Mennyire bonyolult feladat egy csapcsere?

Okos eszközök a konyhában
Dizájn & Desszert
Teremtsünk inspiráló home office-t!

Az emberek többsége maga megcsinálja a háztartásában felmerülő feladatokat, leginkább spórolásból, de sokan kifejezetten szeretnek is bütykölni. Vajon egy csapcserének neki merjünk kezdeni?

A csapcsere nemcsak egy mozdulat

Már az elején rögzítsük: a csapcsere nem ötperces, „gyorsan megoldom” típusú feladat. A tapasztalatok szerint még a „házi ezermesterek” jelentős része is segítséget kér hozzá – szerencsére van több remek vízvezeték-szerelő is Budapest környékén –, és igazuk is van. Ha valaki bátran, de ügyetlenül áll neki a munkának, ráadásul nincs meg a garázsban a kellő szerszámkészlet, a kezekben pedig a kellő rutin, komoly károkat okozhatunk a konyhában, fürdőszobában, a csempében vagy éppen a mosdókagylóban. Némi gyakorlattal a hátunk mögött megoldhatjuk egyedül is a feladatot. Mutatjuk, mi ennek a menete!

Pontról pontra a csapcseréről

A fürdőszoba vízszerelés szempontjából a legkényesebb terület. A munka elkezdéséhez ismerni kell a csövek és csővezetékek rendszerét, ám jó esetben saját otthonunkat illetően ezzel tisztában is vagyunk. Készüljünk fel először is a szerszámokkal: szükség lesz franciakulcsra, csőfogóra, csavarhúzókra, teflonszalagra, gyűrűkre és tömítésekre. Ha ezek akadnak otthon, nincs gond, ám ha mindent meg kell vásárolni (vagy kölcsönkérni a szomszédoktól), még mindig meggondolhatjuk, hogy szakembert hívunk.

Ha hozzáfogunk a feladathoz, nem árt az összeszerelt rendszert lefotózni kezdés előtt, ez segíthet majd az eredeti állapot visszaállításában. Az első lépés a víz elzárása: ez minden vízvezeték-rendszerrel kapcsolatos feladat elvégzésénél erősen ajánlott. Ezután szét kell szerelni a meglévő csapot, kicsavarni minden tömlőt és fémcsövet, ami belecsatlakozik. A csapcserénél mindig helyezzünk egy edényt a csap alá, így az abból kifolyó víz nem áztatja el a bútort vagy a helyiséget. Ha eltávolítottuk a rögzítő csavart, már el is tehetjük a régi csapot, helyet csinálva az újnak. Itt jön egy kis szakma: az új eszköz aljára, a horonyba be kell illeszteni az O-gyűrűt, majd használni a további csavarokat és rögzítő elemeket, amelyeket a csaphoz adtak. Ha ez megvan, a kezdéskor leszerelt tömlőket és fémcsöveket visszatesszük, majd mindenre ráhúzunk a csavarkulccsal. Ha nem hibáztunk, minden hibátlanul működik, ha valamit elrontottunk, kezdjük elölről a feladatot, vagy hívjuk mégis a szakembert.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop