Miért hasznos a kerti szegély?

Amikor az emberek a kertjük leghasznosabb elemeire gondolnak, bizonyosan nem a szegély lesz az első gondolatuk. Pedig a kerti szegélyek hihetetlenül fontosak: elválasztják a különböző tereket, esztétikai és egyben funkcionális szerepet is betöltenek.

Ahhoz, hogy a kertünk különböző részeit elkülönült részeknek lássuk, szükségünk van egy éles vizuális határvonalra, ami a különböző stílusokat, színeket és kiegészítőket elválasztja egymástól. A szegély elsősorban tehát nem is saját esztétikai értékével emelkedik ki a többi kertépítő elem közül, hanem inkább azzal, hogy rendezettebbé, letisztultabbá, strukturáltabbá teszi a külteret. Ám ez nem jelenti azt, hogy a szegélyelemek ne mutathatnának önmagunkban is jól!

A szegély kiválasztásakor nem kell minden esetben kreatív megoldást választanunk – a legtöbb esetben a szegélykő, vagy kanyargósabb burkolatok esetén a térkő is tökéletes megoldást jelenthet mind esztétikailag, mind pedig a funkcionalitásukat tekintve. Ami az utóbbit illeti, a szegélyeknek egyre nagyobb szerep jut a kertben. A térköves kertekben például nélkülözhetetlenek, hiszen a betonozott szegélyek adják a térköves út keretét – a szegély biztosítja, hogy a térkövek ne csússzanak szét az akár több tonnás terhelés alatt sem, aminek például a gépjármű beállók nap mint nap ki vannak téve. A gyepfelület és a növények közötti szegély is nagyon fontos, hiszen a fű rendkívül gyorsan képes terjedni, ám a szegély elválasztja a növények alatti termékeny földterülettől, így nem tudja beteríteni azt. Ami a füves területeket illeti, a szegélyek problémát is jelenthetnek, hiszen a közvetlen közelükben igen nehéz nyírni a füvet, ezért sok esetben szegélynyíróra van szükség ahhoz, hogy rendezett gyepfelületet kapjunk. A legújabb kerteknél emiatt már direkt a földbe süllyesztett szegélyeket telepítenek, hiszen ezekre képes ráhajtani akár az automata fűnyíró is, így nem jelent gondot a fű nyírása még a robotok számára sem.

Ha jobban belegondolunk, a szegély feladata nemcsak az, hogy elválassza a füves területet a növényektől, hanem az is, hogy megvédje a növényeket a fűnyírótól! Ez a magasabb, kiemelkedő szegélyeknél magától értetődő funkció, de a földbe ültetett szegélyekre is igaz, hogy megnövelik a fű és a növények közti területet, ezért úgy védik hatékonyan a növényeket, hogy közben a fűnyíróban vagy a fűkasza damiljában sem tesznek kárt. Ám fontos tudni, hogy ha a növények tövét mulccsal (például fenyőkéreggel) takarjuk, akkor az erősebb széllökések a gyepre hordhatják. Amennyiben tehát süllyesztett szegélyt választunk, célszerű olyan mulcsot választani, amit nem tud elhordani a szél vagy a madarak – ilyen például a kavics. Amennyiben viszont biztosra akarunk menni, válasszunk magasabb szegélyköveket!

A szegély hasznossága vitathatatlan
A szegélyek tehát rendkívül fontos részei a kertnek mind esztétikailag, mind pedig funkcionalitásban, legyen szó bármely területről, autóbeállóról, kerti járdáról vagy gyepről, a szegélyre szükségünk lesz. Célszerű tehát olyan megoldást választani, ami illik a kert hangulatához, az őt körülvevő kerti elemek (növények, burkolatok, kerítés) színéhez, illetve a ház stílusához. Szerencsére ma már rengeteg fajta szegélykő méret, forma és szín érhető el. Fontos azonban, hogy megfelelő, minőségi alapanyagot válasszunk, hiszen csak így tudjuk garantálni, hogy a szegélyek minden feladatot el tudjanak látni, amit elvárunk tőlük. A Kovi-kő Térkőgyár kínálatában szegélykövek mellett térköveket és járdalapokat is találhatunk, ha pedig elakadnánk, szakmai tanácsadással szívesen segítenek a választásban.

Képek forrása: koviko.hu


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop