Kiskerti állatfarm

A családi ház kertjéhez szinte kötelezően hozzátartoznak az állatok: a kedvtelésből tartott házikedvencek, a haszonállatok, vagy a kertben élő hasznos és haszontalan, sőt, kártevő állatok. A kert sokkal élettelibb lesz tőlük, ugyanakkor néha megnehezítik rendben tartását. Már a kert tervezésekor figyelembe kell venni, milyen háziállatot is szeretnénk tartani, hogy a megfelelő körülményekről gondoskodni tudjunk, hasznos továbbá az önkormányzat helyi állattartást szabályozó rendeleteit is tanulmányozni.

 

 

Ember és állat békés, kellemes, mindkét fél számára megelégedést nyújtó együttéléséhez sok figyelemre, átgondolt tervezésre, munkára és alkalmazkodásra van szükség.?vagy kutya – Némi igazságot tartalmaz a szólás, hiszen nem könnyű, de azért nem is lehetetlen a kettőt összehangolni. Főleg az első időben, amikor a házhoz kerül, akkor igényel nagyobb törődést a kiskutya. Többször pórázon vezessük körbe leendő birodalmának határain, a kert számára is használható részén. Már az első pillanattól kezdve finoman, de határozottan tartsuk vissza – ismételgetve, hogy – nem” -, ha nem a kívánt helyre akar menni. A legtöbb kutya meglepően gyorsan megtanulja e korlátokat, persze időről időre meg is próbálja átlépni. Ilyenkor se üssük meg a kiskutyát, elegendő figyelmeztetés egy összetekert újsággal csak suhintani.A kutya házőrző feladához elengedhetetlen, hogy naponta többször is őrjáratot tartson a kerítés mentén. Hogy az ottlévő növényzetből maradjon is valami, célszerű a sövényt a kerítésvonaltól kissé beljebb, a kutya méretétől függően 1-1,2 méterre telepíteni. Kankutya esetén jobb, ha lemondunk az oszlopos örökzöldekből, tujafélékből ültetett sövényről. Ügyes tervezési trükkel azonban megóvhatók az örökzöldek is, bár ez inkább csak csoportos, foltszerű telepítésnél használható: ültessünk az örökzöldek köré szúrós talajtakaró cserjéket, amelyek távol tartják a kutyát.

 

 

Házlakó

 

A kert tervezésekor arra is figyeljünk, hogy szükség van kutyaházra, vagy a profi kutyatartóknak egy kennelre. Általában a bejárat környéke állítsuk, ahonnan a kert és a ház is jól áttekinthető, minden mozgás nyomon követhető. A kutyaház bejárata lehetőleg se északra, se délre ne nézzen: az előbbi túl hideg, az utóbbi túl napos. Néhány kutya szereti magaslatról figyelni az eseményeket, számukra ajánljuk a “lapostetős” kutyaházat. Általában nem könnyű elfogadtatni ebünkkel a neki szánt házat. Különböző fortélyok – alomrongy (a testvérek és a mamakutya szagával), finomságok behelyezése, az evő- és ivóedény ház elé helyezése – segítheti a folyamatot. A kennel (kifutó) egy részét fedettre építsük, így tartós esőzéskor se kényszerül a kennelbe zárt kutya teljes tétlenségre. Szintén fontos a napos-árnyékos részek megfelelő aránya. Legszerencsésebb, ha valamilyen lombhullató kúszó növényt (vadszőlőt, loncot, iszalagot) futtatunk a rácsra, ami szépen takar és árnyékol, télen viszont nem veszi el a napfényt, ami az állatoknak ugyanolyan fontos, mint az embernek.

 

 

Madárvadász macskák
A macskával a kertben nincs sok gond, bár néha előfordulnak bosszantó esetek. Ilyen a körömélesítő kaparás, amit előszeretettel gyakorol fiatal fákon. Sajnos ez időnként a fa pusztulását is okozhatja, de jó eszköz ellene a kéregvédő háló. Hasonlóan kellemetlen kártétel, amikor a frissen telepített zöldségpalántán sütkérezik a cicánk. Ez is védhető, ha néhány levágott gallyat fektetünk a veteményre, mert a cicát ez zavarja. Hatékonyan védekezhetünk az ágyás rendszeres öntözésével is. A legkomolyabb – és sajnos nem alaptalan vád – a macska ellen, hogy pusztítja kedvenc énekesmadarainkat. Nagy segítség a madarak számára, ha a kertbe néhány tövises, tüskés cserjét (tűztövist, borbolyát) is telepítünk, ahol biztonságosabban fészkelhetnek. A madáritatókat is a cserjéktől távol, nyílt terepen helyezzük el, hogy ne tudjon a macska egyetlen ugrással a bokrok rejtekéből lecsapni. A kert szép dísze lehet – bár még kevés magánkertben látni – a madárröpde, az úgynevezett volier. Kialakítása, anyaga a kert egyéb részeihez alkalmazkodva lehet fából, bambuszból, esetleg fémből.

Hasznos vagy szép?
Manapság jónéhány haszonállat hobbiállattá lépett elő. Sok kertben tartanak kedvtelésből baromfit, sőt, vízi szárnyasokat: kacsát, libát is. Szerencsésebb ezeket elzárva, külön kertrészben tartani, és legfeljebb csak néha-néha beengedni a díszkertbe, hiszen bármennyire is kedves a látványuk a kertben, sok gond lehet velük. A kerti tóba telepített díszrécék például komoly és gyors pusztítást visznek végbe a betelepített vízi növényekben. Azt se felejtsük, hogy legtöbbjük kitűnő repülő, tehát vagy rendszeresen kurtítjuk szárnytollaikat – ami se a madárnak, se az embernek nem túl kellemes – , vagy felülről is zárt ketrecet kell számukra kialakítani. Bármennyire szép látvány is egy kertben sétáló, farktollait kiterjesztő pávakakas, szépsége igazán csak nagy kertekben, parkokban érvényesül, átlagos méretű házikertbe tehát nem ajánlott.Újabban terjedőfélben van a törpesertések és törpekecskék hobbitartása is. A kecskékből a bakok agresszivitása miatt inkább a szelíd nőstények beszerzését javasoljuk. A juhok, szarvasmarhák speciális körülmények között érzik magukat a legjobban, ezért házikerti tartásukat ne nagyon szorgalmazzuk. Persze más a helyzet, ha legeltetésükre bőven van hely vagy más lehetőség.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop