Lakáseladási útmutató

Lakást eladni és vásárolni hosszadalmas, fáradtságos menet, és ez még a keresleti piacra is igaz, amikor relatíve sokan akarnak lakást vásárolni a kínálathoz képes. Nem árt a kellő alapossággal és türelemmel hozzáfogni az eladáshoz, hogy minél hamarabb sikeresen nyélbe üthessük az üzletet. Az sem utolsó szempont, hogy minimalizáljuk annak az esélyét, hogy valami félremegy, és kellemetlen, költséges meglepetésben lesz részünk. Mire érdemes tehát figyelni?

1. Az ingatlan árának recionális meghatározása
Ez talán az egyik legnehezebb lépés. Egy ingatlan értékét forintra pontosan nagyon nehéz meghatározni, mivel nem tudjuk, hogy a potenciális vevőnek mennyit ér meg az adott ingatlan. A nagy ingatlanközvetítő cégek ezt egy összehasonlító piaci elemzéssel végzik, amelyben a korábbi tranzakciók adataiból indulnak ki.

Ha ingatlanos mellett döntünk, ő segít a megfelelő eladási ár meghatározásában. Ha az eladást saját kézben tartjuk, akkor ismerősökre és az ingatlanos honlapon végzett tájékozódásra hagyatkozhatunk. Ez esetben egy megfelelő irányár megtalálása a legfontosabb, amivel elegendő potenciális vevőt vonzunk be, akikkel aztán a későbbi alkufolyamatban felfelé és lefelé is el lehet mozdulni az aktuális helyzet függvényében. Ugyanis az alatt a pár hét -hónap alatt, amíg vevőt keresünk, sok dolog történhet a piacon (ezt az elmúlt hónapok eseményei is alátámasztják), amit érdemes lekövetnünk, ha nem akarunk bukni az ügyleten.

2. Figyeljünk a részletekre!
Tegyük fel, hogy megvan már az irányár, a következő lépés a hirdetés létrehozása és az érdeklődők bevonzása. Nagyon nem mindegy, milyen benyomást teszünk a vevőre, mind mi magunk, mind a lakásunk. Az alap paraméterek nyilván adottak, de sok dologból előnyt tudunk kovácsolni.

Érdemes nagyon alaposan felkészülni a lakásfotózásra, és jó minőségű kamerával dolgozni. Rakjunk alaposan rendet (előszobai fogason lógó ruhák eltüntetése, konyhai pult lepakolása, hálószobai ágy leterítése, ne legyen túl sok holmi a képeken, a személyes tárgyak jó részét pakoljuk el (így sokkal könnyebben tud egy ismeretlen is viszonyulni a helyiséghez, mintha családi fotóinkkal lenne tele minden). Tegyünk virágcsokrot a vázába, tisztítsuk meg a nagyon régóta nem takarított ablakokat, ettől sokkal világosabb lesz a lakás, és várjuk ki a legmegfelelőbb megvilágítási viszonyokat, hogy szép fotók készüljenek.

Ugyanez vonatkozik a lakás személyes bemutatásakor is, csak még hatványozottabban. Öltözzünk fel szépen a vevők fogadásakor, egy jó megjelenésű, készséges, minden kérdésre könnyedén válaszoló eladó sokszor a vásárlás felé tudja billenteni a mérleg nyelvét bizonytalan esetekben. Fontos, hogy ne legyen ételszag a lakásban, de egy finom süteményillat akár csodára is képes.

3. Ne feledkezzünk meg az energetikai tanúsítványról sem!
Mi is ez a sokat emlegetett energetika tanúsítvány? Ez a zöldkártyának is nevezett dokumentum egy okirat, amely az épület energiahatékonyságáról ad tájékoztatást. Egy csaknem 15 éves szabályozás, az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008 (VI.30.) kormányrendelet előírja, milyen esetekben kötelező elkészítettni:

 • új épület építésekor (adásvételhez, használatbavételi engedélyhez)
 • ingatlan értékesítésekor
 • egy éven túli ingatlan bérbeadás esetén
 • 50 négyzetméternél kisebb alapterületű teljesen különálló lakáshoz
 • energetikai pályázatokon való induláshoz

Magyarán, ha el akarjuk adni a lakásunkat, mindenképp rendelkezni kell ezzel a dokumentummal.

Az energetikai tanúsítvány három részből áll, az összesítő lapból, a kalkulációból és a javaslatok részből. Az összesítő lapon az ingatlan legfontosabb adatai, energetikai eredményei szerepelnek a tanúsítványt készítő szakember adataival egyetemben. A kalkuláció a kapott energiahatékonysági értékek kiszámolásához alkalmazott adatokat, számításokat tartalmazza. A javaslatok részben pedig a potenciális fejlesztések, energiahatékonysági előrelépések vannak kifejtve, azaz, hogy mit lenne még érdemes megcsinálni az ingatlanon.

Hiteles energetikai tanúsítvány (HET) minta

Ki jogosult energetikai tanúsítvány elkészítésére?
Az energetikai besorolást kategóriába soroló energetikai tanúsítványt azok a Magyar Építész Kamaránál (MÉK), illetve a Magyar Mérnöki Kamaránál (MMK) bejegyzett mérnökök készíthetik el, akik letették energetikai tanúsításra jogosító vizsgát. Ezeket a szakembereket, cégeket könnyen megtalálhatod az interneten. Az energetikai tanúsítvány elkészíttetését akár az interneten keresztül is intézheted, amennyiben eleve rendelkezel a szükséges dokumentumokkal, vagy már bekérted őket az illetékes hivataloktól. Több szolgáltató felajánlja ezt a lehetőséget, ilyen az Etanus csapata is (www.etanus.hu), akik villámgyors ügyintézésüknek hála a tanúsítványt akár még aznap is el tudják készíteni!

Képek forrása: Etanus, Freepik


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
  0
  Az Ön Kosara
  Your cart is emptyReturn to Shop