Mini lakás, maxi kényelem

Madrid turisztikai központjában található ez az aprócska, mindössze 47 négyzetméteres lakás, a „Casa Gialla”. Döbbenetesen újszerű, teljes megújulásának kulisszatitkairól beszélgetünk Gonzalo Pardoval, a fiatal spanyol belsőépítésszel.


Gondolnánk-e, hogy a népszerű olasz „Il dolce far niente”, azaz magyarul az édes semmittevés olykor aktiválja a kreativitásunkat is? Valóban, amikor túlságosan elfoglaltak vagyunk a rohanással, nincs idő merész, innovatív dolgok kitalálására sem – így elmélkedik Gonzalo Pardo, fiatal spanyol belsőépítész. Tény, hogy a tervező nyaralás közben, a teljes tétlenség állapotában kezdett először elgondolkodni ennek a madridi kis lakásnak a felújításán. A 47 négyzetméteres alapterületű lakás teljes felújításával Cecília, az olasz lakástulajdonos bízta meg. A hölgy, aki a dizájn, technológia és általában az élet nagy szerelmese, férjével Milánóból érkezett Madridba, ahol megvásárolták a turisztikai központban az aprócska ingatlant. „Legyen egyszerre funkcionális és kényelmes!” – szólt a felkérés, amihez adott volt egy fagerendás, sötét és osztott tetőtér. A szűkösség miatt rákényszerültek arra, hogy a bevált, sztenderd, rutin lakberendezési megoldások helyett teljesen újszerűeket gondoljanak ki, amelyekkel a kis alapterület minden négyzetcentimétere maximális értelmet nyer.

Pardo, eltávolítva a meglévő válaszfalakat, mindössze két lépésben szép, világos, nyitott otthont varázsolt a korábbi nappali-konyha-étkező, két hálószoba, egy kis fürdőszoba és a lepusztult terasz helyére, egycsapásra felszámolva a rosszul megvilágított, szellőzetlen helyiségek sorát. A lakás központi helyiségében, a nappali-konyha-dolgozó-vendégszobában ma újszerű, különböző magasságú és színezésű tárolórendszer fut körbe, számos mobil elemet tartalmazva. A hosszabb falak egyikén vidám, mustársárga, a szemközti konyhai oldalon fehér színt kaptak a 60 cm mélységű bútorok, a rövidebb oldalon pedig lecsukható ágyat, mosógépet, boylert stb. rejt a szekrény. Ez a kerületi tárolási művelet felszabadítja a lakás közepét, amely nagy, rugalmas, többfunkciós, 7×2,5 méteres téglalap alakú helyiséggé válik, a délnyugati fekvésű terasszal összekapcsolódva pedig nyári délutánokon kellemesen lehet hűsölni, elmélkedi, napozni, akár meg is mártózni a kis medencében.

A gyerekkora óta legszebb nyarait a mediterrán térségben töltő Gonzalo Pardo belsőépítészeti munkáira a teljes átláthatóság jellemző, ami az úgymond „hedonizmust”, mint filozófiai koncepciót helyezi előtérbe, miszerint az emberi létezés egyik fő eleme az élvezetek, az öröm keresése.
Gonzalo Pardo
www.gon-architects.com

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop