Milyen vastagságú hőszigetelés javasolt családi házakra?

Úton-útfélen találkozni ezzel a látszólag egyszerű kérdéssel, amelyre szakmai ajánlások, különböző termékek katalógusai meglepő módon igen eltérő válaszokat adnak. Számos építkező lelkiismeretesen beleássa magát a témába, szakmai cikkeket olvas és fórumokat látogat, végigkérdezi összes ismerősét, mégsem tudja eldönteni, hogy milyen vastag hőszigetelést is válasszon saját házára.

milyenvastagsaguhoszigetelesjavasolt 720

Lássuk, mi a kiindulópont a hőszigetelés vastagságával kapcsolatosan. A hőszigetelés szükséges vastagsága több tényezőtől függ, amelyek ráadásul egymásra is hatással vannak, éppen ezért a válasz pillanatok alatt megbonyolódik. A hőszigetelés vastagságát mindig a meglévő szerkezettől függően, méretezéssel lehet meghatározni: elsőként is függ a szigetelendő falszerkezet típusától, illetve hőszigetelő képességétől, mert más lesz egy 15 cm-es vasbeton fal hőszigetelő képessége és más egy 38 cm-es vázkerámia falazaté.

milyenvastagsaguhoszigetelesjavasolt 1

A hőszigetelés hatékonysága
Tudjuk, hogy minél rosszabb hőszigetelő a fogadószerkezet, a hőszigetelés annál hatékonyabb. A vasbeton fal esetében például sokkal hatékonyabb, mint a már eleve jól szigetelő vázkerámián, ahol a hatékonyság 10 százalék alatt van. Az is jól ismert tény, hogy a hőszigetelés hatékonysága fordított arányban van a szigetelés vastagságával, vagyis nem érdemes a szigetelés vastagságát bizonyos határon túl növelni. Ezt a határt megtalálni azonban korántsem könnyű feladat.

Általánosságban elmondható, hogy az alkalmazott hőszigetelő anyagok vastagsága az elmúlt évek során folyamatosan nőtt. Az 1980-as évekig egyáltalán nem használtak hőszigetelést, ekkor még nem volt szempont az energiatakarékosság, és a fűtést is a korábbi tapasztalatokra alapozva számították ki. A ’90-es évek elején kezdett nálunk is megjelenni a gyakorlatban a hőszigetelés, de amíg 20 évvel ezelőtt 5 cm vastag hőszigetelő anyagot használtunk, addig ma már ritkán építenek 10 cm-nél vékonyabb lemezzel hőszigetelő rendszert. Leggyakoribbak a 15 cm vagy akár 20 cm vastag rendszerek, ha például egy fehér EPS hőszigetelő anyagot veszünk alapul. 2020-tól a szigetelés vastagságának alsó határa pedig 16 cm lesz.
Természetesen ma is használnak kifejezetten vastag szigetelést, például a 30-35 cm vastagságot találunk passzívházak homlokzati falain, de ez Magyarországon még viszonylag ritka.

milyenvastagsaguhoszigetelesjavasolt 2

Hogy tehát milyen egy jó hőszigetelő rendszer? Egyáltalán miért fontos rendszerben gondolkodni? Minden kérdésre választ kapunk a MAPEI ingyenesen letölthető kiadványából.

Hőszigeteléssel kapcsolatos további információkat itt: hoszigeteles.mapei.hu

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop