Már levegőt se vegyünk gépek nélkül?

A lakások gépi szellőztetése lehetővé teszi a friss levegő beáramlását, a használt levegő elvezetését, miközben minimalizálja a hőveszteséget. Ez a technológia számos előnnyel járhat, az alábbiakban sorra vesszük ezeket.

Életünket már teljesen körbeveszik a gépek, ezért miért is ne nyithatnánk ki az ablakot, és engedhetnénk be friss levegőt? Miért kell újabb és újabb gépeket beépíteni? Bezzeg nagyszüleink képesek voltak odasétálni az ablakhoz, elfordítani a kilincset… Ez így igaz, de a gépeket nem a lustaság miatt kényszerülünk még a szellőztetésre is beépíteni, hanem mert azt szeretnénk, hogy a fenntarthatatlan, energiazabáló életmódunkkal ne tegyük tönkre a Földet, élhető maradjon az unokáink számára is. Lássuk, hogyan is jutottunk ide a szüleink korában annyira természetes ablaknyitástól.

Miért született a gépi szellőztetés?

Gyakorlatilag minden a technika fejlődésén és az egyre fokozódó energiatakarékosságon múlik. Akár csak ötven évet nézünk vissza, a lakások és különösen a nyílászárók műszaki megoldásai sokat változtak. Az ingatlanok hővesztesége két részből adódik össze: az egyik a falakon, tetőn, padlón keresztül kiáramló hő, a másik – gyakran ezeknél jelentősebb tétel – az ablakok, ajtók résein kiáramló levegő hőtartalma, hiszen a lakásból kikerülő helyébe külső hideg levegő áramlik, amelyet fel kell melegíteni. A régi, hagyományos fa ablakokon szigetelés nélkül áramlott ki-be a levegő, ezért a takarékosság ezeket az ablakokat reformálta meg először. A gyártók fokozott légzárású, gumitömítéses ablakokat kezdtek el gyártani, amely megoldások hihetetlen változást hoztak a lakások fűtési hőigényének csökkentésében: legtöbb esetben felére esett vissza a fűtési igény és ezzel együtt a fűtésszámla összege is.

A mind jobb és jobb légzárás azonban új problémát hozott magával.: a légmozgás megszüntetésével a lakások belső páratartalma megnövekedett, a magas nedvességtartalom miatt pedig a hideg sarkokban, a szekrények mögött megjelent a mindenki által rettegett penész. Az ablakgyártók gyorsan reagáltak az új kihívásra, és a nyílászárókba beépítettek szabályozott működésű légbevezető nyílásokat, amelyek páraérzékelővel felszerelve akkor nyitottak rést az ablakon, amikor a nedvesség túl magas szintre jutott a lakásban. Ez a megoldás szabályozott módon ugyan, de tulajdonképpen elrontotta az ablakok légzárását, emiatt pedig a fűtési költségek további csökkentése irányában ez is csak egy állomásnak, és semmiképpen sem végleges megoldásnak volt tekinthető.

A jó mérnöki megoldás ma már rendelkezésre áll. A levegő áramolhat ki és be, míg az energiatartalma bennmarad a lakásban. Erre alkalmasak a mind hatékonyabbá váló, innovatív, csendes lakásszellőztető gépek. A berendezés úgy működik, hogy a lakás helyiségeiből elszívott, elhasznált, meleg, párás levegő egy csővezetéken keresztül áramlik ki a szabadba, a gép másik csövén pedig áramlik be a külső friss, hideg levegő. A trükk abban rejlik, hogy egy különleges egységen keresztül vezetik át mind a két légmennyiséget, a gépen belüli hővisszanyerő pedig képes az elszívott meleg levegő hőtartalmával előmelegíteni a külső hideget. Mire a friss levegő a szobákban befúvásra kerül, szinte már teljesen felmelegítve jut a falak közé. A gépnek nincs külön fűtési igénye, elektromos energiára is csak a levegő mozgatására szolgáló két apró ventilátornak van szüksége.

Megújuló és még egészséges is!

Mint már írtuk, egy központi gép végzi a levegő mozgatását. A szellőztetőgépbe beépített komoly légszűrő hatására a bevezetett levegő nemcsak friss, de tiszta is. Annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb csövet kelljen beépíteni, a szobákba csak a befúvásra szánt előmelegített friss levegőt vezetik be, az elvezetésre szánt elhasznált levegőt a párás helyiségekből, fürdőszobából, konyhából szívják el. A szobákból az elhasznált levegő a belső ajtók résein keresztül áramlik át a lakáson, ezzel gyakorlatilag a lakószobák túlnyomásosak lesznek, míg a szagokkal terhelt vizes helyiségek depressziósak. A túlnyomásos emberi tartózkodásra tervezett helyiségekben a bevezetett friss levegő kiszorítja a szűretlen levegőt, nagymértékben csökkenti a pollenek és lebegő por mennyiségét, ugyanakkor a vizes helyiségekből az elszívás nem engedi az ajtókon keresztül a lakásba kijutni a párát és a kellemetlen szagokat. A központi hővisszanyerős szellőztetéssel akár teljesen elfelejthetjük a szellőztetést, amellett, hogy komfortos, friss, energiatakarékos, tiszta, egészséges környezetet teremtünk a lakásban.

Hűtés a szellőztetéssel

A lakásszellőztető rendszerek alkalmasak lehetnek az épület nyári hőmérsékletének csökkentésére is. A szabályzott automatikus működés sok extra funkciót rejt magában. Például ha nyári napokon éjszaka hűvös van kint, a berendezés képes ezt érzékelni, és a lakásba ilyenkor több levegőt szállít, hogy csökkentse a belső hőmérsékletet. A nappali szellőztetés is segít a lakás hőmérsékletének kordában tartásában, hiszen a hővisszanyerős szellőzés nyáron is működőképes: ilyenkor a belső hűvösebb levegővel hűti le a kánikulában kintről beszívott akár 30 fok fölötti külső levegőt. Fontos azonban megjegyezni, hogy a hővisszanyerős rendszerek alapvetően nem hűtőrendszerek, csak korlátozott hatékonysággal képesek csökkenteni a lakás hőmérsékletét a forróságban, a legtöbb esetben szükség van valamilyen gépi hűtésre, például légkondicionáló alkalmazására is.

Beszerelés, karbantartás

A lakásszellőztető rendszerek sok, viszonylag nagyméretű csővezetéket tartalmaznak, beépítésük alapvetően új építésű épületekben oldható meg egyszerűen. Több gyártó úgy alakítja ki a rendszerét, hogy a csővezetékek a födémekbe kerülnek a ház szerkezetépítésekor, elősegítve, hogy láthatatlan legyen a rendszer. Egy utólagos telepítés vagy felújítás során mindez nyilvánvalóan nehezen valósítható meg. A karbantartásról is fontos szót ejteni, hiszen a csövek nehezen hozzáférhető helyre kerülnek. Amennyiben nem gondoskodunk a rendszeres karbantartásról, a szűrők cseréjéről, úgy a csövek elpiszkolódhatnak, és utána már nagyon nehéz a szennyeződésektől megtisztítani. A rendszer jó működése, a tiszta levegőjű lakás hosszútávú biztosítsa érdekében elengedhetetlenül fontos a rendszeres, alapos karbantartás elvégeztetése. Rendszeresen ellenőrizni és tisztítani kell a hővisszanyerő egységet és a légcsatornákat, hogy megőrizzék a hatékonyságukat és a levegőminőséget. A szűrő tisztításra és cseréjére a gép kijelzője figyelmeztet, amely a tulajdonos feladata, elmulasztása a garancia elvesztésével jár.


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop