Mosonmagyaróvár – a Szigetköz kapuja

A népszerű Virágos Magyarországért verseny 209 nevezője közül Mosonmagyaróvár nyerte el a fődíjat, ezzel az Entente Florale Europe nemzetközi versenyen 2016-ban e város képviseli hazánkat Brnoban.

mosonmagyarovar 720

A nyugati határszélen Mosonmagyaróvár arculatát a települést átszelő folyók, a Lajta és a Mosoni-Duna határozzák meg. A 33 000 lakosú vízi város kiemelkedő kincse a termálvíz, Európa ötödik leghatásosabb gyógyvizeinek egyike. A hármashatár menti – autópályán, vonaton, kerékpáron jól megközelíthető – település jelentős idegenforgalmat vonzó rendezvényekkel (Nemzetközi Makettkiállítás, Old Timer bemutató, Szent István Napok, Téli Fesztivál, Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny), építészeti-történelmi-képzomuvészeti emlékekkel (Cselleyház a Gyurkovich gyűjteménnyel, Olasz kápolna, 56-os emlékhely), gazdag választékot kínáló gasztronómiai, kozmetikai, fodrászati, fogászati szolgáltatásokkal várja az idelátogatókat. Igényes, családbarát szálláshelyeket, kerékpár- és kenukölcsönzési lehetőségeket is találhatunk a városban. A Mosoni-Duna két szabadstrandján szívesen időznek az aktív sportok szerelmesei, nem csak a Voluta Sárkányhajó fesztivál idején.

A Lajta rehabilitációnak köszönhetően a kalandot kedvelők 15 híd alatt átevezve kenuval bejárhatják a város nagy részét, s kiszállva egy-egy kávézó vagy étterem teraszán frissítőt fogyaszthatnak. Határok nélküli kerekezést tesz lehetővé az osztrák és szlovák határ felé épült kerékpárút, mely a Szigetközt is összeköti a várossal.

Mosonmagyaróvár kiemelt figyelmet fordít történelmi emlékei megóvására, emellett folyamatosan újulnak meg a 20-30 éves parkok, kertek is. Megszépült a Mosonvármegyei Múzeum és több száz éves szobrokkal díszített kertje, valamint az egykori Korona Szálló épülete is. A város büszkesége a XIII. századi Vár és erődrendszer, amely ősszel a Szigetköz Ízei, Vármegyék Borai Fesztiválnak ad otthont. A nemzetközi versenyre való felkészülés jegyében megkezdődnek a történelmi belváros rehabilitációs munkái, megújul a díszburkolat, a díszvilágítás, lecserélik a köztéri bútorokat is. A felújítás nyomán a helybelieken túl a turisták, átutazók számára is egy élhető, élvezhető és vonzó Virágzó Város képe tárul majd elénk.

FUTURA
Interaktív Természettudományi Élményközpont

Villámcsapás, nagyfeszültség, séta egy függőhídon… Még a legbátrabbaknak is igazi kihívást jelent a mosonmagyaróvári FUTURA Élményközpont. Az interaktív kiállítás olyan természeti jelenségeket mutat be, amelyekért valójában a Földet kellene körbekerülni. Az ide látogatók felfedezhetik a négy őselem – a Víz, a Föld, a Levegő és a Tűz – titkait, továbbá megismerhetik a Szigetköz növény- és állatvilágát. A planetáriumban virtuális űrutazáson, az auditóriumban látványos kísérleti bemutatókon vehetnek részt. Az extrém élményekre vágyók teljesíthetik a „Tesla küldetés” nyomozós játékot, kipróbálhatják a pincében levő szabaduló szobát a „Pániklabort”, vagy beülhetnek egy 5D-s vetítésre. A rengeteg program egész napos kikapcsolódást nyújt a családok számára.
Felejthetetlen többnapos osztálykirándulásokat szerveznek korosztályokhoz igazított foglalkozásokkal, valamint különleges csapatépítéseket és rendezvényhelyszínt kínálnak cégeknek.

FLESCH KÖZPONT
A Szigetköz agórája

Az idei év elején nyitott megújult külsővel, belsővel, új szolgáltatásokkal a Flesch Károly Kulturális Központ Mosonmagyaróváron. A 614 millió forintos Európai Uniós támogatás nyomán a Szigetköz legnagyobb közművelődési intézménye alakult át a Szigetköz Agórája – Flesch Károly Kulturális Központ Multifunkciós Közösségi Központtá. Legnagyobb közösségi tere, az aula mobil térelválasztókkal többfunkcióssá vált, rajta a város nevezetes épületei. Nyitott állapotban ez az egyik leglátványosabb eleme a központnak. Helyet kapott egy belső színpad, valamint az egész épület belső hangulatát befolyásoló „fényjáték” és „interaktív fal”. Az aulában Kerekes István fotóművész portréi fogadják a látogatókat, közöttük egy, a helyiek számára nagy büszkeséget jelentő fotó és a legtöbb díjat nyert magyar felvétel. Ugyanitt egy impozáns belsőépítészeti megoldással minden szögből jól láthatóan kialakítottak egy Pixel Galériát, folyamatosan változtatható tartalommal. 

www.futuramoson.hu
www.flesch.hu


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop