Mintha csak a természet karolna…

Nem passzívház, sokkal több: együttélés a természettel! A Fachwekház kizárólag fa és üveg, azaz minden építőanyaga naturális. Az élettérbe mindenhonnan természetes fény árad, a sötétedés, az éjszaka, a hóesés vagy a záporeső átértékelődik: olyan érzésünk van, mintha csak a természetben élnénk.

Hazánkban a kilencvenes évek elején találkoztunk először könnyűszerkezetes családi házakkal, ám ezek minősége néha hagyott kívánnivalót maga után. Németországban az újépítésű házak 35-40 százaléka könnyűszerkezetes, Észak-Amerikában, ahol szélsőségesek az időjárási viszonyok, a faházak aránya a 70 százalékot is meghaladja! Ott az építkezők is tudják, hogy energetikailag egy faház összes paramétere jobb, mint egy hagyományos szerkezetűé.

A megrendelő kívánsága az volt, hogy legyen számára megfelelő élettér, ugyanakkor, mivel jelentős társasági életet él, szükség volt egy olyan vendégtraktusra is, ahol a barátok eltölthetnek pár napot anélkül, hogy őt az életvitelében zavarnák” – kezd a nem mindennapi ház történetébe Ráth Gábor építész, a magyarországi Élményépítészet atyja. „Ezért egy két részből álló házat építettünk, a főépületben egy nappali-étkező-konyha, egy hálószoba, fürdőszoba, gardrób és egy vendégmosdó; a vendégszárnyban két vendégszoba található egy előszobával és egy fürdőszobával.

A Fachwerk-ház teljesen más esztétikai megjelenés, mint amit egy átlagos épülettől megszoktunk, mivel minden tartószerkezete látszik, és nincs szükség kitöltő falazatokra, akár teljes mértékben áttekinthetőre lehet építeni, nagy üvegfelületekkel. Ez a transzparencia szabad életérzést ad azáltal, hogy a természetes fény ilyen mértékben, ilyen játékosan jut be az élettérbe. Nem is beszélve a szoláris nyereségről, amely itt egyáltalán nem igényel többlettechnikát: a hatalmas tetőtúlnyúlásoknak köszönhetően az üvegfelületek nyáron árnyékba kerülnek, míg télen beengedik a napsugárzást, ami passzív módon fűti az épületet.”

Természetesen az ablakok a legkomolyabb passzívház-követelményeknek is eleget tesznek: a négyszeres rétegű üvegezés hőátbocsátási tényezője rendkívül alacsony. A fa hőszigetelő képessége köztudottan kiváló, a panelekben a fabordázat átlagosan 62 centiméter tengelytávolságra van egymástól, közötte hőszigetelés található. „Ami miatt a házaink mégsem mindig passzívházak, azért van, mert a megrendelőink nem mindegyike fizeti meg azt a többletköltséget, ami a gépészetet jelenti, gondolok itt elsősorban a hővisszanyerős szellőzésre” – meséli Gábor. Ha azt feltételeznénk, hogy egy ilyen berendezés használata nullára csökkentené a fűtési rezsit, a megtérülési idő akkor is közel húsz év lenne.

Ez a ház azért nem passzívház, mert bár épületszerkezetében tökéletesen megfelelne a követelményeknek, az építtető nem kért bele gépészetet. A fűtésről egy kisteljesítményű kondenzációs gázkazán gondoskodik, és semmi más temperálásért felelős berendezés nincs a házban, mert nincs rá szükség.”

A speciális faszerkezeten alapuló házak átlag fűtési költsége egy évben, 150 négyzetméterre vetítve, kb. 150 000 forint, ami a nagy üvegfelületek miatti szoláris nyereség, a jó hőszigetelés és a kellő légtömörség eredménye.

 

A kilencvenes évek óta foglalkozom faházakkal, sokat építettem Németországban nagypaneles technológiával. Amikor életem első HUF-házát megláttam, a faépítészet új dimenziója tárult fel előttem. A titok az egészséges anyagokban, az egyenes vonalakban és a természetességben keresendő. Az európai modern építészet és a keleti zen filozófia keveredése a házak megjelenésében, a környezetbarát anyagok felhasználása különösen magas energiaszintet hoz létre, amely átsugároz a házban tartózkodókra.  rath gabor
Ráth Gábor

 

rétegragasztott fa

A faépítészetben többféle irányzat létezik: helyszínen összeállított szerkezetek; rönkházak; nagypaneles szerkezetek és a Fachwerk, amely rétegragasztott fát használ. Utóbbi jellegzetessége, hogy a szárított faelemek nemcsak hosszában vannak összeragasztva, hanem egy elem négy centiméteres gyalult rétegekből áll, ennek köszönhetően nem vetemedik, nem csavarodik. Ma már Magyarországon is vannak ragasztottfa-gyárak, Ausztriában és Németországban pedig már bevett technológia.

a tulajdonos

A házigazda a keleti filozófia megszállottjaként az interneten találkozott a német HUF Haus vállalattal, akik ezt az egyszerre keleti és nyugati háztípust megálmodták. Azonnal beleszeretett a Fachwerk-házak koncepciójába, de az a szomorú hír érte, hogy a cég nem épít Magyarországon. De nem adta fel, újabb keresgélésbe kezdett, így találta meg az Art Concept House-t. Építő és építtető egymásra talált: egy hét múlva úgy búcsúztak el egymástól, hogy megkötötték a szerződést.

A nappali-étkező teréhez egy látványkonyha kapcsolódik, ahonnan nemcsak a két házrész közötti teraszt lehet belátni, ahol nyáron a társasági élet zajlik, hanem tökéletes rálátás nyílik a kertre is; ezt az alumínium zsaluziákkal lehet korlátozni. A látványkonyha bútorzata, mint ahogy a ház többi beépített bútora is, egyedi gyártású, egy belsőépítész kifejezetten ide tervezte. A harmónia titka, hogy minden berendezés a házat szolgálja: egy ilyen épületben a szerkezet dominál, ennek kell tehát mindent alárendelni!

A nappaliba belépve hatalmasnak tűnik a tér, mert a helyiség látványában szinte teljesen egybeolvad az ápolt kerttel. Vendéglátónk imádja, hogy minden sarokból csodálhatja a ház szerkezetét, hiszen látszanak a gerendák.

A ház egyik különlegessége, hogy nincs padlástér, a tetősík belülről látható. A hatalmas belmagasság az előszobában plafonig beépített praktikus tárolószekrényeket engedett.

A tulajdonos nagyon szereti a tengert: a mellékhelyiség stégre emlékeztető trópusi fa borítása és tengerkék festett üvege maritim hangulatot áraszt.

A ház üvegfelületei meleg peremmel gyártott, fóliabevonatos , négyrétegű, kétkamrás ablakok 4,6 cm vastagsággal, Ug=0,6.

1. Az osztrák gyárból kamionon érkezik az előregyártott faszerkezettel.
2. Már az első építési nap rendkívül látványos.
3. A gondos tervezés és a pontos gyártás elengedhetetlen ahhoz, hogy a helyszínen minden tökéletesen illeszkedjen egymáshoz.
4. Az építő cég tulajdonosa az építésben is aktív szerepet vállal.
5. Gyorsan összeáll a ház vázszerkezete, ezután következik az üvegfelületek, nyílászárók behelyezése.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop