Miért fontos a klímák karbantartása?

Téli csúcstechnológia
Lejár a házépítési határidő
Tetők-Falak-Homlokzatok +Épületenergetika

A légkondicionálók rendszeres karbantartása az egyetlen módja annak, hogy a lehető legtovább élvezhessük klimatizált otthonunkat vagy irodánkat. Mi több, a kellően karbantartott berendezések működtethetők maximális hatékonysággal mind a hőszabályozás, mind az energiafogyasztás tekintetében.

miertfonotsaklimakkarbantart 720

A hűtőrendszerek ugyanolyanok, mint az autók. Ha nem figyelnek rájuk, nem ellenőrzik, illetve nem tartják rendszeresen karban, idővel megbízhatatlanokká válhatnak, és akár sokat csökken a teljesítményük is. Mi több, a helytelenül működő klímák fogyasztása is megnő, ha a kellő hatékonyság eléréséhez jobban kell erőlködniük.

A kondenzátor szerepe
A légkondicionáló berendezések egyik legfontosabb alkatrésze a kondenzátor. Ahogy a hűtőanyag magába „szívja” az otthon melegét a beltéri egység párologtatójában, légnemű halmazállapotúvá alakul át, majd ilyen formában jut el a kondenzátorba. Amikor légnemű állapotban áthalad a kondenzátoron, leadja a hőtartalmát, és ezzel újra folyékonnyá válik, visszatér a beltéri egységbe, és a folyamat kezdődik elölről.
A kondenzátor a kültéri egységben található, ami kevésbé védett az időjárás elemeitől, illetve a szabadban szálló kosztól. Elkerülhetetlen tehát, hogy idővel ráüljön egy réteg piszok. Minél koszosabb a kondenzátor, annál nehezebben végzi a dolgát, és annál több energiára van szüksége a hatékony működéshez. Ez azt jelenti, hogy klímánk több áramot fogyaszt, hogy a kívánt szinten tartsa a helység hőmérsékletét, ami bizony a villanyszámlán is meglátszódik. Ha túl sokáig hanyagolják a tisztítását, a kültéri egység a rengeteg kosztól képtelen lesz lehűteni a hűtőgázt, hogy az folyékony állapotban térhessen vissza a beltéri egységbe, ami idővel fizikai (és költséges) károkat okozhat a berendezésben, meghibásodhatnak a készülék különböző részei is. Egy tapasztalt klímaszerelő a karbantartás során alaposan kitisztíthatja a készüléket, megelőzve ezzel az ilyen hibaforrásokat.  

Hogyan biztosítható egy klímaberendezés hosszú élettartama?
A klímaberendezés kültéri egységének kondenzátorát legalább évente egy alkalommal alaposan le kell takarítani, mielőtt a meleg időszak beköszöntével újra hűteni kezdenénk velük. Természetesen a használat során is fontos, hogy tisztán tartsuk a kültéri egység közvetlen környékét, ügyelve, hogy ne hulljon rá falevél stb.
Egy karbantartás során fontos az is, hogy a beltéri egység is alapos takarítást kapjon, különös tekintettel a párologtatóra, amire szintén ráülhetnek a benti levegő szennyeződései. Amikor a párologtatón felgyülemlik egy koszréteg, a berendezés szintén nem lesz képes hatékonyan működni, és sokkal több energiát fogyaszt a kelleténél.
Fontos továbbá a szűrők rendszeres cseréje is, vagy a folyamatos tisztításuk, hiszen idővel szintén megtelnek a levegőben keringő szennyeződések, és nem képesek tovább biztosítani a forgatott levegő tisztaságát.

Ha belegondolunk, milyen sok pénzt és fejfájást spórolhatunk meg azzal, hogy megfelelően karbantartjuk a légkondicionálót, a klímaszerelés ára messze eltörpül az ilyen összegek mellett!

Kép forrása: Pixabay / Max Vakhtbovych

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop