Télikert – házunk ékszerdoboza

Konyhai tárolók, krétázva
Bárány gombócok indiai paradicsomos mártásban, lágy tojással
Pajtaajtó és vörös téglák igézete

Egy kertre, tájra, távoli városrészekre kilátást nyújtó télikert amellett, hogy sajátos hangulata, varázsa van, új funkciót is adhat a lakásnak. Lehet dolgozószobánk a zöld növények között, vagy ebédlőnk, nappalink fényben fürdő meghosszabbítása, de lehet egy jakuzzit lezáró burok. A szépen kivitelezett télikert a ház ékszerdoboza, de élettani hatása sem elhanyagolható, mert a beáradó napfény pozitív energiát ad, fokozza életkedvünket, megsokszorozza szellemi, fizikai erőnket.

telikert 720

A legegyszerűbb, leggyorsabb megoldás a meglévő, tágas terasz beüvegezése, lehetőleg minél több nyitható, buktatható két-, háromrétegű ablakkal, ajtóval. A tájolást itt nem választhatjuk meg szabadon, mint a területbővítéssel járó hozzáépítés esetén, ahol viszont erősen megfontolandó a tájolás. A keleti fekvésű télikert az ébredő napsugaraknak köszönhetően hangulatos reggeleket biztosít, és védett a déli, délutáni erős sugárzástól. A déli fekvésű télikertbe süt be legerősebben a nap, ezért különösen fontos a megfelelő árnyékolók felszerelése és jó szellőztetés. A hatékony árnyékolásra több lehetőség kínálkozik: mint például a motoros, távirányítós, vagy érzékelők által vezérelt öntisztító tetőredonyök, tetővásznak, az oldalfalak árnyékolására pedig redőnyt, reluxát, vagy peremezett lamellás zsaluziát használhatunk. Árnyékolás nélkül csak a természetes (külső növényzet, fék), illetve a bevonatos, fóliázott üvegezés biztosította napvédelemre számíthatunk. A külső, UV álló árnyékolóknak általában belülről vezérelhetőnek kell lenniük. A belül elhelyezett árnyékolók olcsóbbak, ám ezek alacsonyabb hatásfok kal működnek, hiszen az előttük megszorult levegő felhevül, ezért gyakori szellőztetésre van szükség. Fokozottan kell szellőztetni, ha nincsenek beépített szellőzőelemek, amelyek folyamatosan biztosítják a levegő cseréjét, mégpedig hideg- és huzatérzet nélkül. A részszellőzők erős szélben nem használhatók, a motoros szellőztetők igen, viszont zajosak és karbantartást igényelnek.

A nyugati fekvésű télikertek a legmelegebbek, mert déltől estig ki vannak téve a napsütésnek, de korszerű árnyékolási technikákkal kellemes mikroklíma teremthető. Speciális üvegszerkezettel, jófajta árnyékolással, kellő számú, nyitható nyílászárókkal, hathatós szellőztetéssel vagy klímával hatásosan védekezhetünk a hőség ellen.

Az északi fekvésű, dolgozószobának ideális télikertek természetes, tükrözésmentes fényt adnak, ugyanakkor hőmérsékletkiegyenlítő védőhelyiségül is szolgálnak elsősorban az északi házrész, de az egész lakás számára is. Itt nagyobb figyelmet kell fordítani a jó hőszigeteltségre, légtömörségre, ami viszonyt az elhagyható árnyékolók árán megoldható.

telikerthazunk
Kertkapcsolat – nyitható oldalfalak
Lakószoba jellegnél a kisebb nyitható homlokzati elemek szinte csak a szellőzést oldják meg, míg a nagy, nyitható elemek optimálisan biztosítják a közvetlen kertkapcsolatot, rossz időben pedig lezárják a teret. Az egyik fontos kérdés amegfelelő nyílászárók kiválasztása. A megnyitni kívánt tekintélyes méretű felület megoldandó kérdések elé állít bennünket. Ha nagy ajtószárnyakat választunk, azzal szembesülnünk, hogy nyitott állapotban nagy helyet foglalnak el, emellett a mozgatásuk is nehézkes, és a szigetelésük minősége sem elhanyagolható. Léteznek remek megoldások, amelyek közül bizonyosan megtaláljuk a legideálisabbat, de mindegyike kíván tőlünk némi kompromisszumot.

Talán a legszerencsésebb a keleti fekvésű télikert, mert az éjszakai, hajnali lehűlés után az első napsugarak már átmelegítik a helyiséget, viszont a leginkább használatos délutáni időszakban nem hevül túl, így fokozott szellőztetést, árnyékolást nem igényel, és feltehetően a növények is jól érzik majd magukat benne. Leggyakrabban mégis a déli fekvésű télikertet választják, mert így a napfény hatása egész évben jól érvényesül. Ennek következtében viszont a nyáron hatékony árnyékolásra és szellőztetésre lesz szükség. Az átmeneti és téli időszakban hőnyereség szempontjából a déli- és nyugati fekvésű télikertek a legideálisabbak, számottevő hőkompenzációjuk miatt ugyanis jelentős fűtésmegtakarítását tesznek lehetővé. Mindezeket a lényeges szempontokat már a tervezéskor figyelembe kell venni.

A végfalak, homlokfalak, oldalfalak és a tető lehet fa, alumínium vagy műanyag keretekbe foglalt hőszigetelt üvegből, műanyag-, alumínium-, illetve kamrás polikarbonát lemezből. A nyílászárók lehetnek fix, bukó, nyíló, bukó-nyíló ablakok, nyíló, kétszárnyú vagy egymás elé gördülő üvegajtók. Harmonika ajtó kis alapterületű helyiségbe ajánlott, hiszen nincs szükség plusz térre a kinyitásához; a bukó típusú nyílászárókkal pedig anélkül szellőztethető a helyiség, hogy ki kellene támasztani a résnyire nyitott ablakokat. A nyitható, eltolható elemek lehetnek akár két méter szélesek is, az ilyen szerkezet a kevesebb mozgórész miatt költséghatékonyabb. Az átlátszó elemeket tartó szerkezet készülhet fából, hőszigetelt alumínium vázból, vagy alumíniumgerendákkal merevített műanyagprofilokból.

Minden anyagnak van az előnye és hátránya: a fa szép, természetes, de rendszeres, költséges, időigényes ápolást, karbantartást kíván, és drága is. A műanyag olcsóbb, évtizedekig ellenáll az időjárás viszontagságainak, és sokszínű bevonattal, akár fautánzattal is rendelhető. Az alumínium tartós, erős, de meglehetosen drága.

A télikert tetőzethez a legtöbb cég ragasztott biztonsági üveget, hőszigetelt biztonsági üveget vagy polikarbonátot használ, de más megoldás is szóba jöhet. A polikarbonát fényáteresztő képessége és hangszigetelése gyengébb, mint az üvegé, viszont olcsóbb, könnyebb, és törésállósága is nagyobb. Hátránya, hogy az idő múlásával karcosodhat, homályosodhat. Az üvegtetőhöz merevebb, masszívabb tartószerkezet szükséges. A legalább 4-16-4 mm-es hőszigetelt üvegek a megfelelőek, ám ezen kívül még számos szempontra ügyelve kell a megfelelőt kiválasztani: amelyik üveg nyáron kívül tartja a nap melegét, télen sem engedi hasznosulni a jótékony sugarakat, amelyik viszont csapdába ejti a meleget, nyáron is ezt teszi. További variációs lehetőségeket biztosítanak a Parsol, a Low-E és a különféle reflexiós üvegek, illetve ezek kombinációi, amelyekkel szabályozható a belső légtér hőmérséklete.

Ügyelni kell a tető hajlásszögére is, minimálisan legyen 5 fok, a fél nyeregtetőké pedig 30 fok. A hajlásszög nem csak a vízelvezetés miatt vagy formai okból fontos, ugyanis télen a napenergia a meredekebb tetőkön jobban hasznosul, és ezt érdemes kihasználni.

Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop