Stílusos villa az Alpokban

A svájci St. Moritz a világ talán egyik legkeresettebb téli üdülőhelye. A nehezen megtalált jó adottságú telken a műgyűjtő angol házaspár számára itt alakított ki egy kortárs téli alpesi villát az építész, majd következett a jó nevű lakberendező, Nicky Dobree.

stilusosvillaazalpokban 720

Saint-Moritz évtizedek óta a világ síparadicsoma, Alfred Hitchcock, Brigitte Bardot, Greta Garbo, Liz Taylor és a Kennedy család is rendszeresen járt erre. De a divatos ötcsillagos státusz ellenére a hely megőrizte eredeti bájának nagy részét, centrumában egy álmos kis faluval. Felső-Engadine völgyében hagyományos, vastag kőfalú, apró, csúcsos ablakos, sgraffito homlokzatú házak állnak, összetéveszthetetlen jelleget kölcsönözve a helynek, kitűnően illeszkedve a világhírességek téli bungalóihoz. Manapság az emberek a világ minden tájáról jönnek ide élvezni a napfényt, a luxust és a jó levegőt, amely olyan frissítő, akárha az egekben járnánk. A legenda szerint 1864 őszén az egyik St. Moritz-i faház tulajdonosa, Johanes Badrutt merész fogadalmat tett: megígérte a helyet akkor még csak tavasztól őszig használó nyári vendégeknek, hogy a következő szezontól már télen is élvezhetik szállodájában az enyhe napsütést kabát nélkül, egy szál ingben. Ellenkező esetben megtéríti számukra az utazási költségeket. Barátai karácsonykor vissza is tértek Felső-Engadine-be, ahol egészen húsvétig maradtak, majd szép barnán, kipihenten tértek haza Angliába. Ők voltak az Alpok első téli turistái, így született meg a téli szezon a svájci St Moritz-ban. A lakberendezőnek, Nicky Dobree-nak tehát ebben az elit környezetben kellett nagyot alkotnia, hogy stílussal és megfelelő modernséggel alakítsa ki a reá bízott téli faházat.
Mivel a világ egyik legkeresettebb téli üdülőhelye ez, a tulajdonosoknak nem volt könnyű ingatlant találni. Az építész eredeti koncepciója olyan ultramodern és minimalista tervezés volt, nem követve sem a helyi építészeti stílust, sem ügyfelei eredeti elképzeléseit, végül mégis elnyerte tetszésüket. A belsőépítész, Nicky Dobree számára pedig az volt a kihívás, hogy a faházat minél több melegséggel töltse meg, egyéniséget és helyi jelleget adva az enteriőrnek, erősen kortárs dominanciával. „A hatalmas, nyitott terű nappaliból a Silvaplana-tóra nyíló lenyűgöző kilátásból sokat inspirálódtam: csillogó tó, sűrű zöld erdő, a túloldalon hófödte hegyek…” – mondja Nicky. Tehetséges helyi kézművesek seregeit bevonva, a legfinomabb természetes anyagokat – fa, kő, bőr, réz és üveg – használta fel a dizájn enteriőrökhöz, majd intelligens világítással, okos megoldásokkal mindezeket az alapanyagokat életre is keltette. A társaságkedvelő megbízónak nagy családja van, ezért a vendégek kényelmét, kikapcsolódását szolgáló környezet megteremtése alapvető elvárás volt, amelynek Nicky magas szinten eleget is tett.

  

A luxusvillák, -szállodák tervezésére specializálódott belsőépítész nem kevésbé ambíciózus tervezői mottója szerint otthonaink befolyásolják hangulatunkat, és környezetünk megváltoztatásával életünket is megváltoztathatjuk.

stilusosvillaazalpokban portre

Nicky Dobree
www.nickydobree.com


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop