeket – ablakok, tető, gépészet -, amelyek költsége akár alacsonyabb is lehet, mint egy komplett, korszerű hőszigetelés elkészítése, de utóbbi minden bizonnyal többet is hoz a konyhára. Már az első fűtési hónapban érezhető mértékben csökkenhet a fűtési rezsiköltség.”

Az összehasonlítás módszertani támogatója a Magyar Energiahatékonysági Intézet. Kiemelt médiatámogató a Metropol. A programról további információ a nalamszigetelnek.hu oldalon és a teljes lebonyolítást végző Build-Communication Kft-nél kérhető T: (23) 611-028.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop