Kortárs parketták valódi fából

A kortárs melegburkolatok egyre szélesebb kínálatában többféle anyaggal, felülettel, megmunkálással találkozhatunk – ám a valódi faparketta mégis ritkábban kerül szóba. Pedig a valódi fához semmi sem fogható. Szépsége a természet meleg hangulatát varázsolja otthonunkba, sokoldalúságának köszönhetően pedig valamennyi lakberendezési stílushoz tökéletesen illik – rusztikustól a klasszikuson át a modern, minimál enteriőrökig –, a kortárs, valódi faparketták palettája ugyanis rendkívül széles.

Fotó: Kährs

A fa számos előnye vitathatatlan: a száz százalékban természetes, gyönyörű, valódi fából készült készparketták stabil, mérettartó tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezt a stabilitást a faparketta két – illetve háromféle, egymáshoz préselt rétegének köszönheti, amelyeket egymásra merőleges szálrendezéssel illesztenek egymásra.

Fotó: Kährs

A valódi fa örökérvényű és értékálló

A valódi fából készült parketták értékállósága, fenntarthatósága miatt is kerülnek újra előtérbe napjainkban is, hiszen nagy előnyük, hogy még ha le is ragasztjuk az aljzathoz, többször felújíthatók: akár 30 éven át szép, minőségi padlóburkolatot kapunk általuk, hiszen a valódi fa, a természet szépsége sosem megy ki a divatból.

Fotó: Kährs

Milyen életterekbe ajánljuk a gyönyörű, valódi faparkettát?

Az élő faparketta anyaga teljes egészében fa, semmi mű dolog nincs benne, semmi potenciális allergént nem termel, ezért egészséges. Kifejezetten ajánljuk impozáns nappali terekbe, ahol a legtöbbet tartózkodunk.

Fotó: BerryAlloc

A hálószobába szintén tökéletes választás a fa az egészséges anyagnak köszönhetően, hiszen egyrészt teljesen természetes anyag, ezért tiszta és egészséges légteret biztosít a pihenésünkhöz, másrészt ideális választásnak bizonyul meleg érzete, kellemes lépéskomfortja miatt is.

Fotó: BerryAlloc

És a hátrányok?

Természetesen, mint minden választásnak, az előnyei mellet vannak hátrányai is – mérlegelni, dönteni pedig csak mi magunk tudunk. Az élő anyag borsos árán túl, amit hátrányként szoktunk megemlíteni, az, hogy bizony a faparketta nem vízálló. Emiatt konyhába, étkezőbe, fürdőhelyiségbe nem javasoljuk, noha a mai kortárs modelleket speciális felületkezeléssel már egyre jobban felkészítik a vízzel, vagy legalábbis a párával szembeni ellenállásra, sőt, már több olyat is találunk, amelyeket padlófűtés fölé is tudunk burkolni.

Fotó: BerryAlloc

Apropó, burkolás…

Korábban szintén nagy hátrányuk volt a valódi fából készült parkettáknak a nehéz, bonyolult, kizárólag parkettás szakember számára megoldható burkolás, parkettázás művelete. Ezzel szemben az újgenerációs típusok már a laminált padlókhoz hasonlóan jóval egyszerűbb, klick-rendszeres megoldással gyorsabban és kényelmesebben lerakhatók, és mivel általában“úsztatva” kerül az aljzatra a parketta, vagyis nincs hozzáragasztva a felülethez, így egy esetleges sérülés esetén is könnyen cserélhető egy-egy panel.
Más melegburkolatokhoz képest szintén óriási előnye a faparkettának, hogy a lerakás után azonnal használatba vehető! Nincs száradási idő, hiszen nincs ragasztva a parketta alja, a többrétegű megoldásnak köszönhetően pedig egy azonnal használható, gyönyörű, ergonomikus és értékálló felületet kapunk.

Mely gyártóknál találunk kortárs, innovatív valódi fa parkettákkal?

Számos gyártó közül például a Kährs termékei magas minőséget képviselnek, nagyon értékes, különleges, egyedileg, kézzel megmunkált parkettáit fenyőfa hordozón gyártja.

Fotó: Kährs

A francia gyártmányú, szintén nagyon értékes és sokoldalú Berry Alloc faparkettákat HDF-hordozóra applikálva készítik, a termékek hosszanti fózolással és különböző réteg-vastagságokkal kaphatók: 2,5 mm, illetve 3 mm változatokban rendelhetők, sőt, a legújabb, chevron és halszálka mintás változatokból akár már 4 mm-es tömörfa rétegű padlókat is találunk.

Fotó: BerryAlloc

És hová fordulhatunk, ha szeretnénk közelebbről is megismerni, avagy megrendelni őket?

Nyilván mindenkit érdeklő kérdés, hogy ha rabul ejtettek bennünket a képeken is látott, gyönyörű, értékálló, természetes faparketták, hol tekinthetjük meg, illetve vásárolhatjuk meg személyesen is?
Mivel a választék óriási, érdemes előzetesen némi inspirációt gyűjteni a típusokról, árnyalatokról, lerakási módozatokról, eldönteni, melyek állnak közel hozzánk a leginkább, és már egyfajta elképzeléssel érkezni az Art-Wood Stúdió bemutatótermébe, ahol a sokszínű kínálatból, számtalan árnyalatú, felületű, és anyagú padló típus közül válogathatunk és rendelhetünk.
Természetesen nem csak faparketták közül válogathatunk, napjaink valamennyi kortárs, innovatív melegburkolata megtalálható itt, így találunk otthonunk bármelyik helyiségébe valót, választásunkat pedig a stúdió hozzáértő, szakavatott és készséges munkatársai készséggel segítik.

www.artwoodstudio.hu


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop