Lépcsők a lakásban – korlátok, anyagok, rejtett világítás

Nagy öröm, ha két vagy több szintes az otthonunk, mert lehetővé teszi a funkciók (nappali, háló, dolgozószintek stb.) tökéletes különválasztását. A szintek közötti közlekedés kényelmes megoldása – lépcső, rámpa, lift –. alapvető fontosságú, ezúttal a lépcsőket vesszük górcső alá.

lepcsokalakasbankorlatok 720

A rámpa nagyon sok helyet foglal, de van, ahol ezt építenek, lifttel is már egyre több családi házban találkozni, de emellett szükség van lépcsőre is. A lépcső elhelyezése, formája, szerkezeti kialakítása, anyaghasználata, korlátmegoldása nagyon sokféle. Mielőtt belevágnánk lépcsőnk „megtervezésébe”, nézzünk utána, gondoljuk végig, kérjük ki a tervező tanácsát, és lehetőség szerint hallgassunk is rá! Mert a választott lépcső nagyon sokáig ott áll otthonunkban, ahová raktuk, és ahogyan kialakítottuk. Anyaga szerint készülhet kőből, vasbetonból, acélból, fából, üvegből, formája szerint lehet egy-, két- és háromkarú, húzott, íves, kör és csigalépcső, szerkezeti kialakítása szerint pedig lehet lebegő vagy egy-, illetve kétoldalt gyámolított, kéttámaszú lépcső.

Látványlépcső
A lépcső kerülhet a nappaliba vagy az egész ház kiemelt helyére, látványlépcsőként, de ha úgy döntünk, akár el is dughatjuk egy fal, egy ajtó mögé a lépcsőházba. A látványlépcső nagy helyet foglal el a térből, ehhez mérten megfelelő nagyságú legyen a nappali is: jusson kényelmes hely a lépcső melletti közlekedésre, legyen nagyvonalú az elhelyezése, ne szorítsuk be sehová, és figyeljünk arra is, hogy bármennyire látványlépcső, a bútorokat az emeletre fel tudjuk rajta vinni. A lépcső és a bejárat közé ne tervezzünk bútort, a közlekedő útvonalat hagyjuk szabadon. Anyaga és színe harmonizáljon a padlóburkolattal, a falak, bútorok, szövetek színeivel. Ha elrejtjük a lépcsőt (általában az előszobából indítjuk), ilyenkor anyaghasználatban pénztárcakímélőbb lehet a megoldás, de figyeljünk, hogy a kétoldalt felfalazott lépcsőházba is beférjenek a szállítandó bútorok.

Formák, szerkezetek, anyagok
Lépcsőnk formáját tekintve az egykarú lépcső a legegyszerűbb, viszont ez nem mindig elegendő egy szint áthidalásához. Többnyire az aszimmetrikus kétkarú lépcsők a megfelelőek, de persze építhetünk húzott karú, kör- vagy csigalépcsőt is, ám fontos, hogy mindegyiknél figyeljünk a megfelelő szélességre. Lépcsőnk szerkezetét is meg kell tervezni, ezt mindig bízzuk a statikusra! Azt elmondhatjuk, hogy mit kívánunk a legvégén viszontlátni: szeretnénk-e a tartószerkezetet, gerendákat, acéltartókat is látni, vagy csak a járólapokat. A leginkább pénztárcakímélő a vasbeton lépcső egy egyszerű burkolattal, ennél valamivel drágább az acéllépcső, s talán a legdrágább a fából készült.

lepcsokalakasbankorlatok 1
Anyagát tekintve a nyersbeton/látszó beton lépcső megépítésének művelete igényli a legtöbb munkát. Itt már a zsaluzásnál nagyon figyelni kell, mivel kizsaluzás után azonnal a végleges felületet látjuk (ha deszkával zsaluzunk, mindenképp gyalult deszkát használjunk, bár manapság inkább OSB lapokkal, esetleg rétegelt lemezzel vagy egyedi acélelemekkel készítik a zsaluzást). Kibetonozás, zsalubontás után is ügyeljünk a lépcső védelmére, hiszen egész építkezés alatt azon közlekednek a mesterek. Látszóbeton-lépcsőnket hagyhatjuk nyersen is, de burkolhatjuk fa- és egyéb járólapokkal is. Készíthetünk kör- vagy csigalépcsőt is, a szép íves formát ne dugjuk el a sarokba, helyezzük jól látható helyre, hiszen azért építettük ilyenre.
A falépcsők (nem a fa járólapokkal burkoltak) elkészítése nem egyszerű feladat, igen nagy hozzáértést és tapasztalatot igényel, ehhez mérten az ára is jóval magasabb, mint a betonlépcsőké. A bonyolultabb formájú falépcsők építése előtt találjunk hozzá megfelelően tágas helyet is, hiszen lakásunk dísze lesz. Házilagos kivitelezése nem javasolt, mindig bízzuk szakemberre!
Amennyiben egy egyszerűbb formájú és szerkezetű falépcső készítésébe mégis belevágunk, úgy figyeljünk arra, hogy a lépcső szerkezetének és a lépcsőfokoknak, korlátoknak megfelelően stabil alátámasztása legyen, gondoskodjunk az elkészült lépcső anyagának védelméről, fessük vagy lakkozzuk. Az építőanyag-áruházakban nagyon sokféle beltéri favédő festék kapható, kérjük ki az eladó tanácsát.
Az acél lépcsők egyszerűen, gyorsan megépíthetők, készülhet belőle körlépcső, középen vagy kétoldalt gyámolított (korláttal védett), akár még az építkezés közben is, és már a teherhordáshoz használhatjuk valamilyen ideiglenes járófelülettel. Az acél lépcsőt különösebben nem szükséges óvni, hiszen a végén úgyis lemázoljuk. Festésükre különös gondot fordítsunk, mert a a rozsdásodás, rozsdafoltok egyáltalán nem mutatósak. Általában high-tech stílusú lakásokba illenek, de ellenpontként, gondos mérlegelés után máshová is berakhatók.
Teljesen extrém módon üvegből is készíthetjük a lépcsőnket, mert minden ellenkező érzetünkkel ellentétben az üveglépcsők teljesen biztonságosak. Előtte azonban gondoljuk át jól (különösen a gyermekes családok), hogy a kicsiket mennyire zavarja majd a teljes átláthatóság miatti tériszony.

lepcsokalakasbankorlatok 2
A lépcső finom megvilágítása különösen sötétben segíti a biztonságos közlekedést. A praktikus ledeket utólag is fölszerelhetjük a lépcsőfokokra, de akár a korlát alá is tehetjük.

Korlátok, csúszásgátlás, megvilágítás
A lépcsőkorlátok úgy anyagukban, mint formájukban nagyon sokfélék lehetnek. Általában elmondható, hogy fa lépcsőköz fa korlátot, acél lépcsőhöz acél korlátot célszerű alkalmazni. A korlátok általában készülhetnek fából, acélból, üvegből és ezek kombinációjából, de lakásban a kőkorlát robosztussága miatt nem javasolt. Ha üvegkorlát mellett döntünk, a kéznyomok elkerülésére mindenképpen tegyünk rá kézfogót. A korlátok megtervezését is bízzuk szakemberre, bármilyen jónak tűnő ötleteink vannak, mert nagyon sok előírás van, amit a megvalósítás során be kell tartani (pl. korlátmagasság, elemek közötti minimális távolság stb.).
A lépcsőknél még beszélnünk kell a lépcsőfokok csúszásgátlásáról is, amit többféle módon oldhatunk meg. A kőporcelán lépcsőlapokat gyárilag csúszásgátlóval látják el, ezek lehetnek pozitívak (azaz kiállnak a lap síkjából) és lehetnek negatívak. Amennyiben nem gyári lépcsőelemet kívánunk beépíteni, nagyon sok gumibetétes fém csúszásgátló között válogathatunk. Ezeket a burkolással egy időben kell beépíteni, a gumi csíkot pedig a végén kell belehelyezni (behúzni). A kő, műkő járólapokat tükörszerűen vagy egy csíkban felérdesítik, a kőlapoknál lehet vékony bemarásokat is készíteni, amit azután műgyantával töltenek ki, biztosítva a csúszásgátlást. A falépcsőkre csúszásgátló ragasztócsíkot vagy lépcsővédő csúszásgátló szőnyeget tehetünk (beboríthatjuk az egészet is, de akkor miért csináltuk fából, és még a szőnyeg rögzítéséről is gondoskodni kell!). Lépcsőépítés előtt el kell dönteni azt is, hogy szeretnénk-e, ha az általános világításon kívül lenne külön világítása. Szinte végtelen sok variáció közül választhatunk, a hagyományostól az extrémig, ám arra vigyázzunk, hogy ez se legyen zavaróan sok, bármilyen szép is.

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop