Olcsó ablak vs. drága szakember

Uponor acél rendszer ivóvízellátáshoz
Tondach Thermo PIR hőszigetelés az energiahatékonyságért
3 tipp, amivel villámgyors és egyszerű lesz a burkolás

Hogyan építkezzünk 2022-ben, de legfőképp: hol találunk szakembert mindehhez…? Az elmúlt években olyanok is döntő tényezőkké léptek elő, mint az energiatakarékosság miatt a minőségi alapanyagok használata vagy a kivitelezés gyorsasága. Több olyan kérdés vált szemponttá, amelyekre például a Roto tetőablakaival már korábban is megoldást kínált.

Kétségtelen ugyanakkor, hogy ez a fajta szemléletváltás nem csupán a 2021-es év – az építőanyagárakban és a munkaerő árakban tapasztalt változások – hozadéka. Az egyre szigorodó magyar szabályozásnak köszönhetően évek óta érezhető egy fajta szemléletváltás, amelynek terjedését a múlt évi áremelkedések bőven felgyorsították. 10 évvel ezelőtt a nyugati országokban már a gyors és egyszerű beépítést, illetve a kivitelezést segítő szerkezetek voltak keresettek, míg Magyarországon ez az elmúlt évekig szinte szempont sem volt.
Az építkezés vagy felújítás számos folyamatból, szakemberek összehangolt munkájából áll, ami időt és alapos tervezést igényel. Ha történetesen a tetőtér beépítésről, átalakításról, így ezzel párhuzamosan tetőablakok cseréjéről vagy újonnan való beépítéséről van szó, az sem egyszerű feladat. Tévedés azt hinni, hogy 2 óra alatt szakszerűen megoldható a tetőablak cseréje úgy, hogy később ne legyen vele bosszúság. Ugyan fizikailag lehetséges, az eredmény valószínű nem az lesz, mint amire számítottunk.

Tetőablak gyárilag előszerelve
Annak érdekében, hogy egy nyílászáró megfeleljen a jelenlegi szabályoknak és kellő védelmet biztosítson hideg és meleg ellen a tetőtérben, a gyártók több tekintetben nyújtanak megoldásokat. A közismert, német minőséget a magyar piacon a tetőablakok területén képviselő gyártó, a Roto gyárilag jelentős részben összeszerelve kínálja tetőablakait, amelyeknek nagy előnye, hogy így a beépítés gyorsasága mellett kisebb az esély a kivitelezési hibákra. Az ablak része a beépített hőszigetelő csomag vagy azok az elemek, amelyekkel az ablak könnyen a tető hő- és vízvédelmi szerkezeteihez kapcsolható. Ugyanis egy tetőtér gyenge pontja gyakran a tetőablakok körül alakul ki: gondoljunk télen a tetőn az ablak körül olvadó hóra. Az bizony annak a félreérthetetlen jele, hogy az utcát fűtjük.

Olcsó ablak vs. drága szakember
A jelenleg tapasztalható szakemberhiány és a szakképzett kivitelezők túlterheltsége miatt ma már itthon is a gyors és pontos beépítéssel kecsegtető, gyárilag előszerelt tetőablakok kerültek a fókuszba egy-egy tetőtér beépítése során.
Ha nem jó a szigetelés, amely problémának része lehet egy rossz vagy helytelenül beépített tetőablak is, az általában a szélsőséges körülmények között tűnik fel: télen, a leghidegebb napokon, illetve nyáron, amikor rekkenő hőség van a térben. Egy megfelelően illeszkedő, jól hőszigetelt tetőtéri ablaknál a külső hőmérséklet nincs ilyen drasztikus hatással a belső klímára. Persze a rosszul szigetelt tetőtérben a minőségi tetőablak még nem old meg gyakorlatilag semmit…
Egy bejárati ajtó vagy éppen tetőablak rossz működése nem a keret vagy az üveg „meghibásodására” vezethető vissza. László Sándor, a Roto Vasalatkereskedelmi Kft. Dél-Kelet Európai regionális vezetőjének adatai alapján Magyarországon naponta átlagosan 1-2 telefonáló kér a cégtől segítséget a nem jól működő nyílászáróhoz. „Fontos leszögezni: a javításra szoruló nyílászárók elenyésző arányban szereltek a Roto vasalataival. De ha mégis így lenne, németországi raktárunkban akár tíz évesnél is régebbi modellekhez is tartunk alkatrészt. Ez ugyanakkor visszaigazolja a Roto nemzetközi törekvését: saját érdekkörében működő szervízhálózattal bővítjük szolgáltatási palettánkat, ami tőlünk nyugatabbra már működik. Ez a Roto egyik válasza a magyar szakemberhiányra. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a meghibásodott nyílászárók továbbra sem Roto vasalattal szereltek közül kerülnek majd ki, de természetesen ettől még megjavítjuk őket.”

Kíváncsi rá, hogy mit ajánlanak a szakemberek? Bővebb információt a Tetőablak szakembereknek (rototetoablak.hu) oldalán talál.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop