Nagy fogyasztású lakások cseréje új építésűre

Tízszer kevesebb energiát fogyasztanak a most épülő új lakások, mint a 10-20 éve átadottak – állítják az ingatlanfejlesztők. A régi és új ingatlanok közötti fogyasztásbeli különbség egyre nagyobbra nő, ami teljesen átírja a lakáspiacon a keresési szempontokat és az ingatlanok árazását is.

Kétezer forintos havi fűtésszámlával példálóznak a mai lakásépítők, ami önmagában is jól érzékelteti az energetikai tanúsítványokban szereplő, az egyes kategóriákból adódó markáns különbségeket. A korszerű és korszerűtlen ingatlanok rezsije között egyre nagyobb az eltérés, ami számszerűsíthetővé teszi, hogy mennyivel kevesebbe kerül havonta egy új lakás működtetése, mint egy elavult régi hűtése, fűtése.

A most készülő új, AA-kategóriás lakások konkrétan tizedannyi energiával működtethetők, mint az akár csak egy-két évtizede épültek. Az ennél nagyobb korkülönbségek pedig még nagyobb eltérést jelentenek az energetikai besorolási kategóriákban a legmodernebbekhez képest. Akárcsak az autópiacon, ma már a lakáspiacon is az első kérdés a fogyasztásra, az ingatlan üzemeltetési költségére vonatkozik. És akárcsak az autópiacon, a korszerű, kis fogyasztású, minimális rezsijű új lakások és az elavult, energiaigényes régiek közötti árolló nagyra nyílt, és még nagyobbra fog.
– Bármilyen ingatlant fel lehet újítani, de egy régi társasház lakásai még felújítva sem fogják elérni azt az energetikai szintet, amit a szigorú előírások szerint tervezett, most épülő modern házak lakásainak mindegyike – mondta Borbély Zoltán, az Atenor Hungary ügyvezetője. A belga ingatlanfejlesztő cég magyar leányvállalata nemrég indította el az újbudai, 900 lakásos Lake11 lakónegyed építését, miközben máris újabb lakásprojekteket készít elő. Ők tehát hisznek az új lakások piacának bővülésében is.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop