Fókuszban az alacsony energiafelhasználás, de szellőzőrendszer is szükséges

Mert a legjobb elrendezésű és minőségi anyagokból épített otthon is rejthet komfortot érintő problémákat.

A probléma

Érdemes tisztába lenni azzal a ténnyel, hogy a mai energetikai szabványoknak egy épület csak úgy tud megfelelni, ha a megfelelő komfortot biztosító hőmérsékletet alacsony energiafogyasztás mellett képes biztosítani. Ehhez a korszerű fűtőberendezéseken túl szükség van a külső homlokzat kiváló hőszigetelésére is, mert csak így biztosítható, hogy az épületen belül előállított meleg levegő ne távozzon a falszerkezeten keresztül. Sajnos sokszor ennek a jó hőszigetelésnek a negatív hatásaival csak az épület használatbavételét követően szembesülünk. Ugyanis a jó hőszigetelés nemcsak azt akadályozza meg, hogy a meleg levegő távozzon, de azt is, hogy a friss levegő bejusson.

Tévedés azt feltételezni, hogy ablaknyitással az épület ugyanúgy átszellőztethető, mint ahogy a régi, szigeteletlen épületek esetében történt. A régi épületek kifűtéséhez pont azért kellett jóval több fűtési energia, mert a meleg egy része a jóval porózusabb kialakítású falszerkezeteken keresztül távozott. Ezzel párhuzamosan viszont a friss levegő is bejutott, tehát az épület lélegzett. Ennek a ténynek az ismeretében elengedhetetlenül szükséges, hogy az épület már eleve úgy épüljön fel, hogy rendelkezzen olyan gépi szellőztető rendszerrel, amely az energiahatékonyságot nem veszélyeztetve képes folyamatosan egészséges minőségű levegőt biztosítani a bent tartózkodók számára.

A szellőzés hiánya

A szellőzés hiányának egyértelmű velejárója a megnövekedett páraképződés, és a falsarkok penészedése. Mivel otthonunkban hosszú időt töltünk egyhuzamban, könnyen belátható, hogy a nem megfelelő minőségű levegő nem csupán rossz közérzetet okozhat, de jelentősen növeli a krónikus légzőszervi megbetegedések kialakulásának a kockázatát is. Az asztmatikus megbetegedések kialakulásának esélye így kisgyermekeknél megnövekedhet.

A beltéri levegőt a párán kívül egyéb kémiai anyagok is szennyezhetik. Nagyon sok problémát tud okozni a túlzott szén-dioxid jelenléte, amely az emberi légzés során kerül a levegőbe, felhalmozódása a levegőben fáradékonysághoz, fejfájáshoz, fókuszálatlansághoz vezet.
Nyílt égésterű (hagyományos) tüzelőberendezéseknél (ilyen pl. a nyílt égésterű kazán, vízmelegítő, esetleg kandalló) a tökéletlen égés következtében szén-monoxid is kerülhet a levegőbe, amely életveszélyt, halált okozhat. Otthonunk levegőjében egyre inkább megjelennek a kemikáliák is, amelyeket a tisztálkodáshoz, takarításhoz használunk. A festékek és a préselt/ragasztott bútorok kipárolgása során formaldehiddel is találkozhatunk, amely mérgező, így súlyos egészségügyi kockázatot jelentenek

Megoldás

Az Aereco, mint a komfortszellőzés szakértője két különböző szellőzőrendszerét is széles körben biztosítja a magyarországi lakó- és középületekbe. Professzionális megoldást nyújt a központi hővisszanyerős rendszer, amely egyrészt úgy biztosítja a jó levegőminőséget, hogy az elhasznált levegő hőenergiáját még hasznosítja a friss levegő előmelegítéséhez, mielőtt kidobná. Másrészt szűrőrendszerén keresztül kiszűri a kintről bevezetett levegőből a por és pollen szennyeződéseket.

Érdemes azonban említést tenni a kissé egyszerűbb kialakítású páraszabályozott szellőzőrendszerről is, amely ugyan nem rendelkezik hővisszanyerési funkcióval, viszont jóval alacsonyabb beruházási költségek mellett építhető ki. Emellett a lakás használatának pillanatnyi intenzitása függvényében, helyiségenként szabályozva képes a komfortszellőzés biztosítására. Ennek a megoldásnak nagy előnye az is, hogy már használatban lévő épületbe is könnyen kiépíthető, jelentős építőipari munkálatok nélkül.
Összegezve tehát látnunk kell, hogy ma már egy jól megtervezett és kialakított szellőzőrendszer ugyanúgy az épület alapvető részét képezi, mint a fűtés vagy a klimatizálás.

www.intelligensszellozes.hu
www.aereco.hu


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop