Lehetséges hőszigetelési módok

A megfelelő hőszigetelés elsődleges célja a lehető legjobb energiahatékonyság és ezáltal a minél alacsonyabb villanyszámla elérése, de nemcsak pénzt takaríthatunk meg, ingatlanunk értékét is növeli, és a környezetet is védjük a kevesebb szén-dioxid kibocsátással. Mik a legfontosabb tudnivalók a témáról?


Beltéri hőszigetelés
A beltéri hőszigetelés alatt azonban elsősorban az üveggyapot, a kőzetgyapot vagy az ytong multiport használatát értjük. Bár nem tekinthető a leghatékonyabb módszernek, mégis vannak olyan helyzetek, amikor nincs más lehetőségünk, mint a belső hőszigetelés: nagyobb lakóközösségű, esetleg műemléki védelem alatt álló épületek vagy panelházak esetén sokszor csak ez áll a rendelkezésünkre. Nagyon fontos, hogy minden esetben szakember végezze a munkálatokat, ugyanis az esetleges pára vagy nedvesség keletkezése könnyen penészedéshez is vezethet. Ezen túlmenően nagyon fontos a megfelelő nyílászárók használata is, hiszen a megfelelő hőszigetelő hatás nélküli, rosszul záró ablakok miatt rengeteg hőt veszíthetünk.

Homlokzati hőszigetelés
A legnagyobb hőveszteséget jellemzően a nem megfelelően szigetelt homlokzat jelenti. Jó hír, hogy a homlokzat szigetelése szinte bármikor, utólag is megfelelően elvégezhető, amellyel akár 60–70 százalékos javulást érhetünk el a hőhatékonyság terén. Homlokzati hőszigetelés esetén a különböző polisztirol anyagok vagy a kőzetgyapot is alkalmas megoldás lehet.

Lábazati hőszigetelés
A lábazat sem kevésbé elhanyagolható a legjobb hőhatékonyság elérése érdekében. A hideg és meleg felületek találkozásánál hőhíd képződhet, amely jelentős hőveszteséget képes okozni, nem beszélve a lecsapódás következtében kialakuló esetleges penészedésről. Ekkor is szóba jöhetnek például az XPS polisztirol lapok. Ugyanakkor fontos, hogy a lábazat és a homlokzat hőszigetelő tulajdonsága azonos legyen a hőhidak kialakulásának elkerülése miatt.

Mielőtt hőszigetelésre adjuk a fejünket, jól át kell gondolni, hogy milyen megoldásokat alkalmazzunk, és minden esetben érdemes szakértő véleményt, segítséget kérni. Az Építőanyag.hu webáruház szakértői segítenek a választásban, egyúttal hatalmas kínálattal várják az építkezőket.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop