Okosotthon, komfort és biztonság

A mai kor emberének az idő és a kényelem rendkívül fontos, szinte elvárás, hogy a környezetünkben lévő tárgyak funkciója az eredetin túl szolgálja komfortunkat és biztonságunkat is. Az okosotthon gondolata ennek a kényelemnek az elősegítéséből indult ki, tehát az okosítás nemcsak a lámpák távirányítóval való fel- és lekapcsolásáról szól, az valójában automatizálási megoldások összessége, amelyek segítségével otthonunk kényelme, biztonsága, egyszerű használhatósága jelentősen javul.

Egyik legboldogabb pillanata a hétköznapoknak, amikor hazaérünk, és családunk örömmel fogad bennünket, gyerekünk a nyakunkba ugrik, a meleg vacsora gőzölög az asztalon. Az okosotthon is vár bennünket, hiszen van olyan okosalkalmazás, amely felismeri, hogy hazaértünk: kinyitja előttünk a garázskaput, felkapcsolja a kertvilágítást, megemeli a fűtés hőfokát vagy leállítja az éppen működő locsolót, hogy kényelmesen tudjunk belépni a kertünkbe. De mi mindent is tud egy okosotthon?

Automatikus árnyékolás. Először volt a függöny, aztán a rolók és a reluxák, ezt követték a redőnyautomatikák, amelyek segítségével egy gombnyomással felhúzható vagy leengedhető a redőny a telefont használva vagy távirányítóval. Ám, ha még magasabb kényelemre és komfortra vágyik az ember, akkor az okosotthon egy fénymérő segítségével automatizálhatja a redőnyök mozgását. A fénymérő figyeli, hogy melyik ablakon süt be a nap, és csak azon az oldalon engedi le a redőnyt, hogy ne melegedjen fel a lakás vagy ház, hogy este sokkal könnyebben hűljön vissza, kevesebb energiát, klímát használva.

Biztonság. Ha otthon vagyunk, ha nem, ha alszunk, ha nem, az okosotthon mindig figyel. A biztonsági rendszerbe nemcsak kamerát köthetünk, figyelheti a füstöt, a veszélyes szénmonoxidot, de a szobák légminőségét is ellenőrizheti. Ha kell szellőztet, vagy lekapcsolja a kazánt, kritikus esetben akár életet is menthet, és a veszélyes eseményekről értesítést is küld, így semmi nem marad figyelmen kívül. Az okosotthon felszerelhető csőtörés-érzékelővel, de figyelmeztetni tud egy nyitva hagyott hűtőszekrényre is.

Energiatakarékosság. A kényelmen túl az egyik legfontosabb dolog a ház energiafogyasztásának minél alacsonyabb szinten tartása. Az okosotthon tisztában van azzal, hogy otthon tartózkodunk-e, távollétünkben lekapcsolja a klímát vagy a fűtést, lekapcsolja a lámpákat, a bedugva felejtett vasalót, kávéfőzőt stb.

Lakásvilágítás. Az épületek okosítása legtöbbször a villanyszerelésnél, a világítás okosításával kezdődik. Új okosotthonunk megvalósításában fontos lépés a lámpatestek kiválasztása: hagyományos foglalatosat vagy inkább gyárilag beépített led modullal felszereltet vásároljunk-e. A válasz nem egyszerű, mindkét megoldásnak vannak előnyei. A cserélhető fényforrás előnye, hogy ízlésünk szerint választhatunk bele fényforrást, s ha mégsem jól választottunk, vagy korábban nem gondoltunk a lámpa okosítására, egy fényforráscserével utólag is módosíthatunk a rendszeren. Megjelenése inkább a klasszikus képet mutatja, figyelni kell arra, hogy megfelelő fényteljesítménye legyen, és nem utolsósorban a színhőmérséklete is illeszkedjen a megvilágítási feladathoz. Különösen zavaró, ha a lakás, pláne, ha egy szoba fényforrásai különböző színűek, mert ez az esti órákban nagymértékben rontja a közérzetet. Ha a foglalatos megoldás mellett döntünk, szánjunk időt arra, hogy figyeljünk a lámpatesthez passzoló fényforrás megfelelő méretére is. Sokszor látni olyan lámpákat, amelyek nem ledes fényforrásra voltak tervezve, ezért a beletekert ledes izzók kilógnak belőle, lerontva a tervezéskor elképzelt összképet.
A gyárilag beépített fényforrású lámpák modernebb megjelenésűek, előnyük, hogy a vásárlás után nincsenek pluszköltségek. A mérnökök által megtervezett, optimális fényt biztosítják, megjelenésük, világításképük biztosan olyan lesz, mint amit a gyártó elképzel, és ami alapján kiválasztottuk otthonunk világítására. A legnagyobb aggodalom ezekkel a lámpákkal szemben az, hogy ha tönkremegy benne a led, ki lehet dobni az egész lámpatestet. Egy számítást végezve a gyárilag beépített led fényforrások várható élettartama 50 000 óra, ami átlagosnál komolyabb használatot feltételezve is meghaladja a 25 évet. A beépített lámpatestekre gyakran 5 év garanciát vállalnak. Ha ezt követően tönkre is menne, gyártói szervizekben foglalkoznak a fényforrások cseréjével. A jó világítás káprázásmentes. Káprázás érzete akkor alakulhat ki, ha a fényforrás erős fénye közvetlenül vagy fényes felületről visszatükröződve jut a szemünkbe. A kellemetlen érzéstől hunyorognunk kell, otthonunkban rossz közérzetet, munkahelyen zavaró, fáradékonyságot okozó a hatása. A káprázat csökkentése érdekében helyezzük át a lámpát más helyre vagy a látótéren kívülre, de sokat javíthatunk azzal is, ha megtörjük a fényt például egy ablakra helyezett fehér függönnyel.

Gondolkodjunk előre! A legtöbb okoseszköz nem igényel vezetékezést, hiszen képesek vezeték nélküli kommunikációra, de azért nem árt egy-két dologra előre felkészülni, ha okosításban gondolkodunk. Az okoseszközök jelentős része valamilyen energiaellátást igényel, a redőnymozgató, az okoskapcsoló, az okostermosztát, valamint az okosradiátor-szelepek gyakran igénylik a 230V-ot. Ezért, ha felújítunk vagy építünk, ne feledkezzünk meg arról, hogy a villanykapcsolókhoz mindig vigyünk egy nulla vezetőt is, a redőnyökhöz, radiátorokhoz álljunk ki 230V-os csatlakozással. A termosztátok vezetékezését is célszerű átgondolni, mert folyamatos energiaellátás nélkül az elemes termosztátok csak korlátozott funkciókkal rendelkeznek.

Újabb eszközök a vezérlésben
A vezérlések, azonosítások terén egyre újabb és újabb okoseszközök tűnnek fel. Akinek például az okosóra kevésbé szimpatikus, alkalmazhat okosgyűrűt, amely képes kinyitni a lakást, vezérli otthonunk rendszereit, de vannak megoldások, amelyek inkább pecsétgyűrűre hasonlítanak. Léteznek olyan töltés nélkül is működő karikagyűrűre emlékeztető megoldások, ami NFC (Near Field Communication) működésre képes, vagyis ami rádióhullámok segítségével lehetővé teszi a fájlok vezeték nélküli átvitelét egyik mobil eszközről a másikra, nagyjából 20 centiméteres távolságon belül.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop