Marokkó csodálatos, végletekkel teli ország: északon zöld hegységekkel, középen sziklákkal, az óceán mellett gyönyörű tengerpartokkal, délen forró sivataggal. Jellegzetes ízvilágát fűszereinek (római kömény, kurkuma, sáfrány, gyömbér), aromás virágaiból készült vizeinek (rózsavíz, narancsvirágvíz) köszönheti. Marokkó tavasszal a legszebb, amikor virágba borul az ország. Idézzük meg hangulatát a konyhában!
Tagine zöldségekkel gazdagon
A tagine marokkó egyik jellegzetes, nemzeti étele. Nevét az agyag edényről kapta, amelyben készítik: a tűz fölé helyezik, és szép lassan megpárolják benne az ételt. Olyan, mint a nálunk ismert római tál. A tagine edény nagyon jellegzetes formájú: a tető rész kúpszerű, hogy a levegő keringhessen benne. Marokkóban a konyha elengedhetetlen kelléke. Az edény hiányában az ételek lábasban is elkészíthetők főzőlapon vagy római tálban a sütőben.
A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra és egy kevés olívaolajon süssük üvegesre. Adjuk hozzá a fűszereket, majd a megtisztított, meghámozott, feldarabolt zöldségeket (petrezselyemgyökér, répa karikázva, hámozott paradicsom kockázva, okra szeletelve, zöldbab négy részre vágva, burgonya kockázva). Öntsük fel egy pohár vízzel, sózzuk meg, és lefedve hagyjuk párolódni legalább egy órán keresztül. Ha szükséges, pótoljuk a folyadékot és ízesítsük, és nagyobb hőfokon rotyogtassuk még 20 percig, hogy besűrűsödjön. Aki szereti a csípős ételt, ízesítheti chilivel. Kenyérrel tálalva a legjobb, de megfelelő és autentikus köret a kuszkusz is. Ehhez egy csésze instant kuszkuszt öntsünk le forró zöldségalaplével, és 10 percig hagyjuk lefedve párolódni.
Hozzávalók: * 2 fej hagyma * 3 gerezd fokhagyma * 1/2 teáskanál őrölt pirospaprika * 2-3 teáskanál őrölt római kömény * 1 teáskanál őrölt kurkuma * 1 teáskanál őrölt gyömbér * 2 nagyobb sárgarépa * 2 nagyobb petrezselyemgyökér * 4 hámozott paradicsom * 10-12 okra (kihagyható) * 2 marék zöldbab * 1 konzerv csicseriborsó * 10-12 szem fekete olajbogyó * 2 nagyobb burgonya * 1 chili paprika (elhagyható) * olívaolaj * só
Citromos, olívás csirkecomb
A hagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra, és szórjuk a római tálba. A fűszereket, kivéve a sáfrányt, keverjük össze két evőkanál olívaolajjal. A combokat sózzuk meg, dörzsöljük be a fűszeres krémmel, és tegyük a hagymaágyra. A sáfrányt dobjuk bele egy deciliter forró vízbe 5 percre, majd öntsük nyakon vele a combokat. Fedjük le a római tálat, tegyük sütőbe, állítsuk a hőfokot 160 Celsius-fokra, és 2 órán keresztül süssük a húst. Ezt követően vegyük le a tál tetejét, adjuk hozzá az olajbogyókat, és pirítsuk 20 percig. Ha elkészült, vágjuk kockákra a sózott citrom héját, és szórjuk a hús tetejére. Sült krumplival, rizzsel, kuszkusszal, kenyérrel tálalva a legjobb.
Hozzávalók: * 4 csirkecomb * 4 ek olajbogyó * 1 fej vöröshagyma * 2 tk római kömény * 1 tk őrölt paprika és kurkuma * 1 csipet valódi sáfrány * sózott citrom * olívaolaj * só
Paradicsomos kefta tagine
A paradicsomot és a hagymát daraboljuk apró kockákra, tegyük a tagine tálba, adjuk hozzá a fűszereket, sózzuk, és lefedve főzzük 20 percig. A darált húst sózzuk meg, és formáljuk belőlük golyókat. Amikor a paradicsom megfőtt, adjuk hozzá a húsgolyókat, és főzzük lefedve 30 percig. Ha túl sok levet enged a hús, akkor 10 percig főzzük fedő nélkül. A lényeg, hogy a paradicsomos szaft sűrű legyen. Üssük fel a tojásokat egymás után, a sárgájuk kerüljön az ételbe. Néhány percig főzzük csak, hogy a tojás belseje lágy maradjon.
Hozzávalók: * 500 g darált marhahús * 1/2 fej vöröshagyma * zöldfűszerek * só * 500 g paradicsom (akár konzerv) * 1 fej lilahagyma * 2 teáskanál őrölt római kömény * 1/2 teáskanál őrölt paprika és őrölt szárított gyömbér * 3-4 tojássárga
Harira, csicseriborsóleves
Ez a leves kapható a leggyakrabban az utcai árusoknál. Általában mozgó bódékban árulják a forró harirát. Van húsos változata is, de a húsmentes is nagyon finom.
A hagymát pucoljuk meg, aprítsuk fel, olívaolajon süssük üvegesre, majd adjuk hozzá a meghámozott, felkarikázott répát, felkockázott paradicsomot, a lencsét, a bulgurt, a fűszereket, a csicseriborsót. Öntsük fel hús vagy zöldséglevessel, és ha kell, sózzuk meg. Fedő alatt, alacsony hőfokon főzzük a levest 1-2 órán keresztül.
Hozzávalók: * 1 fej vöröshagyma * 2 sárgarépa * 2 marék lencse * 1 marék bulgur vagy rizs * 5 hámozott paradicsom vagy egy konzerv paradicsom * 2 konzerv csicseriborsó * 3 teáskanál római kömény * 1 teáskanál kurkuma * 1 teáskanál gyömbérpor * csipet fahéj * só * 1-2 liter húsleves vagy zöldségalaplé
Marokkói palacsinta
Keverjük össze robotgéppel a hozzávalókat. Akkor jó a tészta, ha olyan, mint a sűrű tejszín. Hagyjuk állni egy órán keresztül. Forró serpenyőbe öntsünk egy szedőkanállal, és süssük meg az egyik oldalát. Minél vékonyabb a tészta, annál jobban érvényesülnek a lyukacskái. A forró palacsintát mézzel és olvasztott vajjal tálaljuk.
Hozzávalók: * 300 g őrölt búzadara * 200 g finomliszt * 20 g élesztő * 2-3 pohár víz * 2 teáskanál sütőpor * csipet só * csipet cukor * 4 evőkanál olaj * 2 tojás * 500 ml tej * méz * vaj
Hozzászólások