Nem mindegy, milyen hőszigetelőanyagot választunk!

Sok-sok pozitív tulajdonság, melyeket hosszú évtizedekig biztosít a kőzetgyapot. Ez az, amit egy jó hőszigetelőanyag nyújtani tud.

Energiaválságos időkben a rosszul vagy nem megfelelően hőszigetelt ingatlanokban – romló életminőség mellett is – egyre drágábban lehet csak élni, ráadásul ezeknek az otthonoknak a piaci értéke is jelentős hátrányban van az energetikailag felújított házakhoz, lakásokhoz képest. Érthető okokból tehát sokan fognak bele hőszigetelési munkálatokba. Ilyenkor érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen hőszigetelő-anyagot célszerű választani. A hőszigetelésen túl vannak-e olyan további előnyös tulajdonságai egy-egy hőszigetelő terméknek, melyet érdemes figyelembe venni? Mert nem biztos, hogy az ár az egyetlen szempont, amely alapján jó döntést hozhatunk a szigetelőanyag kiválasztása során.
Ismerjük meg tehát a hőszigetelő anyagok további előnyeit is. Az alábbiakban röviden a ROCKWOOL kőzetgyapot hőszigetelések pozitívumait mutatjuk be.

Hangszigetelés
Kezdjük a hangszigeteléssel! Aki forgalmas helyen él, esetleg az alsó, felső vagy közvetlen falszomszéd életének zajait kénytelen tűrni, jelentős életminőség-javulást érhet el falai kőzetgyapot-szigetelésével. A ROCKWOOL kőzetgyapot-lemezek szálas szerkezetüknek köszönhetően elnyelik a hangot, és ezzel hozzájárulnak a kinti környezetből származó vagy épületen belüli zajártalom csökkentéséhez. Épp ezért, ha szükséges, a lakáson belül is alkalmazhatjuk válaszfalak, egymás melletti szobák szigeteléséhez, például, ha az egyik szobában gyakran síró kisgyermek, a másik szobában nagyobb gyerek lakik.

Tűz elleni védelem
A másik, amiben a ROCKWOOL kőzetgyapot egyedülálló, az a tűz elleni védelem. Egy átlagos lakástűz hőmérséklete ritkán haladja meg a 600-800 °C-ot, így a kőzetgyapottal szigetelt falak – az anyag 1000 °C feletti olvadáspontja miatt – megnehezítik vagy meg is akadályozzák a lángok tovább terjedését. Meglepő lehet, de tűz esetén az emberek nem az égési sérüléseknek, hanem leginkább a füstmérgezésnek vannak kitéve (és a tragédiával végződő baleseteknél is ez a leggyakoribb halálok), a kőzetgyapot-szigetelés azonban tűzeset során sem bocsát ki mérgező füstöt.

Páraáteresztő képesség
A rosszul szigetelt lakásban élőknek nem kell bemutatnunk a hőhidak kialakulásával járó kellemetlenségeket, és azt, amikor a kívül hideg falak belső oldalán a pára lecsapódik, és a lakásban hosszú távon akár az egészségre is ártalmas penészedés alakul ki. A kőzetgyapot elsőrangú páraáteresztő képességgel bír, amely hagyja az épület falait is „szellőzni”, javítva a benti levegő minőségét, a penész és más gombák kialakulásának veszélye pedig minimalizálódik.

Alak- és mérettartó
A kőzetgyapot hosszú évtizedeken tartó alak- és mérettartó képessége egyedülálló. A szakszerűen felhelyezett lemezek ellenállnak a külső környezeti hatásoknak. Mivel rugalmas anyagszerkezetük hosszútávon is át változatlan marad, a kőzetgyapot tartósan, akár a ház élettartamának teljes idejére ellátja feladatát, azaz az épület sokrétű védelmét.

Fenntartható építőanyag
Végül ne feledkezzünk meg a fenntarthatóság kérdéséről sem. Ahhoz, hogy élhető bolygót hagyjuk utódainkra, nekünk is egyre többet kell tennünk. Ha kőzetgyapot kerül a falakra, a tetőszerkezet gerendái közé, illetve a födém alá vagy fölé, biztosak lehetünk benne, hogy az anyag több százszor annyi energiát spórol meg nekünk, mint amennyibe az előállítása került, emellett egy jól szigetelt épületben a károsanyag-kibocsátás is jóval alacsonyabb az átlagosan vagy rosszul szigetelt házakhoz képest.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop