Hétvégi házak, nyaralók gépészete

Egy kis odafigyelés, gondoskodás a nyaralási szezon előtt bőven megtérül a nyugodt nyári időtöltés érdekében. S bár már a legtöbb üdülőtulajdonos kinyitotta víkendházát, javában tart a nyaralási szezon, mégsem haszontalan sorra venni, mire kell (kellene) figyelni e házak gépészeti rendszereinek használatakor, attól függően, hogy mennyire korszerűek.

A hétvégi házak épületgépészete alapvetően a használatból adódóan különbözik az egész évben lakott otthonok víz-, gáz- és fűtésrendszerétől, hiszen ezeket csak nyáron vagy késő tavasztól kora őszig lakják.

Időugrás az őszhöz

Elsőként pár szó a szezonvégi teendőkről. A téli leállás miatt gondoskodnunk kell a fagypont alatti napok miatt a gépészeti rendszerek víztelenítéséről. A rendszer kiépítésénél fontos szempont a könnyű és hatásos vízleengedés kiépítése. A víz-, esetleg fűtés-, csatornarendszer egy nyaralóban akkor helyes kiépítésű, ha néhány szerelvény megnyitásával a teljes rendszert biztonsággal le lehet üríteni. Ehhez a vezetékek lejtését kellő körültekintéssel építtessük ki, hogy valóban az egész rendszerből biztonsággal távozzon a téli fagyok során kárt okozó víz. A használati vízrendszernél gondolni kell a csövekre, csaptelepekre, vízmelegítőkre, vécétartályokra és nem utolsósorban a mosdók, zuhanyok, vécécsészék bűzzárainak fagymentesítésére is. Ha a szifonokból nem akarjuk a vizet kiüríteni (hiszen akkor a csatornából a szagok eláraszthatják az egész nyaralót), az utolsó használat után öntsünk bele az autókban használatos fagyállót. Ezek kellő biztonságot adnak a fagy ellen, de télen ne is használjuk a fagyállóval feltöltött berendezéseket.

Mire figyeljünk tavasszal?

A jó idő beköszöntével a gépészeti rendszerek újbóli üzembehelyezése komoly feladatként vár a család férfitagjaira. Ha az őszi víztelenítés sikeres volt, akkor nagy gondra nem kell számítani, nem repednek meg a porcelán szaniterek, a flexibilis csövek nem durrannak szét, ettől függetlenül néhány kéziszerszám, egy fogó, villáskulcs jó szolgálatot tehet. A vízrendszer szerelvényeit érdemes újból meghúzni, mert a hosszú ideig víz nélkül levő tömítések kiszáradhatnak, A használaton kívüli vízrendszerben elszaporodhatnak a baktériumok, ezért ha tehetjük, legalább 60 ˚C-os vízzel öblítsük át a rendszer minden pontját.

Fűtés, hűtés a nyári napokon

Ha a nyaralóban kiépített központi fűtésrendszer is van, téli leürítését nem javaslom, a festetlen belső felületű radiátorok víz nélküli, ám nedves belsejében nagyon felgyorsul a rozsdásodás. Nemcsak a radiátorok lyukadást okozhatja, de a leváló reve (az acél felületén meleg állapotban képződő oxidréteg) a fűtési rendszerben eljut a kazánig, és ott számtalan hibát okoz. Ezért érdemes fagyálló fűtési adalékot használni, de legyünk kellőképpen óvatosak. A kazángyártó utasításait tartsuk szem előtt, mert a készülékben lévő gumi alkatrészek csak a gyártó által javasolt fagyállót viselik el hosszútávon. A nyaralókban leginkább csak kiegészítő fűtésre van szükség, illetve a meleg nyári hónapokban a hűtés kerül előtérbe. A legjobb megoldás a fűtésre és hűtésre is alkalmas split klímák használata, melyek nem fagyveszélyesek, de hidegfront esetén képesek kellőképpen felmelegíteni a helyiségeket. A fürdőszobába érdemes egy elektromos patronnal ellátott törölközőszárító radiátort beszerelni, ebből vannak fagyállóval feltöltött darabok is. Burkolatcsere során ne feledkezzünk meg az elektromos padlófűtésről sem, ami mindössze pár milliméter helyet vesz el a burkolat alatt, és nagyon jó szolgálatot tesz akkor, ha kint meleg van.

Elektromos rendszerek karbantartása

Az elektromos hálózat számára nem ideális a sokáig lakatlan épület, a bogarak, kisebb rágcsálók ugyanis gyakran menedéket találnak az év felében elhagyatott épületek villamos berendezéseinek apró alkatrészei között. A víkendházaknál a legtöbb gondot az elektromos rendszerek karbantartására kell fektetni, hiszen ezzel oldanak meg minden energiaellátást, így a főzés, mosás, vízmelegítés, fűtés, hűtés, világítás leginkább elektromos berendezésekkel történik, ráadásul sok esetben elavult készülékekkel vagy fajlagosan nagy fogyasztásúakkal. A gondtalan nyaraláshoz tehát a legfontosabb dolog a ház elektromos rendszerének átnézése, a csavaros kötések ellenőrzése, meghúzása, azonban csak óvatosan, az áram veszélyes, a karbantartást bízzuk szakemberre.

Ahol se villany, se víz, se csatorna

Sok embernek nyaraláskor eleve alacsonyabb vagy más a komfortigénye, mint az otthonában. Szívesen használnak egyszerűbb megoldásokat is, hiszen ahol a kútból kell a vizet húzni, és az internethez nincs se áram, se lefedettség, sokkal könnyebb kilépni a napi hajtásból. Ilyen körülmények között a melegvíz-készítés jelent kihívást, ezért ma is találkozni “kerti szolár melegvízforrással”, a fekete festett hordóval, de már sok cég ráállt XXI. századi verziójának gyártására: a szőnyegként lefektethető szolár vízmelegítővel. Azért a nomád nyaralás során is szükségünk van villanyáramra, amit napelemmel és egy kisebb nagyobb szigetüzemű napelemes rendszerrel megoldhatunk, amelyek a napsütéses órákban megtermelnek annyi energiát, ami az esti világításhoz, apró elektromos fogyasztásokhoz szükséges. Már elérhetők olyan hordozható rendszerek, amelyek kinyitható napelemmel töltik a bennük lévő akkumulátort, és képesek akár 230 V-os fogyasztókat is ellátni az esti sötétben.

A nyaralók komfortfokozatából sok helyen a csatorna is hiányzik. Fürdés, mosás, vécéhasználat szennyvizének kezelésére a legjobb megoldás a földbe ásott mini biológiai szennyvíztisztító. A közepes méretű tartály működése hasonlít a nagy szennyvíztisztító telepekéhez, csak egészen kicsiben. A bekerülő szennyvizet egy baktériumtenyészet veszi kezelésbe, a piszkos víz szerves szennyező részeit egyszerűen elfogyasztja, ezt követően kerül egy ülepítő részbe, majd a tisztított szennyvíz a kertben elszivárogtatható. Ha hosszabb ideig nem használjuk a csatornát, húzzunk le egy joghurtot a vécén, ami kellő mennyiségű táplálékkal szolgál számukra.

Hőszigetelt, okosotthonos nyaralók

Az időszakos használatból adódóans még nagyobb jelentősége van annak, hogy távolról is elérjük a gépészeti berendezéseket, irányítani tudjuk az árnyékolókat, ne kelljen visszafordulni, hogy biztosan lekapcsolatuk-e a villanyt, hidegre fordult évszakokban a nyaralót felfűthetjük, amikorra leérünk. A korszerű klímák rendelkeznek wifi-s távoli eléréssel, de akkor se csüggedjünk, ha régebbi a berendezés, mert vannak olyan univerzális klíma távirányítók, amelyek képesek internetről jelet fogadni, ezzel felokosítva a régi készüléket.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop