Gyommentes és környezettudatos kertápolás agrofóliákkal

Ha nem győzünk lépést tartani a gyomokkal vagy a kártevőkkel, akkor vessük be a hatékony geotextíliákat, agroszöveteket! E praktikus anyagok alkalmazása amellett, hogy megőrzi talajunk nedvességtartalmát és hőmérsékletét, javítva ezzel növényeink egészségét, hatékony és környezetkímélő megoldást is nyújtanak a gyomok és a különböző kerti élősködők ellen.

Mind az agroszövet, mind a geotextilia számos különböző méretben, típusban kapható, hatékony megoldás a kertünkben fellépő számos problémára, mint a gyomok elszaporodása vagy a kártevők, esetleg az időjárás viszontagságai. Az agroszövet vagy agrofólia telepítése mindezeken túl azért is hasznos, mert ezzel meg tudjuk őrizni a talaj nedvességtartalmát és hőmérsékletét, mely javítja növényeink egészséges fejlődését, növekedését.

Agrofólia, agroszövet

Az agrofóliák telepítése nagyon könnyű és egyszerű, akár még akkor is, ha kezdő kertészek vagyunk. Hatékonysága jól ismert a mezőgazdaságban, ahol sok időt és energiát spórolnak vele a szakemberek, kertészek, ha növényeik szépségéről, egészségéről van szó. Az agrofólia használatával nemcsak szép, esztétikus gyommentes virágágyásokat vagy pázsitot kapunk, használatával hatékonyabb, gyümölcsözőbb lehet a termés is, hiszen csökkenthető a növényeink káros vegyszerekkel való érintkezése, mellyel környezetünket is védhetjük.

Az agroszövet vagy más néven agrofólia számos területen alkalmazható: kertészetekben, szőlőültetvényeken, zöldség- és gyümölcstermesztésben vagy akár a dísznövény- és kertépítésben is, és természetesen otthonunk saját kertjében is hatékonyan véd a bosszantó kártevők, gyomnövények ellen. Ha geotextilt vagy agroszövetet alkalmazunk, akkor az előbbi két legnagyobb előny mellett még nem beszéltünk a talaj minőségének javításáról, vagy az időjárás viszontagságai elleni védelemről, melyeknek köszönhetően a terméshozam is nő, és a gondosan megtervezett virágoskert is jóval szebb látványt nyújt.

Az agroszövet szintetikus polipropilénből készült anyag, mely a talajba ágyazva megakadályozza a gyomnövények növekedését, miközben védi a talajt a nedvességveszteségtől, az eróziótól is. Kertépítéskor az agroszövetet a talajra helyezik, majd földet szórnak rá és komposztot, így megakadályozza a gyomok elterjedését, de a növényeink számára lehetővé teszik, hogy a talajon átjutva növekedhessenek, fejlődjenek, táplálkozzanak. Az agroszövetet a növények köré is el tudjuk helyezni, hogy környezetükben megelőzzük, megakadályozzuk a gyomok növekedését. Az agroszövet csökkenti a locsolás szükséges mennyiségét is azáltal, hogy megakadályozza a nedvesség elpárolgását a talajból, aminek köszönhetően a növények több vizet kapnak, és kevesebb nedvesség távozik a talajból.
Az agroszövetek kifejezetten könnyű (mindössze 50-70, olykor 80-110 gramm/négyzetméter) de erős, tartós, az UV fénnyel szemben ellenálló polipropilén anyagból készülnek, színük általában fekete, méretük 10,50,100 méter X 1,1 méteres, de léteznek kisebbek, rövidebbek, keskenyebbek is.

Geotextília

Mindezeken túl mind a geotextília, mind az agroszövet pénztárcabarát és környezetkímélő megoldás is, hiszen elkerülhetjük vele a drága és sok esetben kifejezetten káros vegyszerek használatát.
A geotextília szintén jól ismert, praktikus kiegészítője kertünknek, virágágyásainknak, gyümölcsöseinknek, hiszen egy igen hatékony megoldás a kertekben, vagy akár kertészetekben felmerülő számos probléma kezelésére, mint például a gyomok elszaporodása, a különböző kártevők vagy a vakondtúrások. A geotextilek további előnye a talaj minőségének javításától kezdve az időjárás viszontagságai elleni védelmen túl az egészségesebben fejlődő növények, szebben pompázó virágok és nagyobb terméshozam környezetbarát és gazdaságos megoldással. A geotextilt erős, tartós és UV álló anyagból készítik, több méretben, súlyban, anyagvastagságban kaphatók: többnyire fekete színben, de létezik téli-tavaszi fehér geotextília is.
Utóbbi más típusú és kicsit más funkciót is tölt be, mint klasszikus fekete társai, amelyeket leginkább gyommentesítésre használunk. A fehér geotextília megóvja a cserjéket, fákat és a különböző termő és dísznövényeinket a fagykártól, a jégesőtől, a hóeséstől vagy a széllökéstől. Alatta nő a hőmérséklet és a páratartalom, ami optimális feltételeket biztosít a növények számára. A fényt, vizet, sőt, a levegőt is átengedi, mégis optimális meleget teremt, és ellenáll az erős UV sugárzásnak is – ezért alkalmazhatjuk kiválóan a zöldség- és gyümölcs termesztéséhez. Ebből is többféle méret, anyagvastagság kapható.

A geotextília telepítése is nagyon egyszerű, magunk is könnyedén elvégezhetjük, a rögzítéshez kapható különféle leszúró tüskék, rögzítő kapcsok segítségével.

Praktikus és időtálló rögzítő tüskék – minden kerti szövethez és fóliához, nagy választékban!

Mind az agroszövethez, mind pedig a geotextíliához vagy akár a vakondhálóhoz több fajta különböző méretű leszúró (rögzítő) tüske kapható, amelyek praktikus rögzítőelemek. A leszúró tüskék 20-100-as csomagokban kaphatók, melyekből különösen nagy a választék – mind anyagukat, méretüket, de legfőképpen formai kialakításukat tekintve – lehetnek J, G, L, vagy U alakú, esetleg műanyag rozettával még külön rögzített rögzítő tüskék is. Ha még nagyobb biztonságot szeretnénk, vagy ha a talaj keménysége megkívánja, választhatunk fémes, horgonyzott acélból készült leszúró tüskéket is, melyekkel bármilyen, a kertben használt fólia vagy szövetanyagok rögzíthetők.

Mivel a fém rögzítőtüskéket általában megművelendő területekre tervezték, így szárainak felülete rovátkáktól mentes, ami lehetővé teszi a majdani könnyű eltávolításukat is. Gyorsan fel tudjuk kapkodni őket az őszi kerti munkálatok előtt is, hogy majd tavasszal újra felhasználásra kerülhessenek.

Gyommentes és környezettudatos kertépítéshez, öntözéshez vagy mezőgazdasági munkálatokhoz jó szívvel ajánljuk a számos praktikus tippet, egyéb termékeket is kínáló kertiraktar.hu webáruházat.

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop