Optimális lakóklíma, és még a Földet is óvjuk?

Izgalmas megoldások – nem csak fürdőszobába, konyhába is
5 tipp a tökéletes fürdőszobához
Rémálom vagy gyerekjáték a lakásfelújítás?

A Multipor ásványi hőszigetelőlap éppen az a termék, amely optimális lakóklímát biztosít, és a legjobb döntés környezettudatos vásárlók számára. Igen, ma az a trend, hogy mindenki „zöldnek” mondja magát, de mi a bizonyíték arra, hogy ez a hőszigetelés tényleg más, mint a többi?

A Multipor lap egy stabil, ásványi kristályszerkezetű hőszigetelő, amely nem tartalmaz szálas anyagot, így új alternatívát nyújt a hagyományos, szálas vagy műanyaghab szigetelésekkel szemben. Lúgos kémhatása alapvetően megakadályozza a gombák és penészspórák elszaporodását. Gyártásuk környezettudatos technológiával történik, természetes szervetlen alapanyagok (homok, cement, víz) felhasználásával történik, nem szabadulnak fel mérges gázok. Ebből adódóan a Multipor ásványi hőszigetelés megfelel a vonatkozó környezetvédelmi követelményrendszernek, amelyet a hazai független tanúsító szervezet a Környezetbarát Védjegy használatának jogosultságával is igazol.
Technikailag sajnos még nem kivitelezhető a termék teljes CO2 semleges gyártása, ezért ennek ellensúlyozására 2022-től a Xella csoport különböző klímavédelmi projektek megvalósulásának támogatását tűzte ki célul. A Multipor lap elengedhetetlen része a vállalat ESG stratégiájának, amelynek kulcsfontosságú eleme, hogy a konszern 2030-ig 30 százalékkal csökkenti CO2-lábnyomát, így harcolva a globális felmelegedés ellen. Ezt hangsúlyozza a 2008 óta jól ismert sárga márkajelzés megváltoztatása egy erőteljes zöld színre.

De mit tehet az egyén a környezetéért?
Magyarországon azért van szükség jóval több fűtési energiára, mert a meglévő, elöregedő lakásállomány nagy részénél a megfelelő hőszigetelés nem megoldott. Építésük idején nem fordítottak kellő figyelmet arra, hogy az épületek élettartama alatt a fűtéshez szükséges energiaigény alacsony legyen. Környezetünk védelme érdekében felül kell vizsgálni az ingatlanok, lakások energiafogyasztását, és amennyiben szükséges, biztosítani kell a megfelelő hőszigetelést, hogy a hőveszteség és a fűtésszámla minimálisra csökkenjen.
Pozitív tendencia, hogy egyre több lakástulajdonos energetikai szempontból is felújítja otthonát. A határoló szerkezetek (nyílászárók, födémek, falak) korszerűsítése együttesen hosszú távú megtakarítást eredményeznek. Épületszerkezeti szempontból a külső oldali hőszigetelés az ideális, de amennyiben erre nincs lehetőség, a megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel kialakított belső oldali hőszigetelés szintén egy élhetőbb és egészségesebb lakókörnyezetet nyújt.
A Multipor hőszigetelő lapok alacsony páradiffúziós ellenállása és kapilláris szerkezete biztosítja, hogy a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg nélkül kerüljön kialakításra. A hőszigetelés egyben páraszabályozó szerepet is betölt, a fal belső oldalán a páratartalom alacsony marad, így a korábbi hideg felületen nem csapódik le a pára. Nagy előnye, hogy nem tartalmaz éghető komponenseket, A1 tűzvédelmi besorolásával lakástűznél nem táplálja a tüzet, nem fejleszt füstöt, mérgező gázokat, sőt, megvédi a mögöttes szerkezetet.
A belső oldali hőszigetelés alkalmazását minden esetben meg kell előznie a gondos tervezésnek, kiterjedve a szerkezetek külső felületképzésének, csapadékvédelmének vizsgálatára, és hőszigetelt szerkezet teljes keresztmetszetű működésének épületfizikai igazolására.

XELLA Magyarország Kft.
Zöldszám: 80/696 900
www.xella.hu

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop