Lomhák és esetlenek –

A teknősök hüllők, miként a csúszómászó állatok is azok. Népszerűségben bizonyára az első helyen végeznének, hiszen meghatóan kedvesek: lomhák, esetlenek, és a legtöbbje jámbor. Hazánkban legalább 10-15 ezer ember foglalkozik velük, és ez a szám nyilvánvalóan emelkedik. Rohanó világunkban a minimálisra csökkent emberi kapcsolatok mellett a fáradt embernek is szüksége van egy kis – saját – természetre, amit akár egy ékszerteknős is megszemélyesíthet. A teknősök 200 millió évvel ezelőtt bukkantak fel Földünkön, és az évmilliók során megőrizték legfőbb vonásaikat. A többi hüllőhöz hasonlóan testhőmérsékletüket a külső környezet hőmérsékleti viszonyai befolyásolják, ezért a számukra kedvezőtlen meleg vagy hideg időszakot pihenéssel töltik. Tojásokkal szaporodnak, és utódaikat nem gondozzák.

 

 

A teknősök a lakásban terráriumokban élnek. Mielőtt beszerezzük a teknőst, gondoskodni kell leendő lakóhelyükről. Ha szárazföldi teknősre (pl. görögteknős) esett a választásunk, részére terráriumot kell biztosítani, ezzel szemben a legnépszerűbb ékszerteknősöknek akvaterráriumot (fürdővízzel ellátott terrárium) kell berendezni.

 

A teknős akkor érzi igazán jól magát, ha a rendelkezésére álló terület elég nagy.

 

A német állatvédelmi törvény például egy 15 cm páncélhosszúságú görögteknős részére minimum 120×60 cm-es terráriumot ír elő.

 

Vásárlási tanácsok

Csak egészséges állatot szabad megvenni. De milyen is az egészséges teknős – Ha kézbe vesszük, akkor nehéznek érezzük, páncélja kőkemény. A szeme fényes, az orrából nem folyik váladék, és a molesztálást nem tűri tétlenül. Menekül, fújtat, esetleg bepisil, az aligátorteknős akár harapós is lehet.
Csak azt az állatot szabad megvenni, amelyik biztos, hogy eszik. A lelkiismeretes kereskedők büszkén hencegnek azzal, hogy az ő teknőseik milyen falánkak.
Mit egyen a teknős?

Általánosságban elmondható, hogy a szárazföldi teknősök fő tápláléka növényi eredetű, az ő részükre saláta, káposzta, kígyóuborka, sárgarépa és alma. Nyáron
a dinnye nagyon kedvelt és viszonylag olcsó eledel. A zöldségféléket mindig meg kell mosni, öblítés után megszárítani.
A gyümölcsöket darabolva, a répát reszelve jó adni. Az élelmet rendszeresen be kell szórni kifőzött, összetört tojáshéjjal, vagy mesterséges mészpótló csodaszerekkel.
A vízi teknősök takarmányozása kis hallal, egérrel, csigákkal és férgekkel valósítható meg. Kezdetben mindennap, később hetente 1-2 alkalommal elegendő megetetni őket, az ivóvizüket rendszeresen cserélni kell.
Egészségvédelem

Az egészség megőrzésének az alapja a kiegyensúlyozott étkeztetés és a higiénikus tartás. Az akvaterrárium vizét rendszeresen cserélni kell (szemgyulladást okozhat a hideg fürdővíz), a terráriumból az ürüléket, az ételmaradékot el kell távolítani.
A teknősök leggyakoribb betegségei: a szalmonellás fertőzés okozta hasmenés, a belső paraziták és a külső élősködők, a kiszáradás, a tüdőgyulladás és az A-vitamin hiánya, illetve a páncélpuhulással járó kalcium és D-vitamin hiánya. Ha bármilyen rendellenességet észlelünk kedvencünknél, azonnal különítsük el, és forduljunk állatorvoshoz.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop